Farkas jár Kőszeg környékén – Így viselkedj, ha találkozol a ragadozóval

Az osztrák-magyar határ közelében, Kőszegtől nem messze, a burgerlandi Draßmarkt (Vámosderecske) közelében hét év után, több alkalommal is farkas tűnt fel a vadkamera fotóin.

Ezentúl még körültekintőbbnek kell lenniük a helyieknek a farkas felbukkanása miatt - illusztrációForrás: Christel SAGNIEZ/Pixabay

A fiatal farkas két alkalommal is a vadkamera elé sétált az erdő szélén. A Vadtudományi Intézet pedig megerősítette, hogy a fotókon egy fiatal farkas (Canis lupus) látható.
A szakemberek szerint a fiatal hím valószínűleg új falkát keres magának. Óvintézkedés gyanánt információs táblákat állítottak fel az erdőbe vezető utak mellett.

Így viselkedj, ha farkassal találkozol

Az állat jelenléte nem az emberre, hanem más állatokra jelent inkább veszélyt, például a tehéncsordákra. Kevés esély van rá, hogy farkassal találkozzunk Burgenlandban, de nem lehetetlen. Ha megtörténik a találkozás, Putz kerületi vadász óvatosságot és ami a legfontosabb, higgadtságot javasol.

Putz szerint az alapvetően az embertől tartó farkasokat megpróbálhatjuk kiabálással és tapsolással is elijeszteni, mivel egyébként is kerülik az embereket. Külön kiemelte, a kutyasétáltatók azonban mindenképpen tartsák pórázon ebeiket.

A fiatal farkas két alkalommal is feltűnt a vadkamera előttForrás: vaol.hu/burgerland.orf.at

Egyre több lehet a farkas Európában

Az utolsó megerősített farkasészlelés Burgerlandban 2017-ben volt. Az állami vadászati koordinátor szerint nem valószínű, hogy a farkasok megtelepednének Burgenlandban és a magyar határ közelében, ugyanis Ausztria alpesi vidékei sokkal megfelelőbb életteret nyújtanak számukra. Viszont mivel az Európai Unióban és Ausztriában is döntés született arról, hogy a farkasok magas szintű természetvédelmi státuszba kerültek, így a populáció növekedésére mindenképp számítani lehet - írja a vaol.hu. 

Magyarországon is rendszeresen felbukkannak farkasok, legutóbb a Bükkben, a WWF által elhelyezett vadkamera két ragadozót is lencsevégre kapott.

Nézd meg a bükki farkast, hogyan hívja a fajtársait:

 

Ezek is érdekelhetnek