Fapadosodnak a hagyományos légitársaságok

Megszűnt az ingyenes poggyászfeladás a KLM európai járatain, példáját az Air France is követi. A légitársaságok a megváltozott piaci igényekkel indokolják a változásokat, de az utasok ettől a húzástól nem feltétlen lesznek elégedettebbek. Utánajártunk, mely légitársaságok indultak el a fapadosodás útján.

A fapados légitársaságok járatain már megszoktuk, hogy jóformán a levegővételért is fizetni kell – a Ryanair goromba vezérigazgatója, Michael O'Leary azzal is viccelődött már korábban, hogy szíve szerint a mosdóhasználatért is külön díjat vezetne be. Feláras a reptéri becsekkolás és a feladott poggyász – sőt, a Wizz Airnél már a nagyméretű kézipoggyászért is fizetni kell.

Egyre több társaságnál válik fizetőssé ez az élmény
Galéria: Fapadosodnak a hagyományos légitársaságok
(Fotó: . / Northfoto)

 Persze ha szeretnénk előre kiválasztani az ülőhelyünket, vagy ha éppen megszomjazunk a fedélzeten, ezekért a szolgáltatásokért is komoly összegeket kell kicsengetünk. Éppen ezért volt eddig felüdülés valamelyik nagy múltú, hagyományos légitársasággal utazni a diszkont társaságok helyett: nem kellett a feladott poggyászon görcsölni, és egyre gyérebben bár, de a fedélzeten is volt ingyenes kiszolgálás.

Ingyenes feladott poggyász? Felejtse el!

Az ingyenes poggyászfeladás azonban úgy tűnik egyre több klasszikus légitársaságnál kimegy a divatból. A Holland Királyi Légitársaság, vagyis a KLM a mai naptól, vagyis május 14-től "a megváltozott piaci igények kiszolgálása érdekében" fizetőssé teszi a poggyászfeladást az összes európai járatának turistaosztályán. A díjfizetés alól a légitársaság vállalati ügyfelei, a kis- és középvállalkozásnak szóló céges hűségprogram, a Bluebiz tagjai, a business-osztályon utazók, és a törzsutasok mentesülnek.

A KLM törzsutas-programjába a belépés teljesen ingyenes, így érdemes belépnie annak, aki nem elégszik meg azzal, hogy egy 12 kilogramm súlyú, 25x35x55cm méretű poggyászt és egy kiegészítőt (retikül, laptop táska, esernyő stb) vigyen magával az útjára. Ez ugyanis kézipoggyászként szállítva továbbra is ingyenes marad mindenki számára.

Az Air France és a KLM is a fapadosodás útjára lépett
Galéria: Fapadosodnak a hagyományos légitársaságok
(Fotó: Northfoto)

 

A légitársaság álláspontja szerint "kutatások erősítik meg, hogy az utazók előnyben részesítik, ha utazásuk tervezése során a szolgáltatásokat saját igényeik szerint válogathatják össze, és csak azokért az extrákért kell fizetniük, melyekre tényleg szükségük van" – mondta el a Travelónak Tyukodi Anett, a KLM-Air France marketing-koordinátora. A cégcsoport döntését továbbá azzal indokolta, hogy az utasok 35 százaléka amúgy is csak kézipoggyásszal utazik, így az utasok nagy része meg sem fogja érezni a változtatásokat.

A feladott poggyászért elővételben irányonként 15 eurót kell fizetni, a reptéren megváltva 30 euróba kerül a szállítás utanként, a csomag maximum 23 kilót nyomhat. A második és harmadik bőrönd feladásának díja elővételben 45 euró, helyszínen 70 euró. "Azáltal, hogy bővítjük a fizetős szolgáltatások palettáját, hosszabb távon alacsonyabban tudjuk tartani árainkat és versenyképesek maradhatunk az európai piacon is" – tette hozzá Tyukodi Anett.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a KLM-mel egy cégcsoportba tartozó Air France is bejelentette, hogy két új, Mini és Classic névre hallgató díjcsomagot vezet be július 5-től. A Classic a korábbi, teljeskörű ellátást tartalmazza, a Mini csomagot választók azonban már csak kézipoggyászt vihetnek magukkal díjmentesen.

A feladott poggyászért elővételben 15, reptéren megváltva 30 eurót kell fizetni útirányonként. A Mini csomagot ennek ellenére azért lesz érdemes választani, mert a Classic árakhoz képest 40 euróval olcsóbban kínálják majd ezeket a repjegyeket – tehát ha elővételben megvátljuk a poggyászfeladást, tíz eurót spórolunk a Classic utasokhoz képest.

Van, ahol nemcsak a bőröndöt, de a sílécet is ingyen viszik

De vannak olyan társaságok is, ahol még ragaszkodnak a feladott poggyászok ingyenességéhez. Bernhard Wodl, a Swiss International Air Lines Ausztriáért és Kelet-Közép-Európáért felelős igazgatója egy korábbi sajtóbeszélgetésen a Travelónak elmondta, hogy a Swiss számára mindig is fontos volt az utasok kényelme, és a kényelmi szolgáltatások a továbbiakban is kiemelt szerepet kapnak. Ezek közé tartozik az ingyenesen feladható poggyász, illetve az a szolgáltatás is, hogy síszezonban a sportfelszerelésünket is díjmentesen vihetjük magunkkal, ha a svájciakat választjuk utazásunkhoz.

 

A Swiss még a sílécünket is ingyen szállítja
Galéria: Fapadosodnak a hagyományos légitársaságok
(Fotó: bagno / Indafotó)

 

Áttekintettük több nagyobb, nem fapados légitársaság poggyászszabályozását, mely üzemeltet budapesti járatot is. A többség egyelőre még tartja magát a turistaosztályon is ingyenes feladott poggyászokhoz: a Turkish Airlines 20 kilós bőröndöt visz el ingyen, a SAS, a Qatar, a Lufthansa, a LOT, a Finnair, az EL AL, a Brussels Airlines, az Austrian, az Alitalia és az Aeroflot szintén 23 kilós poggyász elszállítását kínálja díjmentesen a repjegy mellé.

A British Airwaysnél viszont találtunk olyan, egyelőre csak London Gatwickről induló, vagy oda érkező járatokon igénybe vehető díjszabást, ami csak kézipoggyászt tartalmaz. Ha valaki ilyen jegyet vált, végül mégis meggondolja magát, a poggyászfeladás elővételben 25 euróba, a reptéren pedig 50 euróba kerül utanként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek