Könyvek, amik a legszebb helyekre repítenek el

Csak annyi pénzt kell kiadnod, mint nem is olyan régen egy olcsó fapados jegyért, és máris elrepülhetsz gondolatban a világ bármely pontjára. Mi most öt történetet ajánlunk a képzeletbeli kalandozáshoz.

Könyvek, amik a legszebb helyekre repítenek elForrás: Unsplash

Francia Riviéra

Nemcsak térben, hanem időben is messzire repít ez az 1925-ben az Azúr-parton játszódó történet. Perzselő hőség, gyönyörű tengerpart, pezsgő élet, lüktető jazz, és a kaszinó izgalmai – ez vár a Monte Carlóba érkező nyomozópárosra, valamint egy kétes múltú régi ismerősre, akinek hamarosan egy hullát találnak a nappalijában. A varázslatos kulisszák között megindulhat a nyomozás, amit bonyodalmak sora nehezít.

A varázslatos Cote d'AzurForrás: Shutterstock.com

Laurie L. King: Rejtély a Riviérán – Sherlock Holmes és Mary Russell nyomoz

Tudtad?

Nizza, Antibes, Cannes – a francia Riviéráról sokaknak a csillogó, nyüzsgő tengerparti nagyvárosok jutnak eszébe. Pedig a nyugati szakasznak is megvannak a maga szépségei! Marseille közelében található például a Calanques Nemzeti Park, ahol rejtett, békés öblökre és lagúnákra bukkanhatunk a sziklás partvonalon.

Toscana

Az olasz régió évtizedek óta Európa egyik legnépszerűbb úti célja, és még azok képzeletét is magával ragadja, akik sosem jártak ott. E könyv olvasói is bebarangolhatják gondolatban Toscana hegyeit-völgyeit, ciprusokkal szegélyezett útjait és hegytetőn álló falvait. Eközben a főhős kisfiú, Davide családjának titkokkal teli története is fokozatosan kibontakozik.

Ízek, imák, szerelmek - Toscana érzelmekkel teliForrás: Z(s)eppelin Utazási Iroda

Angela Petch: Toszkán emlék

Tudtad?

Toscana nemcsak a táj szépségeiről híres, hanem gasztronómiájáról is. Sok jellegzetes ételük rendkívül egyszerű: az acquacotta egy zöldségekből és buggyantott tojásból készült leves, a pappa al pomodoro pedig kenyérrel dúsított paradicsomleves. A castagnaccio egy gesztenyelisztből készült torta, amely régen a szegények desszertje volt.

New York

Vivian, a regény főszereplője, nem csupán egy bőrönddel érkezik a világvárosba, hanem a varrógépét is magával hozza. Egy revüszínházban helyezkedik el jelmezkészítőként. 1940-et írunk, és a háború hatása sok mindent megváltoztat, a New York-i lányok pedig izgatottan felfedezik a szerelem és a szabadság új ízeit.

New YorkForrás: Anadolu via AFP/2024 Anadolu/Selcuk Acar

Elizabeth Gilbert: New York lányai

Tudtad?

New Yorkban van egy hely, ahol mindig kikapcsolódhatunk. A Central Park a világ egyik leghíresebb parkja, ahol a sétálók és a sportkedvelők mellett bábszínház, körhinta és görkorcsolyapálya is található. 

Srí Lanka

Az 1935-ben játszódó történet idején a mai Srí Lankát még Ceylonnak hívták. A regényben egy fahéjültetvény játszik fontos szerepet: a főhősnő, Louisa férje, látszólag tökéletes házasságuk ellenére, itt tölti ideje nagy részét. Halála után Louisa a hűtlen férj titkai után kutat, és közben beleszeret az ültetvény tulajdonosába. A regény nemcsak ide, hanem egy tengerparti kisváros sikátoraiba és nyüzsgő piacára is elkalauzolja az olvasókat.

Szigirija (Oroszlán szikla), Srí LankaForrás: NurPhoto via AFP/Thilina Kaluthotage/NurPhoto/Thilina Kaluthotage

Dinah Jefferies: A zafírözvegy

Tudtad?

Izgalmas élmény Srí Lankán vonatozni: a vonatok tea- és fűszerültetvényeken, trópusi esőerdőkön és lenyűgöző tengerpartok mellett haladnak át, miközben az utasokat fantasztikus tájak kísérik.  

Írország

Anne Gallagher, amikor szeretett nagyapja hamvait Írországba viszi, váratlanul visszarepül az időben. Ahogy 1921 forrongó Írországában találja magát, az írónő magával ragadó stílusa az olvasókat is elvarázsolja. A regényben Írország függetlenségi harcai, valamint Anne saját identitásának felkutatása kerülnek középpontba.

Írország, DublinForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Madrugada Verde/Shutterstock/Madrugada Verde

Amy Harmon: Csak a szél tudja

Tudtad?

Írország partjait világítótornyok szegélyezik. Bár ma már nem működnek, mindegyik egy kirándulás célpontja lehet. Az északi Fanad torony mellett például egykori világítótorony-őrök házaiban is megszállhatunk, és a közeli óceánban akár delfineket és bálnákat is megfigyelhetünk.  

Hangolódj rá a könyvre Írország legszebb tájaival:

 

 

Ezek is érdekelhetnek