A miniszoknyás japán csajok és a sárkányáram lettek olvasóink kedvencei

Tíz legnépszerűbb cikkünket áttekintve egyértelmű, hogy olvasóink különleges sorsokra, hasznos tippekre, távoli tájak mindennapjaira, a misztikumra és a japánokra fogékonyak leginkább.

Harmadik szülinapunk alkalmából különleges cikksorozattal lepjük meg olvasóinkat: bemutatjuk az elmúlt évek legsikeresebb anyagait, visszaemlékszünk a legkedvesebb és a legfurcsább sztorikra amik út közben estek meg velünk. Elsőként íme a 3 éves Travelo magazin legolvasottabb cikkei.

Minket olvasva most nyerhet is!
Kommenteljen, utazzon vagy iratkozzon fel hírlevelünkre, ha szerencsés, négycsillagos wellnesz pihenést nyerhet tőlünk. További részletek itt.

10. Negyven éven át ingázni a munkahelyre kétezer métert felfelé

Tizedik legolvasottabb cikkünkben az idén hetvenéves Scheirich Lászlóval beszélgettünk lakhelyén, Poprádon két tátrai kirándulása között. Közel negyven éven át megfigyelő csillagászként dolgozott a Lomnici-csúcson 1967-től a kétezres évek közepéig. Amikor nem működött a felvonó, gyalog járt fel 2600 méteren lévő munkahelyére. Szabadidejében a zergéket tanulmányozta, hegyet mászott, természetőrködött és mindezeket végzi ma is. Cikkünkből többek között kiderül az is, hogy mi az önkéntes munka és a nyugdíjas évek értelme, és mit kell tenni, ha jön a medve. Itt olvashat tovább.

Scheirich László a hegyek között
Galéria: Scheirich László, a Magas-Tátra ismerője
(Fotó: Scheirich László / Travelo)

9. Paradicsomnak tűnt számomra a Balaton

Egy lengyel fiú és a családja nyaranta visszajárt a Balatonhoz a nyolcvanas években. A fiú - immár felnőtt fotósként - több mint húsz év után visszatért két évvel ezelőtt a tópartra és olyan képeket készített az ott nyaraló emberekről, mintha a 80-as években megállt volna az idő. A nyáron a Guardian is szemlézte balatoni képeit, ezért megkerestük a Londonban élő lengyel fotográfust. Interjúnkból az is kiderül, mit gondol képei hirtelen jött népszerűségéről, és hogy tervezi-e a visszatérést a magyar tengerhez. Ide kattintva találja a folytatást.

Michal Solarski nővérével áll valamelyik balatoni mólón - az egyetlen balatoni kép a családi albumbanFotó: Michal Solarski / Michal Solarski

 8. Ha üvöltözik a feleségével a recepción, rosszabb szobát kap

Kíváncsi, mi kergeti leginkább az őrületbe a hotelek recepciósait? Miért nem érdemes telefonálni, látványosan várni a visszajárót vagy morogni a feleségünkkel, miközben a bejelentkezést intézzük? Nyolcadik legnépszerűbb cikkünkben egy szállodai alkalmazott vall a recepció rejtelmeiről.

„Több mint egy évtizedet húztam le hotelekben. Nálam jelentkeztél be és ki, én mutattam meg neked, mi merre van az épületben, italt hoztam, én halásztam ki a fehér alsód a fehér ágynemű közül, és én parkoltam le a kocsidat. Én kóstoltam bele a szobádba rendelt ételeidbe, én pucoltam a vécédet, és én nem engedtem meg, hogy tovább maradj a szobában. Én ébresztettelek, én ettem ki az édességet a minibárodból, én nevettem a vicceiden és én vettem el a pénzed"– mondja magáról Jacob Tomsky, volt szállodai recepciós. A folytatást erre találja.

Ne idegesítse a recepcióst, Önnek lesz rosszabb.
Galéria: Egy szállodai alkalmazott vallomásai 1.
(Fotó: . Photobank / Northfoto)

 7. A Balti-tenger jegén autóznak az észtek

Vagy 10-20 vagy 40-70 kilométeres sebességgel szabad közlekedni, a biztonsági övet nem kell bekapcsolni, és legjobb a hivatalosan kijelölt utakat használni - ezek a legfontosabb előírások, amelyeket az észtországi gépkocsivezetőknek be kell tartaniuk, ha használni akarják a Balti-tenger jegén kialakított "autópályákat". További érdekességek a balti-tengeri autóutakról hetedik legnépszerűbb cikkünkben.

Persze van, akit a lékhorgászat még így is jobban érdekel
Galéria: Befagyott a Balti-tenger
(Fotó: Jaak Nilson / visitestonia.com)

 6. Az ember, aki kilencvenezer kilométert sétált az Astoriában

Négy és fél évtizedet megélt az idén százéves Astoria Szállóban Tóth István, a szálló jelenlegi főpincére. Az Astoria szálló legrégebbi munkatársának története ott kezdődik, ahol a Grand Budapest Hotel című film véget ér: a hetvenes években. Mégis sok a párhuzam, és nem csak az, hogy ez a szálló is egy letűnt világ pompáját őrzi. Hatodik legnépszerűbb cikkünkben Tóth Istvánt ismerhetik meg, aki összesen 90 ezer kilométert sétált kezében tálcával a patinás szállodában. Ez nagyjából annyi, mintha ötször elsétálna Tokióba és vissza. Itt olvashat tovább

Tóth István az egyik legrégebbi motoros: az Astoriában kezdte a pályafutását és innen megy nyugdíjba. Sok poszton megfordult, jelenleg az étterem főpincére Galéria: Az idén száz éves az Astoria szálló(Fotó: Travelo)

5. Magányos helyek

Kísértetjárta ködös ír fasor, elhagyott, rozsdásodó New Orleans-i vidámpark és gigantikus orosz gyémántbánya: ötödik legnépszerűbb cikkünkben kihalt látványosságokat gyűjtöttünk össze. Miért lökdösődnénk a Trafalgar téren vagy a gizai piramisok előtt, ha ilyen izgalmas helyekre látogathatunk el, ráadásul van, ahol még belépődíjat sem szednek? Tippek azoknak, akik hajlandóak messzire is elutazni, hogy elkerüljék a turistatömegeket. Ide kattintva ismerheti meg őket.

Hólepte bánya
Galéria: A világ legmagányosabb helyei 2.
(Fotó: Bloomberg / Europress / Getty)

4. Töltsd fel magad sárkányárammal!

Magyarország varázslatos. Az aktuális közhangulatot nézve ez merész állításnak tűnik, de tény, hogy ennyire sok, különleges természeti kincs, ilyen kis helyre koncentrálva nem sok országban található, legalábbis a közhiedelem szerint. Ha létezne energiaturizmus, talán a Pilis lenne a hazai központja. A Visegrádi-hegységben sűrűn találhatók olyan helyek, amelyekről úgy tartják, gyógyító energiát áramoltatnak. De ugyanez igaz a Bükk-hegységre és a Káli medencére is. Negyedik legnépszerűbb cikkünk a legnépszerűbb hazai - ezoterikus szíveket melengető - töltőállomásokról szól, ide kattintva megismerheti mindet.

Bükkszentkereszt, Hideg-völgy
Galéria: Töltsd fel magad sárkányárammal!
(Fotó: Szepare / Indafotó)

 3. Pillantás a vasfüggöny mögé

Észak-Korea a világ legszomorúbb országa. Szigorú diktatúrája kínozza és éhezteti saját alattvalóit, akik hiába is vágynának jobb életre, a börtönországból szinte lehetetlen megszökni. Harmadik legnépszerűbb cikkünkben az AP hírügynökség fotósa, Vincent Yu Phenjanban készült képeit mutattuk be, melyben a főváros különös hangulatait örökítette meg. A propaganda díszletei között sötét télikabátban lézengő járókelők közül csak a gyerekek tűnnek vidámnak: a város olyan, mintha megrekedt volna az ötvenes években. Kíváncsi a teljes cikkre? Itt olvasson tovább.

Görkorcsolyázó kislány a phenjani Kim Ir Szen téren, háttérben a Dzsucse-torony

Galéria: Phenjani életkép
(Fotó: Vincent Yu / MTI)

 2. Meglepő szokások Japánból

Egy ország, ahol becsomagolják az olvasott könyvet, hogy más ne lássa; és ahol még a megállóban sem telefonálnak, hogy mást se zavarjanak a beszélgetéssel. Itt külön metrókocsi jár a nőknek, külön WC-papucs a mosdóhoz, és kötelező maszk a náthásoknak. Japánban jártunk, meglepő szokásokat találtunk, olvasóink pedig imádták ezeket a furcsaságokat.

Galéria: JapánFotó: flickr

 1. Szuperminiben dolgoznak a japán stewardessek

A japán furcsaságoknál pedig már csak a miniszoknyás japán stewardesseket szeretik jobban olvasóink: az elmúlt három év során ezt a cikkünket nyitották meg a legtöbben. 2014 márciusában ugyanis nagy felháborodást keltett Japánban egy fapados légitársaság légiutas-kísérőinek túl rövid szoknyája: a stewardessek szakszervezete szerint a hatvanas évek stílusában készült ruhák még a combot sem fedik, ez pedig problémákhoz vezethet. Internetes kommentek szerint a miniszoknyák szexisták. A teljes sztorit a hozzá tartozó képekkel itt találja.

A fapados légitársaság vezérigazgatója szerint a miniruha nem kötelező, csak ajánlott viselet
Galéria: Miniszoknyában a Skymark légiutas-kísérői
(Fotó: The Asahi Shimbun / Getty Images)

Újabb cikkünk ebben a témában:

Olcsóbb lesz Japánba utazni - 2014.11.20.
Jelentős költségcsökkenésre számíthatnak a Japánba készülők az ország váratlan recessziója miatt. A gazdasági visszaesés magával rántotta a jen árfolyamát, ami komoly hatással van az utazások áraira is.


Megharapott minket a majom és denevérek cikáztak a fejünk fölött - 2014.11.26.
Öt megtörtént esetet gyűjtöttünk össze kollégáink utazós-állatos kalandjaiból: Thaiföldön majom harapott meg minket, Gyulán egy talált kutya gazdáját kerestük éjszakába nyúlóan, Malajziában a szobánkban harcoltunk a denevérekkel.


Kipróbáltuk: kedvenc fürdőink japán pucérságtól az arab luxusig - 2014.12.04.
Cikkünkben a legszuperebb vizes élményeinket gyűjtöttük össze, privát uszodától holt-tengeri lebegésen át a fura japán közfürdőig. Ön melyiket próbálná ki szívesen?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek