Mit csinálj a repohárral a fesztivál után?

Évekkel ezelőtt jött be a fesztiválok és szabadtéri szórakozóhelyek kínálatába a repohár. Azóta mindenki halmozza őket otthon, pedig a lényege pont a környezetvédelem lenne. Mutatjuk, mit csinálj a repohárral és, hogyan váltsd vissza.

Mit csinálj a repohárral a fesztivál után? Van megoldás ami környezetvédelmi szempontból is megfelelő - illusztrációForrás: borsonline.hu/Wolf Géza

Környezetvédelem

Ma már szinte minden rendezvényen repohár rendszer működik, legyen szó fesztiválról, koncertről, de még az állatkertekben és strandokon is találkozhatunk vele. Célja, hogy eldobható műanyagpoharak helyett újrafelhasználható ivóeszközöket használunk, ezáltal csökkenthető a hulladék mennyisége.

Keressük ki a listából!

Hazánkban több repohár forgalmazó cég működik, ezért még indulás előtt érdemes utánanézni, hogy az adott rendezvény, ahova tartunk, melyik céggel áll partnerségben, és milyen feltételek szerint használhatjuk a rendszert.

Elég csak egyszer kifizetni

Ha még nem rendelkezünk a rendezvényen használt repohárral vagy tokennel, a pultos egyszeri pohárdíjat számol fel a megvásárolt italunkhoz. Ha elfogyott az italunk, a pultnál csak le kell adnunk a poharat, és a következő italunkat már egy új, tiszta pohárba töltik.

Váltsuk be tokenre

Ha már nincs szükségünk a pohárra, a legtöbb esetben a pultnál kérhetjük, hogy cseréljék vissza tokenre, amit később az összes partnernél beválthatunk anélkül, hogy ismét fizetnünk kellene érte. Ez azoknak előnyös, akik a közeljövőben más eseményeken is részt vesznek, ahol felhasználhatják a tokent.

Tartsuk a mobilon

Kérdezzük meg, van-e lehetőség a tokent digitálisra átváltani, így nem kell aggódnunk amiatt, hogy véletlenül otthon felejtjük vagy elveszítjük. Ehhez először töltsük le a mobilalkalmazást telefonunkra, majd adjuk le a tokent a pultnál, és NFC érintéssel vagy QR-kód beolvasásával digitalizálhatjuk azt a telefonunkra.

Csak kölcsönbe kapjuk!

A mobilapplikáció előnye, hogy díjmentesen is kölcsönözhetünk repoharat. Ha a kiváltás után 72 órán belül leadjuk bármelyik partnernél, a pohár használata teljesen ingyenes. Ha viszont nem sikerül visszavinni, a regisztrált bankkártyáról levonják a pohár díját. Később az így megvásárolt poharat fizikai vagy digitális tokenre válthatjuk.

Vigyázzunk rá otthon is!

Természetesen a poharat haza is vihetjük! Ezt a lehetőséget legtöbbször azok választják, akik ritkán járnak olyan rendezvényekre, ahol felhasználhatják. Fontos, hogy vigyázzunk rá, mert a sérült poharat legközelebb nem tudjuk tiszta pohárra vagy tokenre cserélni.

Nézzünk az aljára!

Ha már felgyülemlett néhány pohár, és nem emlékszünk, melyik rendezvényen vásároltuk őket, a pohár alján ellenőrizhetjük a forgalmazó céget. Miután sikerült beazonosítani, nézzük meg a weboldalukon, hol fogadják el a poharat.

Kérjük vissza a pénzünket!

A rendszer hátránya, hogy az újabb helyen újabb repoharat kell vásárolni. Néhány fesztiválon azonban a Mastercard pénzküldési funkciójával a repoharak teljes árát visszakaphatjuk. Ehhez a repoharat a visszaváltó ponthoz kell visszavinni, aminek ára egy érintéssel a bankkártyára kerül.

 

Ezek is érdekelhetnek