Farkasokat fotózott a vadkamera a Bükkben

A WWF Magyarország idén tavasszal több helyszínen helyezett el vadkamerát az Egererdő Zrt. működési területén, a Bükkben. A napokban az egyik kamera két farkast is lencsevégre kapott. Az Északi-középhegység területén több helyen is végeznek vadkamerás megfigyeléseket partnereikkel közösen, hogy többet megtudjanak a hazai nagyragadozók viselkedéséről.

Magyarországon az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Bükki Nemzeti Parkban, a Zempléni-hegységben, a Mátrában, és a Gemencben is előfordulnak farkasok - illusztrációForrás: facebook.com/zoodes3vallees

A WWF hat országban indította el az Európai Uniós határon átnyúló kezdeményezéseket támogató alapja támogatásával a LECA projektet, amelynek magyar címe a Kárpáti-régióban élő nagyragadozók védelme és a velük való együttélés támogatása – írja a heol.hu.  Ennek célja határokon átnyúló együttműködés kialakítása a nagyragadozók populációinak monitorozására és védelmére a Kárpáti-régióban.

A LECA projekt három fő pillérre épül – a nagyragadozók állományainak monitorozására, a konfliktusok és az orvvadászat megelőzésére. A nemzetközi konzorcium a helyi érdekelt felek, például vadászok, állattartók, önkormányzatok és állami intézmények bevonásával hatékony monitoring és konfliktuskezelési módszert dolgoz ki részvételi együttműködésre építve helyi, regionális és határokon átnyúló módokon.

A WWF tavasszal 4 tanya részvételével Szentdomonkoson több villanypásztort is felszereltek, hogy a farkasok ne tudjanak elragadni haszonállatokat. Ez a gyakorlat a pásztorkutyákkal kombinálva megelőzheti az ember és farkas legfőbb konfliktusait.

"Forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz"
Szürke farkas
A szürke farkas (Canis lupus) a félsivatagtól a tundrán át a trópusi esőerdőig mindenhol képes megélni. A nőstények átlagosan 40, a hímek 50 kilogrammot nyomnak. Falkában él és vadászik, futás közben rövid távon akár a 70 km/órás sebességet is elérheti. Több helyen kihalt vagy kiszorította az ember. Hazánkban az I. világháború után pusztult ki és az 1980-as években jelent meg újra. Magyarországon fokozottan védett, a természetvédelmi értéke 250.000 forint egyedenként.

Nézd meg, hogy egy másik farkas, hogyan hívja a társait éjszaka a Bükki Nemzeti Park felvételén:

 

 

Ezek is érdekelhetnek