Ezek a legjobb biciklitúrák gyerekkel

Biciklitúrák gyerekkel? Miért ne? A kerékpározás ideális családi program a nyári hétvégékre. Olyan bringatúrák útvonalait gyűjtöttünk össze, amelyek fél vagy egy nap alatt, kisebb gyerekkel vagy kezdő biciklisek számára is kényelmesen teljesíthetők. Tartsatok velünk!

Tatabánya–Tata

Az Által-ér völgyi kerékpárút összesen 21 kilométert tesz ki Komárom-Esztergom megye székhelyétől a Dunáig. A két szomszéd város közötti szakaszt egyrészt a hossza teszi barátságossá a gyerekkel felkerekedők számára, másrészt a nagyobb emelkedőktől mentes terep (izzasztóbb kaptatóval Vértesszőlősön kell számolni). A Tatát az Által-ér ülepítőtavánál, a hangulatos Derítő-tónál elérő útvonal egyben hatállomásos tanösvény is, melynek mentén fedett kerékpáros pihenő is található.

  • Táv: 6,8 km
  • Terep jellege: nagyrészt sík
  • Megközelítés: A két város a Győr–Budapest-vasútvonalon fekszik.
  • Információ:duna-gerecse.hu
Tata, Esterházy-kastély, kastélyForrás: Tata, Esterházy-kastély - hivatalos oldal / FB

Travelo tipp: Ha több időt is tudtok szánni erre a környékre, érdemes megnézni Tatabányán a Bányászati és Ipari Skanzent, Vértesszőlősön pedig a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Bemutatóhelyét. Tatán az Öreg-tó partján az Építők Parkjánál található új játszótér ideális helyszín a pihenésre.

Velencei-tó

A teljes tókör hossza senkit ne riasszon el: aki rendszeresen mozog, az életkortól függetlenül 3-3,5 óra alatt kényelmesen teljesítheti a teljes távot. Aki az emelkedőket inkább kihagyná, az a déli parton tehet egy 18 kilométeres túrát, de a kezdő bicajosok természetesen rövidebb szakaszt is választhatnak maguknak.

  • Terep jellege: 90 százalékban sík, néhány nagyobb emelkedővel
  • Megközelítés: A Budapest–Székesfehérvár-vasútvonalon Velence, Velencefürdő, Agárd vagy Gárdony állomásokon is leszállhatnak a tó felé igyekezve.
  • Információ:velenceitokor.hu
A Velencei-tavat 3 óra alatt kényelmesen körbe lehet tekerniForrás: Facebook/Velencei-tó kerékpárral

Travelo tipp: A tavat ajánlatos az óramutató járásával megegyező irányban megkerülni. 

Deseda-tó

A tavat csaknem teljesen megkerülő kerékpárúton az autóforgalomtól távol, biztonságos körülmények között tekerhetnek a kisgyermekes családok. Az erdőkön, hidakon át vezető úton játszóterek, kalanderdő, pihenőhelyek, arborétum és kilátó várják a biciklivel kirándulókat.

  • Táv: 15 km
  • Terep jellege: dombos
  • Megközelítés: Autóval, parkoló Toponár határában található. A tó Kaposvártól 8 km-re fekszik.
  • Információ:bringazas.hu
Év Kerékpárútja 2022, Deseda-tóForrás: aktivmagyarorszag.hu

Travelo tipp: A 8 km hosszú mesterséges tó partján található a környék élővilágát bemutató Fekete István Látogatóközpont: deseda.smmi.hu

Budapest-Szentendre

Ha az útvonal gyengébb minőségű szakaszait szeretnétek elkerülni, akkor a Római-part után érdemes rácsatlakozni erre a kerékpárútra, a Lupa-tó után pedig átvágni a Dera-patak fölé épült új hídon. Így sima úton kerekezhettek ki Szentendrére. Ha szusszantatok egyet a különleges hangulatú városban, erőnléttől függően tekerve vagy HÉV-vel is visszatérhettek Budapestre.

  • Táv: 22 km
  • Terep jellege: sík, minimális szintemelkedéssel (41 m)
  • Információ:funiq.hu
Szentendre bővelkedik a családi programokbanForrás: Milan Gonda/Shutterstock

Travelo tipp: Ezen az útvonalon nagy kerékpárforgalomra lehet számítani, így a kirándulás előtt mindenképpen beszélgessetek el a gyerekkel a kerékpáros KRESZ-ről, például az elsőbbségadási szabályokról. 

Baja

A nyaralás vagy egy hosszú hétvége programjába is érdemes beiktatni a Duna és mellékága, a Sugovica mentén fekvő várost. A település központjából, a Szentháromság térről indulva több túrát is tehettek, a leghosszabb 12 km-es, ez a Pandúr-szigetre visz, a legrövidebb, a Duna-hídig tartó mindössze 1,6 km. A városban a Gemenc Vándorpont segíti a kerékpáros turistákat.

  • Táv: 1,6–12 km
  • Terep jellege: sík
  • Megközelítés: Budapestről Bajára vonattal átszállással (például Sárbogárdon vagy Kiskunhalason) juthatnak el.
  • Információ: bajatour.hu/turak
És most képzelje hozzá a lampionokat isForrás: Flickr.com / Dibusz Tamás

Travelo tipp: Bajáról indulva vagy a város közelében számos kerékpár-túraútvonal közül választhatnak az edzett biciklisek. A településről 30 km-es túrát tehettek Érsekcsanádra, vagy a közeli gemenci erdőt is felfedezhetitek két keréken. A kerékpárok az erdei vasúton is szállíthatók.

 Nézd meg, hogyan teszik meg a profik a velencei tókört alig több, mint fél óra alatt:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek