Európa legnagyobb függőleges kertje Birminghamben

Átadták Európa legnagyobb, 600 négyzetméteres függőleges kertjét Birminghamben. De találunk jókora zöld falakat máshol is: Madridban, Párizsban de még Budapesten is van hasonló. Bilbaóban pedig egyenesen egy hatalmas kutyát ültettek be növényekkel.

Bemutatták Európa legnagyobb függőleges kertjét Birminghamben: egy vadiúj irodakomplexumnál, a Two Snowhillnél található 220 méter hosszú falat mintegy 600 négyzetméteres területen borították be növényekkel. A hatalmas acélszerkezetbe ültetett növényeket Hollandiában nevelgették kifejezetten erre a célra megépített panelekben, amiket a helyszínre szállításkor már csak a helyükre kellett illeszteni.

Európa legnagyobb zöld fala Birminghamben
Galéria: A zöld fal
Fotó: Mathew Growcoot / Newsteam / Northfoto

A növények mellett perforált aluminiumpanelek és díszkivilágítás is helyet kapott a falon. "Bár a technológia, amivel a falat létrehoztuk relative új, ez a konkrét rendszer már ki van próbálva, és amint az összes növény megnő, az összhatás fantasztikus lesz" – mondta el a Birmingham Post című lapnak Carly Kingswell tájépítész a függőleges kertet létrehozó Hyland Edgar Driver irodától.

A függőleges kertek műfaja egyébként igen népszerű, Európa számos pontján találkoztunk már ilyen klassz zöld falakkal. Legutóbb Madridban, a Caixa Forum előtt csodáltuk meg a 24 méteres, 250 különböző növényfaj összesen 15 000 példányával borított függőleges kertet.

Caixa Forum, Madrid
Galéria: A zöld fal
Fotó: mimi / Travelo

Nemcsak mi voltunk oda érte, a turisták szabályosan sorba álltak, hogy a dús növényzetű fal előtt pózolhassanak. A spanyoloknál maradva, Bilbaóban is van egy legendás, és szokatlan formájú kert: a Guggenheim Múzeum előtt ül egy 13 méter magas kutya – növényekkel beültetve.

Őszi svájci körutunkon Lausanne-ban a Flon nevű metrómegállónál található közlekedési csomópontban, a viadukt alatt láttunk egy tetőn található kertet, ami függőlegesen is folytatódott az épület oldalán. Illetve Franciaországban, Párizsban is találunk jó példát zöld falra: ilyen az Eiffel-toronytól nem messze elhelyezkedő Musée du quai Branly, melynek oldalában egy 200 méter hosszú, és 12 méter magas függőleges kert található.

Ötpacsirta utca 2., Budapest
Galéria: A zöld fal
Fotó: mimi és dá / Udvarbolond blog

De Budapesten, a Budapesti Építész Kamara székházának belső udvarának falai is zöldben pompáznak. Igaz, az Ötpacsirta utca 2. alatt található zöld sziget sokkal inkább egy vadregényesen befuttatott hangulatos belső udvar, mint kortárs kertészeti műremek, szerintünk mégis méltó arra, hogy egy lapon említhessük a fenti példákkal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek