Lélegzésre kijelölt hely nyílt a Gellért-hegyen

Egyre terebélyesedő városaink egyre nagyobb területet hódítanak el a természettől, mely szoros összefüggésben van a napjainkra rendkívül sürgető problémává váló légszennyezettséggel. Bubla Éva installációja, a Lélegzésre kijelölt hely az urbánus zöldterületek fontosságára és értékére mutat rá – írja az építészfórum.

Lélegzésre kijelölt helyForrás: Balogh Attila/Facebook

Az installáció a PLACCC Extra / Térfoglalás kereteiben készült, és augusztus közepéig tekinthető meg.

A Verejték utca felől a Gellért-hegyi tisztásra érve rögtön megpillanthatjuk a Lélegzésre kijelölt helyet, ami egy erdei vadleshez hasonlít.

Ahogy felmászunk a létrán, mindent átjár a kabint betöltő friss faanyag illata, majd helyet foglalva a kellemes dőlésszögű padon, tekintetünk szinte automatikusan az égre vándorol. Az installáció ugyanis úgy van megalkotva, hogy csak felfelé és lefelé – az égre és a földre lássunk ki. A korlátozott vizualitás segíti az elcsendesülést és a fókuszált figyelmet.

Lélegzésre kijelölt helyForrás: Bubla Éva/Facebook

A kis fakabin alkotója azt üzeni, hogy ahogy körülöttünk minden más, a levegő is élettér. Ezt emeli ki a kabinhoz készült hanginstalláció is, mellyel együtt lélegezve szinte félmeditatív állapotba kerülhetünk, miközben meghallgatjuk a levegő útját egy szokatlan, nem-emberi perspektíván keresztül.

 

Ezek is érdekelhetnek