Valóban léteznek a tenger rejtélyes lényei?

Órás polipok, hétfejű kígyók, gyönyörű hangú lányok a tengermélyén? Még ha nem is hiszel benne, történeteik rémisztők és misztikusak.

Órás polipok, hétfejű kígyók, gyönyörű hangú lányok a tengermélyén? Valóban léteznek a tenger rejtélyes lényei? Még ha nem is hiszel benne, történeteik rémisztők és misztikusak.

Valóban léteznek a tenger rejtélyes lényei? - illusztrációForrás: Shutterstock/ walkcinema

Rémséges teremtmények vagy ijesztő legendák? Biztosan nem tudhatjuk, hogy valóban léteznek- e, de történeteik rendkívül izgalmasak. Az ember a tenger mélyének és lényeinek még mindig csak a töredék részét ismeri, pontosan ezért mozgatják meg a vízi szörnyek és állatok annyira a fantáziánkat. Lássuk, hogy kik a legrémségesebb fenevadak!

A kraken mítosza

KrakenForrás: Origo

Norvégia és Izland partjainál hatalmas bátorságra van szüksége a vízre szálló halászoknak, ha valóban létezik minden idők legnagyobb tengeri szörnye: a kraken. A nyílt víz mélyén szunnyadó szörnyetegről először a 13. században halhattak a környéken élők. A mítoszok szerint ekkor találkozott vele az izlandi legendás hős, akinek majdnem az életébe került a felfedezés, ugyanis a gigantikus krakent egy szigetnek nézte, aki kis híján majdnem lenyelte.

Pár évszázaddal később a misztikus lény újra előkerült és a püspök hitelesítette a szörny létezését, ugyanis egyre több halász került elő, akik szintén találkoztak a poliphoz hasonló teremtménnyel. A legenda szerint az állat nem bántja az embert, de mikor visszahúzódik a mélységbe, akkor teste olyan örvényt kavar, hogy a legnagyobb hadihajókat is képes magával rántani. A tudomány azóta bizonyította, hogy a kraken valóban létezik, de nem más, mint egy óriási tintahal. Persze a történetben van némi túlzás, ugyanis ezek a fejlábúak 13-15 méter hosszúak és nagyjából 300 kg-osak. Az embert nem bántják, de a cetekkel folytatott harcuk süllyesztett már el kisebb hajókat.

A bibliai szörnyeteg

A leviatán a bibliában szereplő szörnyeteg, akit másnéven tengeri kígyóként emlegetnek. Isten hét fejjel teremtette, majd a tengerbe száműzte. A vallási nézetektől függően története egy kicsit eltér egymástól, de egy biztos: találkozni senki nem szeretne vele. A tengeri szörnyet többféleképpen is ábrázolják, néha kígyónak, máskor krokodilnak vagy éppen sárkánynak. Egyes történetek szerint ő felel az éjszakai sötétségért, mert ha eljön az este, akkor a fenevad lenyeli a napot vagy holdat.

Egy angol filozófus fő műve is az ő alakját használja, amiben az emberek egy felsőbb hatalomra bízzák életüket a béke fent tartása érdekében. A tengeri kígyó már sok írót, költőt megihletett, számos mű szól róla. Hogy valóban létezett vagy létezik-e nem tudjuk, de története óta a leviatán kifejezését gyűjtőnévként használjuk a vízben élő félelmetes szörnyekre.

Sárkányok a mélyben

Tengeri sárkányokForrás: Origo

Tengeri kígyók valóban léteznek, de tengeri sárkányok? Erre vagy ehhez hasonló példát a tudomány még nem látott. A leírások szerint a bestia teste hatalmasabb, mint egy dinoszauruszé, szárnyak helyett hosszú úszói vannak, tüzet ugyan nem tud köpni, de egyetlen harapása minden élőlényre halálos. A vízben képtelenség fogságba ejteni, ugyanis uszonyai óriási erejének köszönhetően bárhonnan képes kiszabadulni, illetve orrával a homokba képes lyukat fúrni magának. Ez a szörny valószínűleg az unatkozó tengerészek leleményes fantáziájának szülötte. Bár kétségkívül él a tengerben egy leveles tengeri sárkány nevezetű faj, de korántsem fedezhető fel hasonlóság az előző leírással. Mérete 20-23 centiméter és inkább egy csikóhalhoz hasonlít.

A csábító énekes

Forrás: Chiara Salomono/projectmermaids.com

A tenger mélyén élő gyönyörű nőkről és bódító hangjukról számtalan legenda, mese és történet szól. A görög mitológia szerint egy isten és egy múzsa leányai voltak, akik olyan büszkék voltak meseszép hangjukra, hogy dalversenyre hívták a múzsákat. Hiúságuk miatt megbüntették, és a tenger mélyére száműzték őket. A szirének a legendák szerint a halászokat és kalózokat éteri énekükkel a partra csábítják és megölik őket. Sellőként is ismerhetjük őket, a filmek és könyvek hol jóként, hol gonoszként mutatják be őket. Igazi találkozóról az évezredek során még senki nem számolt be, de talán nem is baj, ha valóban gyilkos fenevadakról van szó. De sokkal valószínűbb, hogy valójában nem is léteznek.

A vízi világ tisztelendői

Tengeri szerzetes korabeli metszetenForrás: Origo

Kétségkívül a legbizarrabb esetet az 1500-as években jegyezték le. A legenda szerint ekkor találkozott ember először a tengeri püspökkel és hűséges barátjával, a tengeri pappal. A halászok a furcsa teremtményt látva azonnal a lengyel királyhoz vitték a püspököt, akinek nagyon megtetszett, így befogadta az udvarába.

Azonban a szörnyre hasonlító egyházi méltóságnak hamar híre ment. Az udvarnál katolikus püspökök gyűltek össze, hogy megtekintsék a csodát. Nem sokkal később a tengeri püspök kérésére elengedték őt. Besétált a vízbe, majd keresztet vetett és évekre eltűnt a tenger mélyén. Nem sokkal később újra kifogták, de ezúttal a legendás lény nem volt hajlandó enni és éhen halt. A tengeri papot sosem sikerült elfogni.

A sellők manapság is népszerű mítikus lények. Nézd meg a modern sellőket:

Ezek is érdekelhetnek