Videó: Egy cuki róka üdvözölte a bicikliseket Tatabányánál

Egy cuki róka Tatabánya és Környe között a bicikliútnál kíváncsiskodott. Nem rettent meg a bringásoktól, gondtalanul trappolt a bicikliúton.

A cuki róka nem rettent meg a bringásoktól  - illusztrációForrás: Unsplash.com

A rókákat világszerte a ravasz jelzővel illetik, ugyanis hiába vadászták őket kíméletlenül, a vörös bundájú állatok nem haltak ki, populációjuk stabil és folyamatosan alkalmazkodnak az emberekhez. Egyre többször találkozhatunk velük, bejönnek a településekre, kotorékokat alakítanak ki a parkokban és használják az utakat is, így könnyítve meg a közlekedésüket.

Így tett egy fiatal róka is vasárnap dél körül, amikor a sűrű növényzetben való bukdácsolást elkerülve, inkább a kerékpárúton haladt. Egy arra bringázó család nagyon megörült a találkozásnak, és úgy tűnt, a róka sem veszi túl sietősre a figurát.

"Forrás: Unsplash.com"
A vörös róka

A Magyarországon nem védett vörös róka szinte mindenütt megtalálható a világon, az északi sarkkörtől a mediterrán vidékekig, sőt már Ausztráliában is vígan elél, miután betelepítették.

A 3 és 14 kilogramm közötti állat általában monogám kapcsolatban él, leginkább éjjel vadászik. Egyáltalán nem válogatós a bogaraktól és gilisztáktól az érett gyümölcsökig, a pockokon át a tyúkokig és a dögökig bezárólag mindent elfogyaszt. A róka dúvadnak számít, ezért egész évben vadászható. A szőrmeipar visszaszorulása miatt, ma már nem láthatjuk a dámákon a kikészített szőrméjét.

Ha fogságban született könnyen szelídíthető. Oroszországban és az USA-ban egyre nagyobb divat háziállatként tartani a kutyához hasonló viselkedést produkáló vörös rókát.


Nézd meg a videót a cuki rókáról, amely a bicikliúton baktatott:

 

Ezek is érdekelhetnek