Tömegesen fészkelnek a partifecskék a Nyírség homokvidékén

A védett cuki partifecskék igazán szívesen látott vendégek a Nyírség homokos vidékén, ahol a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szakemberei nagy figyelmet szentelnek a fennmaradásuknak. De kik segítenek még a munkájukban és, hogyan védik meg ezeket a hasznos madarakat?

PartifecskékForrás: Gilányi Gábor Természetvédelmi Őrszolgálat

A partifecskék klasszikusan a folyók partfalaiban költenek, amelyeket az áradások újítanak meg évről évre. Ezen természetes folyamat során az előző évi falak leszakadnak a víz hatására, majd növényzettől és üregektől mentes friss felületek maradnak, így a fecskéknek nem a - sokszor élősködőktől teli - régi üregekbe kell visszatérniük. Mivel a Tisza vízjárása megváltozott a hosszú évek alatt, nagyon sok partifecske homokbányákban vagy építkezéseken megjelenő ideiglenes munkagödrökben települ meg, amely területeket akár 1-2 nap alatt birtokba vesznek – írják a Hortobágyi Nemzeti Park közösségi oldalán.

Homokbányában költő partifecskékForrás: Gilányi Gábor Természetvédelmi Őrszolgálat

A Nyírség homokvidékén szinte minden település végében található egy-egy kisebb bánya, ezért kiemelt figyelmet szentel a Természetvédelmi Őrszolgálat ezeknek a helyeknek, valamint a földmunkával járó beruházásoknak a folyamatos ellenőrzésére.

Az aktív természetvédelmi tevékenység másik nagyon fontos területe, hogy már ismert és biztonságos helyekre igyekeznek visszacsalogatni a fecskéket. Több éven keresztül történt egy rétközi helyszínen a falfelület kézi erővel való megásása is, ami során az Őrszolgálat és az MME Nyíregyházi Helyi Csoportjának önkéntesei ásóval és lapáttal álltak neki a falnak, hogy frissítsék azt a fecskék visszaérkezésére, melyet el is foglaltak.

Elkerített rész a partifecskék számáraForrás: Gilányi Gábor Természetvédelmi Őrszolgálat

Popovics János bányatulajdonos a folyamatosan üzemelő vásárosnaményi homokbánya falát minden évben gépekkel újítja meg. Idén közel 1500 üreget ástak a fecskék, melyek mellett számos gyurgyalag is megtelepedett. A költőhelyek megteremtése és karbantartása mellett dr. Szép Tibor vezetésével jelentős kutatási tevékenység is folyik a Tisza mentén és a nagyobb homokbányai telepeken.
A partifecske védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Ha bepillantanál a partifecskék mozgalmas életébe, nézz bele az alábbi videóba:

 

Ezek is érdekelhetnek