A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán találtuk azt a friss bejegyzést, ami szerint virágzik az év vadvirága, vagyis az agárkosbor a nemzeti park területén.
Amint a Természetvédelmi Őrszolgalat munkatársa, Kiss Ferenc a posztban írta, az agárkosbor (Anacamptis morio) egy kb.15-20 centiméter magasra növő, az Alföldön már nem gyakori növény. Hazánkban védett, ezért gyűjtése, illetve bárminemű felhasználása tilos!
Viszont a múltban, sok más vadon termő növényhez hasonlóan az agárkosbort is hasznosították az emberek. Az orchidea föld alatti gyökérgumóit gyűjtötték és főzetét meghűlés, torokgyulladás kezelésére hatásosan alkalmazták.
A Közel-Keleten, főleg Törökországban viszont még ma is felhasználják a kosbor porított gyökérgumóját. A por a sahlep nevű forró ital fontos alkotóeleme a tej és a cukor mellett, de sok esetben magát a porított gumót is így hívják (sőt, orchidea lisztnek is nevezik). A por egyébként sürítőanyagként és édesítőként is szolgál, mivel tápláló, keményítőtartalmú glükomannán nevű poliszacharidot tartalmaz.