Kirándulástipp: Magyarország legszebb kisvasútvonalai

Magyarország kisvasútvonalai különleges helyet foglalnak el az ország turisztikai látványosságai között. Ezek az apró, keskeny nyomtávú vasútvonalak nemcsak nosztalgikus időutazást kínálnak a látogatóknak, hanem gyönyörű tájakon vezetnek keresztül, és sok esetben történelmi jelentőséggel is bírnak.

  

Kirándulástipp: Ezek Magyarország legszebb kisvasútvonalaiForrás: Jan Pešula/Wikimedia Commons

Hazánk számos régiójában találhatók kisvasutak, amelyek nemcsak a természet szerelmeseinek, hanem a családoknak, a vasútrajongóknak és a kultúra iránt érdeklődőknek is kiváló kikapcsolódást nyújtanak. Adunk egy jó kirándulástippet, mutatjuk Magyarország legszebb kisvasútjait!

Kirándulástipp: Ezek Magyarország legszebb kisvasútvonalai:

Mecseki Kisvasút (Pécsi Állatkert Kisvasútja)

A Mecseki Kisvasút Pécs városában található, és az ország egyik legismertebb városi kisvasútja. A kisvonat a pécsi Állatkerttől indul, és a festői szépségű Mecsek hegység belsejébe vezet. Ez a vasút különleges élményt nyújt a családok számára, hiszen az út során nemcsak a környező tájat, hanem az állatkert lakóit is megcsodálhatjuk. A Mecseki Kisvasút útvonala rövid, de annál izgalmasabb, hiszen egy részén meredek emelkedfőket és szűk kanyarokat is találunk, ami különösen szórakoztató a gyermekek számára.

Kilátó a Zengőn a MecsekbenForrás: Baranya Megyei Önkormányzat

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Az Észak-Magyarországon található Lillafüredi Állami Erdei Vasút az ország egyik leglátványosabb kisvasútja. Miskolc városából indulva a vonat áthalad a festői Bükk-hegységen, érintve a Hámori-tavat, a Palotaszállót és a lillafüredi vízesést. Az út során a vonat több alagúton és viadukton is áthalad, ami különleges élményt nyújt az utasoknak.

A Lillafüredi kisvasút híres arról, hogy az év minden szakában lenyűgöző látványt nyújt: tavasszal és nyáron a zöldellő erdők, ősszel a színes falevelek, télen pedig a hóval borított táj varázsolja el a látogatókat. Ez a vasút igazi időutazás a természet közepén, ahol a látogatók közel kerülhetnek Magyarország egyik legszebb tájegységéhez.

Régen a Dorottya utcától indult a Ládi szárnyvonal, melyet 1994-ben bontottak elForrás: Honza Groh (Jagro)/Wikipedia

Szilvásváradi Erdei Vasút

A Szilvásváradi Erdei Vasút a Bükk-fennsík lábánál található, és Magyarország egyik legismertebb kisvasútja. A kisvonat a Szalajka-völgyön keresztül vezet, ahol számos természeti csoda, köztük a Fátyol-vízesés, az Istállós-kői-barlang és a Szalajka-patak várja az utazókat. A vasút egy kellemes és nyugodt módja annak, hogy felfedezzük ezt a festői völgyet, amely az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye.

A vasútvonal különlegessége, hogy a Szalajka-völgyet követve a kisvonat a fák között kanyarog, és lenyűgöző kilátást kínál a környező erdőségekre és hegyekre. A Szilvásváradi kisvasút különösen népszerű a természetjárók és a családok körében, mivel könnyű megközelíteni, és számos kirándulási lehetőséget kínál a környéken.

Szilvásvárad, Fátyol-vízesésForrás: szilvasvarad.hu

Gemenci Erdei Vasút

A Gemenci erdő Dél-Magyarország egyik legnagyobb és legérintetlenebb ártéri erdeje, amely a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képezi. Az itt található Gemenci Erdei Vasút egyedülálló módon mutatja be a térség gazdag élővilágát, beleértve a különleges növény- és állatfajokat. A kisvasút Pörböly településről indul, és a Gemenci erdő sűrűjén keresztül vezet, ahol az utazók gyakran láthatnak szarvasokat, vaddisznókat és különféle madárfajokat.

A Gemenci vasút vonala különleges élményt nyújt, hiszen a vonat az erdő közepén halad át, ahol az ember szinte teljesen elszakadhat a városi élettől, és közel kerülhet a természethez. Ez a kisvasút különösen népszerű az állat- és természetkedvelők körében, mivel kiváló lehetőséget nyújt a Gemenci erdő felfedezésére.

Gemenc erdein vezet a kisvasútForrás: turizmus.gemenczrt.hu

Zsuzsi Erdei Vasút

Debrecen egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Zsuzsi Erdei Vasút, amely több mint 140 éves múltra tekint vissza, és ezzel Magyarország legrégebbi keskeny nyomtávú kisvasútja. A vasút Debrecen városából indul, és a közeli erdős területeken keresztül vezet egészen Hármashegyig. Az út során a vonat áthalad gyönyörű erdőkön, mezőkön és réteken, miközben a természet közelségét élvezhetjük.

A Zsuzsi vonat egyaránt népszerű a családok, turisták és a történelem iránt érdeklődők körében. Különleges atmoszférája van a vasútnak, hiszen a fapados kocsikban ülve szinte visszarepülünk az időben, és átélhetjük, milyen lehetett régen a vidéki vasúti közlekedés. A Zsuzsi Erdei Vasút az egész év során számos tematikus programmal is várja az utasokat, beleértve a Mikulásvonatot és a különféle nyári rendezvényeket.

A Zsuzsi vonat Debrecen egyik látványosságaForrás: visitdebrecen.com

Kemencei Erdei Múzeumvasút

A Börzsöny-hegységben található Kemencei Erdei Múzeumvasút különlegessége, hogy Magyarország egyetlen olyan kisvasútja, amelyet önkéntesek üzemeltetnek. A vasút a Börzsöny festői tájain halad át, és a múlt századi erdei vasutak világát idézi meg. Az út során az utasok megismerhetik a térség gazdag történelmét, hiszen a vonal eredetileg a faanyag szállítására szolgált.

Ma a Kemencei vasútvonal egy igazi időutazás, ahol az utasok felfedezhetik a Börzsöny természeti szépségeit, miközben egy valódi történelmi járművön utazhatnak. Az út végén egy kis múzeum is található, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a kisvasutak történetébe és működésébe.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek