Kecskemét kicsikkel: játékmúzeum, vadaskert, rajzfilmstúdió

Gyerekkel vagy gyerekekkel az utazás amennyire spontán, annyira megtervezett is: előre ki kell választani a célpontot, a szóba jöhető látnivalókat, hogy aztán a végén úgyis teljesen máshogy alakuljon a napunk. A tervezhető részében próbálunk segíteni - ezúttal Kecskeméten.

Bács-Kiskun megye székhelye több szempontból is ideális egynapos kirándulásra, ha a fővárosból indulunk. Jól megközelíthető, szellős, jól sétálható és vannak gyerekek számára is érdekes látnivalók – ráadásul egy mondókába foglalt nevezetességéről már ők is biztosan hallhattak.

A kicsiknek sem lesz unalmas
Galéria: Kecskemét gyerekekkel
Fotó: ullstein bild / Europress / Getty

A város autóval egy órányira, vonattal 80 percnyire van Budapesttől, egyik sem túl hosszú, ami gyerekes utazásnál fontos szempont. A vonatozásból ennyi épp arra elég, hogy egy kis nézelődés, esetleg a szerelvény megismerése, egy kötelező uzsonna elfogyasztása után már kezdődhessen a szedelőzködés. Autóbusszal is lehet utazni, hasonló menetidővel kell számolni, de gyerekekkel a nagyobb zsúfoltság, kevesebb mozgástér, wc hiánya miatt kevésbé komfortos lehetőség.

A saját járművel érkezésnek viszont előnye, hogy a város egymástól távol eső részeit is könnyen fel lehet keresni. Egy hétvégi délutánon helyi tömegközlekedéssel – hiába közlekednek Mercedes-hibridbuszok és működik a budapesti FUTÁR-hoz hasonló utastájékoztató rendszer – sok időbe telik átszelni a várost.

A vasútállomástól a Városháza mögötti térségig egy nagy korzó és sétálóutca a belváros, amelynek nagy részén jó szívvel lehet engedni a gyerekeket akár egyedül is biciklizni. Itt sok fagyizó, cukrászda csábít egy pár kellemes perc eltöltésére. A Rákóczi út és a város főtere, a Szabadság tér sarkán áll a mondókából ismert Cifrapalota – amellyel kapcsolatban hozzá kell tenni, hogy a népdalt a város szülötte, Kodály Zoltán gyűjtötte Erdélyben 1912-ben, tehát nem a kecskeméti lechneri hagyományokat követő épület ihlette.

Itt ér kipróbálni a hangszereket (Leskowsky Hangszergyűjtemény)
Galéria: Kecskemét gyerekekkel
Fotó: Leskowsky Hangszergyűjtemény

Kecskemét büszkesége az egyedülálló Szórakaténusz Játékmúzeum a belvárosban, amely állandó tárlatán az ősi időktől kezdve öleli fel a játékok fejlődését, gyári és kézi készítésű, polgári és arisztokrata aspektusokon keresztül. Emellett viszont más és más időszakos kiállítások váltják egymást, amelyeket színes, változatos programok, foglalkozások egészítenek ki, az év minden szakában. Fontos megjegyezni, hogy a múzeumi tárlat darabjait nem lehet kézbe venni, kipróbálni, ezért ez a rész a legkisebbek számára aligha élményszerű.

Kevés városban kérhetünk bolygóközi idegenvezetést, a kiskunsági megyeszékhely ezek közé tartozik: egy nagyon látványos, érzékletes és ötletes projekt keretében ugyanis 2002-ben a Szabadság tértől indulva elhelyezték a Naprendszer bolygóinak méret- és távolságarányos makettjeit. Lakatos Pál Sándor szobrászművész alkotásai nem csupán a Városháza előtti teret díszítik – itt áll a Merkúr, Vénusz, Föld, Mars –, a Szaturnusz már a világóra mellett látható, a Plutó – ami napjainkra hivatalosan már nem tekintendő bolygónak – a több mint másfél kilométerre lévő Planetáriumban áll.

Mindent a kéznek, mindent a fülnek, ez lehetne a mottója a Leskowsky Hangszergyűjteménynek. A tavaly a régi mozi felújított épületébe, a Rákóczi útra költözött gyűjteményben – ahogy honlapjuk írja – már a legkisebbeket is várják, nekik szánják Hangszerbabusgató foglalkozásaikat. A hangszereket meg lehet fogni, ki lehet próbálni, lehet fújni, ütögetni, a tárlat célja, hogy megismertesse, közelebb hozza a látogatókhoz a zene és a hangszerek világát.

Az ország területileg legkisebb állatkertje is Kecskeméten működik, a Kecskeméti Vadaskert a város déli részén található. 1971-ben alapították, 2003 óta folyamatosan újítják fel. Gazdag, gyerekekre koncentráló programajánlattal várja a látogatókat.

A Vadaspark egyik lakója
Galéria: Kecskemét gyerekekkel
Fotó: gomba68 / Indafotó

Minimum öt fős csoportban látogatható a ma is működő Kecskeméti Rajzfilmstúdió is, ahol olyan híres animációk készültek, mint a Magyar népmesék rajzfilmsorozat. Az előzetes bejelentkezést igénylő látogatás során vezetést kapnak az érdeklődők és bepillanthatnak a kulisszák mögé.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Ingyen mehetnek a családok a karibi teraszos Kecskeméti Fürdőbe 
Legalábbis ezen a héten szombaton, amikor az ötödik születésnapját ingyenes fürdőzéssel ünnepli Kecskemét nemrég megújult fürdője.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek