Így nézett ki Budapest az előző évezredben - Videó

Budapest a történelem folyamán számos változáson ment keresztül, ám a város varázsa és szépsége minden korszakban megmaradt. Az alábbi cikkben egy izgalmas időutazásra hívjuk olvasóinkat: régi videók segítségével pillanthatunk bele a főváros mindennapjaiba, amikor még lovaskocsik jártak az utcákon, gázlámpák világították meg az éjszakát, és a Duna-parton sétálva teljesen más világba csöppent az ember. Fedezzük fel együtt, hogyan nézett ki Budapest az előző évezredben!

Óbudai Hajógyár - 1900

Óbudai Hajógyár - 1900Forrás: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Az Óbudai Hajógyár a 20. század elején a magyar ipar egyik kiemelkedő központja volt. 1900-ban a hajógyár már több mint fél évszázados múltra tekintett vissza, és kulcsszerepet játszott Budapest ipari fejlődésében. Az itt épült hajók nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi vizeken is megállták a helyüket. Az egykori gyár területén akkoriban gőzölgő kémények, hatalmas acélszerkezetek és szorgos munkások látványa volt mindennapos, míg ma már modern irodaházak, szabadidős létesítmények és kulturális központok láthatók. Emellett a jól ismert Hajógyári-sziget (Óbudai-sziget)sok-sok programnak ad otthont, például a Sziget Fesztiválnak is.

Budapest, Hajógyári-sziget, Sziget FesztiválForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 bSmart/Shutterstock. No use without permission./Bsmart

 Budapest 1930-ban

Egy restaurátornak köszönhetően videón is láthatjuk Budapestet 1930-ban. A férfi TikTok-on osztott meg egy tartalmat, ahol még a Horthy-korszak látható. Ahogy ő is elmondja, itt még a Budavári Palota eredeti valójában volt látható, a pusztításnak nyoma sem volt. Érdekesség, hogy ezeken az utcákon sétált akkoriban Kosztolányi Dezső, vagy Karinthy Frigyes.

 Épülő Erzsébet híd - 1901

Épülő Erzsébet híd, szemben a pesti hídfőnél a Belvárosi templom.Forrás: Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

1901-ben az Erzsébet híd építése Budapest szívében nemcsak technikai bravúr, hanem szimbolikus jelentőségű projekt is volt. Az új híd, amely a pesti Belvárost kötötte össze a budai Várnegyeddel, a város modernizációjának és dinamikus fejlődésének jelképévé vált. Az építkezés a korszak egyik legnagyobb mérnöki kihívása volt, hiszen az Erzsébet híd volt az egyik első acél függőhíd Európában, és a világ leghosszabb középső nyílású hídjai közé tartozott. A munkálatok során a Duna partján hatalmas daruk emelkedtek, és szorgos munkások dolgoztak éjjel-nappal, hogy a főváros új ékköve időben elkészülhessen. Az 1903-ban befejezett híd nemcsak funkcionális szerepet töltött be, hanem Budapest egyik meghatározó látványosságává is vált.

Erzsébet híd maForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Diego Grandi/Shutterstock. No use without permission./Diego Grandi

 Első Magyarországon készült mozgókép

A következő videó 1896-ban készült, amit szintén az imént említett restaurátor mutatott meg nekünk a videómegosztó csatornán. Auguste és Louis Lumière gondolt egyet, Magyarországra jött, és megörökített a Lánchidat és a Budai Várat. Elképesztő érzés látni, hogy több, mint 128 éve hogyan nézett ki a város, milyen volt az élet itt, hogyan közlekedtek, öltöztek az emberek. Tekintsd meg Te is!

 Ferenciek tere - 1919

Ferenciek tere, Budapest, 1919Forrás: Fortepan / Schoch Frigyes

 1919-ben a Ferenciek tere Budapest egyik legforgalmasabb és legfontosabb csomópontjaként tele volt élettel. A tér, amely már ekkor is jelentős közlekedési központ volt, magán hordozta a város 19. századi fejlődésének nyomait.1919-ben azonban a tér nyugodt eleganciája és régi pompája mögött a háború utáni zűrzavar és politikai feszültségek árnyéka húzódott. Az emberek, akik itt siettek át, gyakran találkozhattak a társadalmi átalakulások jeleivel, miközben a város továbbra is a múlt és a jövő metszéspontjában állt. Ma már elképzelni sem lehetne azt, hogy ilyen nyugalmasan sétálgassunk át az úton, hiszen olyan forgalom van, amit az akkori emberek el se tudnának képzelni. 

Budapest, Ferenciek tere maForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Mitzo/Shutterstock. No use without permission./Mitzo

 

 

Ezek is érdekelhetnek