Kánikulában tönkre megy a telefon? Mutatjuk, hogyan előzd meg és mit tegyél ha megtörtént a baj

A kánikulában tönkre megy a telefon? A forróságban a telefonok is túlmelegszenek, ami nem tesz jót a készüléknek, pláne nem az akkumulátornak. Ezekre figyelj oda, hogy elkerüld az eszköz felforrósodását. De azt is megmutatjuk, mit tehetsz, ha már megtörtént a baj.
 

Kánikulában tönkre megy a telefon? Mutatjuk, hogyan előzd meg és mit tegyél ha megtörtént a baj - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Vladyslav Starozhylov

Mindig takarjuk le

A telefonok és egyéb elektronikai eszközök kifejezetten szívják a meleget, így nagyon hamar felforrósodnak. Ezért mindig tartsd árnyékban vagy takard le egy pléddel. A strandon se hagyd elöl, hiába csak gyorsan megmártózol. Inkább keress egy biztonságos értékmegőrzőt, vagy rejtsd a táska mélyére vagy a törölköző alá.

Tartsuk inkább a táskában

A nyári forróságban a zsebünk helyett inkább a táskánkban tároljuk a mobilunkat. Ugyanis a nadrágban sokkal könnyebben felmelegszik, illetve a hely is szűkösebb, így nehezebben tud szellőzni és kihűlni. Ha nincs nálunk táska, akkor sose válasszuk a hátsó zsebet! Ez nem a túlforrósodásról, hanem a biztonságról szól. Innen sokkal egyszerűbb kilopni a készüléket, amit még nem is biztos, hogy észreveszünk!

Ne hagyjuk az autóban

Az extrém magas hőmérséklet az autóban még jobban érzékelhető, mint a szabadtéren. Ez nem véletlen, hiszen a fém könnyen átmelegszik és sokáig meg is tartja a hőt. Ezért is fordulhat elő, hogy az álló kocsiban akár plusz 5-10 fokkal is melegebb lehet, így az autó sem megfelelő tároló a telefonnak.

A mobiltelefont ne hagyjuk az autóban, mert ott sokkal melegebb van - illusztrációForrás: Shutterstock/Olezzo

Töltsük kevesebbet

A telefonok akkumulátorának az a legjobb, ha 20% és 80% között tartjuk, tehát nem töltjük túl, illetve teljesen lemerülni se engedjük. Amit még megtehetünk az akksi élettartamának növelése érdekében, hogy hűvös helyen töltjük. Alapjáraton is melegszik a telefon töltés közben, pláne akkor, ha napfényben van.

A hűtő nem megoldás

Sokunknak eszébe jutott már, hogy a túlmelegedett telefont betegyük a hűtőbe, hiszen akkor gyorsan megszűnik a probléma. Elméletben nem lenne rossz ötlet, de a gyakorlatban csak még többet árthatunk vele. Inkább vigyük hűvös és árnyékos helyre, majd hagyjuk, hogy magától lehűljön.

Alacsony fényerő

Nem gondolnánk, de a telefont legjobban a magas fényerő dolgoztatja. Sokkal hamarabb lemerül az akkumulátor és a telefon is gyorsabban forrósodik. A legjobb, ha minimumra vesszük le, de már a közepes is nagy segítség a készüléknek. A mostani telefonokon azt is beállíthatjuk, hogy a telefon magának szabályozza úgy, hogy számításba veszi az aktuális fényviszonyokat.

Kapcsoljuk ki az extrákat

A mobil kímélése érdekében kapcsoljuk ki az éppen nem használt extra funkciókat, mert ezek csak fölöslegesen dolgoztatják a készüléket a háttérben. Ilyen például a helymeghatározás, a GPS vagy az alkalmazások értesítései. A legkíméletesebb a „repülőgép" üzemmód, viszont ha ezt bekapcsolod, akkor nem tudsz hívásokat fogadni vagy internetezni.

Ha már megtörtént a baj és túlmelegedett a telefon

A legtöbb okostelefonba előre be van építve a túlmelegedés elleni védelem. A készülék üzenetet ír ki az ön számára, ha úgy érzi, hogy a telefon kezd túlmelegedni vagy már fel is forrósodott. Az utóbbi esetben az IPhone-okat nem is lehet használni, amíg vissza nem áll a mobil kívánt hőmérséklete. Nem kell megijedni, a telefon újra használható lesz, ha megfelelően kihűlt. 

A kánikulában felforrósodott telefonok is menthetők - illusztrációForrás: Shutterstock/Lstockstudio

Minél előbb a hűvösbe

Ha telefonunk kiírja a hibaüzenetet, miszerint a telefon túlmelegedett, akkor első lépésként vigyük azonnal árnyékos és hűvös helyre. A hűtő nem megoldás, de a légkondit vagy ventilátort nyugodtan bekapcsolhatjuk. Amennyiben van 100%-ig vízálló tokunk, akkor akár szobahőmérsékletű vízbe is helyezhetjük.

Vegyük le a töltőről

A túlmelegedett telefonokat kifejezetten tilos tölteni! Ellenkező esetben kisülhet az akkumulátor vagy felpúposodhat. Ez sokkal nagyobb kárt okoz, mint a túlmelegedés, ugyanis felnyomhatja a képernyőt, ami ennek következtében berepedhet. Hagyjd teljesen kihűlni a telefont, majd csak utána folytasd vagy kezdd meg a töltést.

Szedjük a le tokot

A tokok ugyan megvédik telefonjainkat a külső sérülésektől és törésektől, de melegben a hőt is megtartják. Ezért a túlmelegedett telefonokról távolítsuk el a tokot, hogy a hátlap minél gyorsabban kihűlhessen.

Kapcsoljuk ki és tegyük félre

Hiába használjuk a telefont vagy tartjuk árnyékos helyen, akkor is felmelegedhet 35 fok felett. Miután behelyeztük az árnyékba kapcsoljuk ki és tegyük félre. Így az alkalmazások sem mennek a háttérben, nem dolgoznak az alkatrészek, tehát a készülék is gyorsabban hűl. Ne fogdossa, ugyanis a keze melege is forrósítja. Az újraindítással várjon legalább 15-20 percet.

Gondoltad volna, hogy egy telefon akkumulátorát is be lehet bikázni? ha nem hiszed, nézd meg az alábbi videót:

 

 

Ezek is érdekelhetnek