Kisnána község és a lekvárfőzők mindenkit szeretettel várnak július 14-én az immár hagyománnyá vált Baracknapra, ahol nem csak kóstolni lehet, de a lekvárfőzés minden csínját-bínját is megtanítják a látogatóknak.
Kisnánán nagy múltja van a sárgabarack termesztésnek és a lekvárfőzésnek. Jelenleg több száz termőfáról szedik a gyümölcsöt, és nemrég új fákat is ültettek – írja a kisnana.hu.
A Baracknap ideje alatt, egy szokásos várbelépő megváltásával minden folyamatba bekapcsolódhatunk. Láthatjuk a válogatás, a magozás, a főzés és a palackozás fázisait is. Az elkészült finomságokat pedig vagy helyben megesszük kenyérre kenve, palacsintába tekerve, esetleg a kisnánai specialitással a herőcével (forgácsfánk, csörögefánk) együtt, vagy pedig megvásároljuk, és elteszünk egy kis nyarat télire.
A lekvározás mellett a várban és környékén gyerekprogramokkal és kézműveskedéssel várják a látogatókat, de meg lehet majd nézni a várat bemutató 3D-s filmet is. A július 14-i Baracknap délelőtt 10 órakor kezdődik és 17 óráig tart a kisnánai vár lábánál.