Nem mindennapi kincsek kerültek elő a Titanic roncsaiból

Nem mindennapi kincsek kerültek elő a Titanic roncsaiból, amik a tragikus sorsú hajó utasainak valós történeteiről mesélnek. Egy titkos raktárban a hajó számos történetének kincsestára vár rád.

Nem mindennapi kincsek kerültek elő a Titanic roncsaibólForrás: NurPhoto via AFP/Alessandro Bremec/NurPhoto/Alessandro Bremec

A Titanic elsüllyedése a történelem leghíresebb hajószerencsétlensége és mégis, minden tanulmányozására tett erőfeszítésünk ellenére néha úgy érezzük, mintha még mindig alig karcoltuk volna meg a történetének felszínét.

Van azonban egy titkos raktár, amely számos választ rejt magában arra vonatkozóan, hogy kik voltak a Titanic fedélzetén. A valahol a Georgia állambeli Atlantában található raktárban több ezer olyan tárgyat és leletet tárolnak, amelyek túlélték a hajótörést.

A BBC szerint a raktár polcai tele vannak megmentett tárgyakkal, az üvegáruktól kezdve a gombokon át a horpadt ablaküvegen át egy felfordított fürdőkádig.

Az RMS Titanic Inc, a cég, amely ezeket a tárgyakat visszaszerezte, a BBC-nek elmondta, hogy 5500 tárgyat sikerült visszaszerezniük a hajóroncsból, amelyek közül néhányat világszerte kiállítanak múzeumokban vagy kiállításokon.

Sok tárgyat állítanak ki világszerte, amelyek a Titanic fedélzetéről valókForrás: NurPhoto via AFP/Alessandro Bremec/NurPhoto/Alessandro Bremec

Az egyik értékes tárgy egy aligátor bőréből készült kézitáska, amely egy 63 éves utasé, Marian Meanwellé volt. „Ez egy igazán gyönyörű, divatos kis táska, ami egy idős milliomosnőé volt, aki az Egyesült Államokba akart utazni, hogy a nemrég megözvegyült lányával legyen – mondja Tomasina Ray, az RMS Titanic Inc. gyűjteményi igazgatója.

A hölgy táskájában lévő tárgyaknak is sikerült túlélniük a hajótörést. Köztük van egy megfakult fénykép, amely feltehetően az édesanyjáról készült, és a papírok, amelyekre szüksége volt az új amerikai életéhez.

A Titanic több mint 1500 ember hullámsírjaForrás: Oceangate.com

A raktárban tárolt egyéb hihetetlen tárgyak közé tartoznak az apró parfüm fiolák, amelyek az igazgató szerint még mindig „nagyon intenzíven illatoznak".

„Volt egy parfümárus a fedélzeten, és több mint 90 kis parfümös fiola volt nála. Egy Adolphe Saalfeld nevű utasé voltak, aki egyike volt annak a 700 embernek, aki túlélte a hajótörést. Viszont mire megtaláltuk a parümös fioláit, már sajnos elhunyt. De úgy tudom, hogy egy kis bűntudattal, a túlélők bűntudatával élte le az életét."

 Nézd meg az animációt a Titanic elsüllyedéséről:

A raktárban egy pezsgősüveget is őriznek, amelyben még mindig van pezsgő, és a tetejét egy dugó zárja le.

„Egy kis víz valószínűleg bejutott volna a parafán keresztül, ahogy összenyomódott és kiegyenlítette a nyomást. Aztán csak ült az óceán fenekén, ahol rengeteg palack és konyhai edény is hever, mert a Titanic hajóteste valójában az egyik konyha körül tört szét" – mutatott rá az igazgató.

A raktárban tárolt tárgyaknak hála az is kiderül, hogy az utasok a különböző osztályokon poharakat kaptak. A harmadosztályon utazók egyszerű bögréket kaptak, amelyeken élénkpiros White Star-logó volt. A másodosztályon az utasok kék virágos díszítésű bögréket kaptak. Míg az első osztályon utazóknak finom porcelánból készült tányérokból étkeztek – írja az Unilad.

Az RMS Titanic Inc. az egyetlen olyan vállalat, amely törvényesen jogosult a hajótörésből származó tárgyak és műtárgyak visszaszerzésére. A cég nemrégiben jelentette be, hogy tervezi a Titanic vészjelzéseit továbbító Marconi rádióberendezések visszaszerzését a helyszínről.

„A Titanicot szeretnénk tiszteletben tartani. Meg szeretnénk őrizni az emlékét, de be is akarjuk mutatni a világnak, mert nem mindenki tud lemenni a Titanicra" – mondta a raktár igazgatója.

Nézd meg, milyen állapotban van a Titanic a tenger mélyén:

 

 

Ezek is érdekelhetnek