A sörfőzés története: Az ősi seritaltól a modern kézműves sörökig

A sörfőzés több ezer éves múltra tekint vissza, szinte egyidős az emberi civilizációval. Bár a sör feltalálásának pontos részleteit a mai napig rejtélyek övezik, annyi bizonyos, hogy már őseink is korán felfedezték az erjesztett gabonafélékből készíthető alkoholos ital élvezetét.

A sörfőzés története nagyon régre nyúlik visszaForrás: https://www.bbc.com/future/article/20180801-what-you-should-and-shouldnt-do-in-a-heatwave

A sör története

Hosszú múltra tekint vissza

A több ezer éves múltra visszatekintő sörfőzés szinte egyidős a civilizációval, ám a sör feltalálásának részleteit ma is vizsgálják. Hogy pontosan mikor, hol és kik főzték a világ első serét, rejtély, de egy biztos: őseink korán felfedezték, hogy az erjesztett gabonaféléből alkoholos ital készíthető.

Régészeti leletre bukkantak a sörrel kapcsolatban

Az egyik legkorábbi írásos feljegyzés a sörről a sumér Himnusz Ninkaszihoz, ami a sör istennőjének tiszteletére íródott. A Hammurapi törvénykönyv már szabályokat is tartalmazott a minőségre és kereskedelemre vonatkozóan. Az egyiptomi időkből sörfőzéshez köthető jegyzetek és régészeti leletek is maradtak, az ókori Kínából pedig üledékes sörminták is származnak.

Hosszú utat tett meg a sörfőzés

A sör kezdetleges formái az ókori Mezopotámiában is léteztek, de ezek korántsem hasonlítottak a ma ismert zamatos italra, sokkal inkább egy zavaros árpalészerűségre. Később főleg Európában kolostorokhoz volt köthető a sörfőzés, a szerzetesek sokat javítottak a technikán, így a minőségen is. A komló a 8-9. század körül terjedt el, és forradalmasította a sörkészítést: tartósította az italt és létrejött a közkedvelt keserű íz.

Törvénnyel szabályozták a sörfőzést

Prágában már a 12. században is léteztek helyi rendeletek, melyek szerint csak a helyi céhek tagjai főzhettek sört. A 13. századi Angliában törvény írta elő, hogy a sör árát az alapanyagok költségei alapján kell meghatározni, és a minőségre is ügyelni kell. Az 1516-os bajor sörtisztasági törvény értelmében sör csak és kizárólag maláta, komló és víz hozzáadásával készülhet. Utólag hozzáadták az élesztőt is, amikor felfedezték szerepét a fermentációban.

 Újra hódít a kézműves sör

Piaci mennyiségeket már a kolostorokban is főztek, de az első sörfőző céhek csak a 14. században jelentek meg Európában, majd a 18-19. században az ipari forradalom idején technológiai fejlődésen ment keresztül a sörfőzés, kialakultak az ipari főzdék és gyárak. Manapság újra virágzik a kisüzemi sörfőzés, aminek köszönhetően a kézműves sörök ismét előtérbe kerültek.

Tarolnak a magyarok sörei

Írásos emlékek szerint itthon 1152 óta élvezhetjük a habos finomságot, amit uradalmakban, kolostorokban, majd céhekben és házaknál főztek. Az ipari sörfőzésnek köszönhetően már nagy mennyiségben és jobb minőségben állították elő a sört, 1862-ben pedig új fejezet nyílt: Anton Dreher, a híres osztrák sörfőző kezébe került a kőbányai gyár, ami ezután az egész országot ellátta egyebek mellett Ászokkal és Bakkal.

A következő videóban megtekinthetitek, hogyan készül a sör:

 

 

Ezek is érdekelhetnek