Az angolszász országokban már régi hagyomány az október végi tökfaragás. Hazánkban az utóbbi években lett igazán divatos ijesztő arcokat, vicces motívumokat vagy éppen művészi szintre elmelt alkotásokat vájni a narancsszínben pompázó zöldségekbe.
Évente 10 millió tököt termesztenek az Egyesült Királyságban, ennek 95 százalékát Halloween környékén vásárolják fel, majd az ünnep végén a kifaragott tököket eldobják, így 18 000 tonna élelmiszer-hulladék keletkezik – írja cikkében a World Economic Forum. Hasonló a történik az Egyesült Államokban is, ahol minden évben 900 000 tonna termesztett tök nagy része kerül a szemetesekbe, és sem élelmiszerként, sem komposztként nem gondolnak rájuk. Ez jócskán hozzájárul az évente keletkező 1,3 milliárd tonna globális élelmiszer-pazarláshoz, az élelmiszerek közül ugyanis leginkább a gyümölcsöket és a zöldségeket szokták kidobálni.
Pedig ha a Halloween véget ér, még fel lehetne használni a tököket. Több tucat különféle recept létezik: az Egyesült Államokban a Hálaadás napján fogyasztott, oly népszerű híres tökpitétől a levesig, kenyértől a süteményig. Egy kézműves sörgyártó cég, a Toast Ale egy házi sütőtöksör receptet is piacra dobott. A tökmagnak is számos egészségügyi előnye van: csökkenti a vércukorszintet és a koleszterint.
Nem csak az élelmiszer pazarlása miatt aggódnak a tudósok. Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium (US Department of Energy) szerint a hulladéklerakókba jutó tökök bomlás közben nagy mennyiségű metángázt bocsátanak ki, ami ily módon szintén károsan hat a környezetünkre. Jövőre tehát mielőtt tököt vásárolnánk, gondoljuk át, hogyan hasznosítjuk majd az ünnepek végén, és semmiképen ne dobjuk ki!