Ikonikus filmforgatási helyszínek, amelyeket te is felkereshetsz

Filmrajongók figyelem! Ikonikus filmforgatási helyszínek, amelyeket te is felkereshetsz: imádod a STAR WARS filmeket és bejárnád Luke Skywalker otthonát? Rajongsz a Jurassic park dínóiért és a Karib-tenger kalózaiért? Megnéznéd, hol vallott szerelmet Big, Carrie-nek? Kivennél egy szobát ott, ahol a Ragyogást forgatták, vagy egy hobbitházat fedeznél fel? Esetleg begurulnál a 9-es és a ¾-es vágányra a poggyászoddal? Mutatjuk, hova menj.

Ikonikus filmforgatási helyszínek, amelyeket te is felkereshetsz, például a hobbitlakokatForrás: Shutterstock/ Adwo

Ikonikus filmforgatási helyszínek

Némely filmforgatási helyszín turisztikai mekkává változott, mások szállásként vagy új filmdíszletként szolgálnak.

Star Wars – Tatuin

A Star Wars galaxis külső peremén, az ikernapok körül keringő zord sivatagi világ, Tatuin egy törvényen kívüli bolygó, amelyet a hutt gengszterek uralnak. Bár a világűrt még nem látogathatod meg, a legjobb dolog, amit a saga rajongói tehetnek, hogy ellátogatnak az észak-afrikai Tunéziába. A Nefta közelében találhatók azok az ikonikus helyek, mint Luke Skywalker háza, amelyet a nagynénjével és a nagybátyjával osztott meg.

Tunéziában megnézheted a Star Wars filmek tatuini díszleteitForrás: Shutterstock/Fotokon

A Karib-tenger kalózai

A film rajongói meglátogathatják a Wallilabou Anchorage-i Port Royale-i helyszínt, Saint Vincent és a Grenadine-szigeteket a karibi térségben. Míg Johnny Depp már rég elment, a 2003-as sikerfilm díszlete megmaradt. Vannak még kellékek és épületek, de az olyan dolgok, mint a dokk, eltűntek.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken 2011-es bemutatása után a valaha készült legdrágább film lett, hatalmas 378,5 millió dolláros költségvetéssel. A film végül kolosszális 1,046 milliárd dollár bevételt hozott, Johnny Deppnek 55,5 millió dollárt fizetett a szerepért.

A Karib-tenger kalózai című filmnek több díszlete is megtalálható ezen kívülForrás: Shutterstock/byvalet

Hobbit, A gyűrűk ura

A Gyűrűk Ura és A hobbit-trilógiák fantasy filmjei leginkább a látványos új-zélandi helyszínekről ismertek. A Hobbiton Shire-t, ahol mindkét trilógia főszereplője lakik, minden Peter Jackson által rendezett Tolkien-filmhez felhasználták. Egy tóra néző családi juhfarmot választották a filmesek az új-zélandi Waikato légi kutatása során, és még ma is látogathatják a rajongók. A zöld domboldalak és a bőséges természeti szépségek mellett a lekerekített ajtók és a gyönyörű kertek is ideális hátteret adtak.

A Shire ma már jelentős turisztikai attrakció túrákkal, étteremmel és a filmekből felújított kocsmával, a Zöld Sárkánnyal, ahol söröket és almaborokat szolgálnak fel.

A hobbitlakok belülről is impozánsakForrás: Shutterstock/ Adwo

Ragyogás

A horrorrajongók szállást foglalhatnak a Timberline Lodge-ban, abban a szállodában, amelyben Stanley Kubrick Ragyogás című filmjének külső felvételeit forgatták. A forgatás során Kubrick beleegyezett abba, hogy a filmben a hírhedt szobaszámot 217-ről 237-re módosítsa (ami nem létezik), mert a szálloda attól tartott, hogy az emberek a jövőben nem akarnak majd a szobában maradni. Ironikus módon a látogatók a 217-es szobát kérik leggyakrabban a Timberline Lodge-ban.

A Ragyogás című film helyszíne, a Timberline LodgeForrás: Shutterstock/ Russ Heinl

Jurassic Park

A Jurassic Park volt a maga idejében a legtöbb bevételt hozó film, amely az 1993-as bemutatása után bő 912 millió dollárt hozott. A forgatás Kaliforniában és Hawaii-on zajlott, a hawaii szabadtéri jeleneteket két év előgyártás után mindössze három hét alatt leforgatták. Ma számos olyan hely, ahol a film készült, nyitva áll a látogatók előtt. Dinoszaurusz maradványokat viszont nem találsz.

Különleges díszletekkel várják a rajongókatForrás: Shutterstock/ardiditproject

Szex és New York

A Szex és New York rajongói ellátogathatnak Carrie Bradshaw New York-i lakásába. Bár előfordulhat, hogy nem tudsz belépni az épületbe, de a róla készített fotóidat néhány pillanat alatt közzéteheted az Instagram-oldaladon. Carrie Bradshaw ikonikus lakása a Perry Streeten található. Népszerű úti cél azon turisták körében, akik Carrie luxuscipőiben szeretnének egy rövid sétát tenni a környéken.

A híres Perry street igazi zarándokhely lett a film rajongóinak körébenForrás: Shutterstock/ Ondrej Bucek

Harry Potter és a bölcsek köve

A sorozat első darabja, a Harry Potter és a bölcsek köve 125 millió dolláros költségvetésből készült. A Harry Potterhez készült díszletek nagy része a londoni Warner Bros. Studio Touron, belépő ellenében tekinthető meg.

A film ikonikus helyszíne a 9-es és a ¾-es vágány, amely a titokzatos varázsló vasútállomás, amely portálként szolgált, hogy felszálljanak a diákok Roxfortba tartó vonatra. A jeleneteket egy igazi vasútállomáson, a londoni Kings Crosson vették fel – írja a Dailymail.

A 9-es és a 3/4-es vágány szintén ismert turisztikai célpontForrás: Shutterstock/ John Wreford

 További londoni helyszínek, amelyek feltűntek a Harry Potter-filmekben:

 

 

Ezek is érdekelhetnek