Vulkánok, bivalyok és a Keresztapa verdája - ezek várják a Balaton körül

Itt az előszezon, ilyenkor egyre több család választja a Balatont, hogy a nyári roham előtt, békésebb körülmények között pihenjék ki a hétköznapokat. Körülnéztünk, milyen programlehetőségek várják a családokat, ha az időjárás miatt a fürdés nem opció.

Ahogy korábban is írtuk, az apró, elvarázsolt északi parti települések is egyre több látogatót vonzanak, és a déli part is sokkal izgalmasabb, mint amilyen az utóbbi évtizedekben volt, mind inkább ismét felkerül a térképre.

Rossz idő van? Nem gond, senki nem fog unatkozni
Galéria: Családbarát programok a Balatonnál
Fotó: noj. / Indafotó

A klasszikus rossz idős programok mellett – mint a korzózás a városi sétányokon, ahol mindenféle dolgokat vehetünk családunk bármely tagjának – szerencsére tartalmas programlehetőségek is rendelkezésre állnak. Válogatásunkban van fedett és szabadtéri program egyaránt.

Itt jegyezzük meg, hogy a fürdőzés természetesen bárhol jó programlehetőség, hiszen a tó vize kiváló minőségű, a strandok pedig már szinte mindenhol várják a látogatókat. A klasszikus felosztás szerint a tó déli partja a sekélyebb víz miatt a kisgyerekeseket, az északi part pedig a nagyobb gyerekeseket vonzza, de már az északi parton is mind több strandszakaszon alakítanak ki kisvizes gyermekfürdő részeket.

AZ ÉLMÉNYHEZ HAJÓ VISZ!

Színes hajóprogramokkal várjuk a kicsiket és nagyokat a Balatonon. Nyáron is várja a családokat a Minimax gyerekhajó és a Varázshajó. Emellett az egész család jól szórakozhat a sétahajón, a naplemente programon, a Krisecco bulihajón, a MasterCard élményhajón vagy kipróbálhatja a száguldás élményét gyorshajóinkkal és kirándulhat a menetrendi hajóval. (x)

Balatonszemes, postamúzeum

Egy régi lóváltó állomás helyén alakították ki ezt a postamúzeumot, amely nagyon szép állapotban várja a látogatókat. Külön értéke, hogy a járművekre koncentrál, ezáltal látványos, már a legfiatalabbak számára is érdekes a gyűjtemény, meg is lehet tapogatni, fel is lehet mászni némelyik kiállított darabra. A múzeum a falu közepén, a 7-es főút mellett áll – nem messze a Latinovits Emlékkiállítástól és a jó hírű Kistücsök étteremtől.

Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum

Szabadtéri, sétálós élmény a Kis-Balaton melletti Kápolnapuszta bivalyrezervátuma. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park kiállítóhelyén testközelből – nem, megijedni nem kell, karámban tartva – látható Magyarország legnagyobb bivalycsordája, ahol körsétánk során táblákról ismerhetjük meg a bivalyok életét, tartását. Egy kilátóba is felkapaszkodhatunk, ahonnan a dunántúli viszonylatban váratlanul sík tájon messzire ellátni. A bivalyok mellett ürgéket is láthatunk, de van játszótér és kisebb beltéri kiállítás is. 

Magyarország legnagyobb bivalycsordája Kápolnapusztán van
Galéria: Családbarát programok a Balatonnál
Fotó: boszildi / Indafotó

Innen ráadásul nincs messze a madárvilágáról híres Kányavári-sziget, amelyre csak gyalogosan lehet bemenni és ott a Kis-Balaton példátlanul gazdag madárvilágát megfigyelni. (A bivalyok Balatonmagyaródtól délre, a madarak a településtől északra vannak.)

Élőben az igazi!

A Veszprémi Állatkert a Dunántúlra látogatók egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Látogatóink megcsodálhatják legújabb lakóinkat, a totyogó pingvineket és a borjúfókákat, a hazánkban egyedülálló, 5000 m2-es Madárröpdében pedig rövid időre Dél-Amerikába csöppenhetnek. Az állatkerti séta különleges kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden napján. (x)

Keszthely, Cadillac és kisvasút 

A tengerentúli fényűzés szinonimája Magyarországon is a Cadillac, sztárok, filmek kötődnek a legendásan tágas, csillogó autócsodákhoz. Keszthelyen, magán kezdeményezésre működik Magyarország egyetlen Cadillac múzeuma, ahol tizenhárom jármű látható a Cadillac évszázada című tárlaton. A húszas évektől a kilencvenes évekig minden évtizedből legalább egy jármű áll a kiállítótérben, a legrégebbi példány 1905-ből származik. Különlegesség, hogy két autó is Elvis Presley gyűjteményéből került Keszthelyre, az 1932-es La Salle Sedant pedig maga Sonny Corleone vezette a világ egyik legjobb filmjének tartott Keresztapa első részében (jól olvasta, ez a darab szerepelt a filmben!).

13 Cadillac - tud ennél jobb esőprogramot?
Galéria: Családbarát programok a Balatonnál
Fotó: Varga György / MTI

2,7 kilométer sín, 348 váltó, 1800 épület: Európa egyik legnagyobb történelmi vasútmodell kiállítása látható a keszthelyi Vadászati Múzeum tetőterében. A vágányhálózatot és az épületeket a valóság ihlette, több terepasztal szolgáltat autentikus körülményeket az aprócska vasútüzem számára: Semmering és Klamm közt az osztrák hegyi pálya látható, Kanizsa és Budapest-Déli között a híres déli parti vasút kicsinyített mása fut. Zala terepasztal a történelmi Zala megye (amelynek keleti határa Alsóörsnél volt) fontosabb állomásait tartalmazza, a Nürnberg nevű terepasztal pedig a német témákat mutatja be, a havas Feketeerdőtől az őszi Bad Schandauig és Nürnbergig.

Zánka, Gyógynövény-völgy és Hegyestű

2014-ben nyílt meg a Káli-medence kapujában, Zánkán Takács Ferenc gyógynövényszakértő vezetésével a Gyógynövény-völgy. A klasszikus Balaton-felvidéki építészet szép kortárs példája a Gyógynövény-völgy tárlatának otthont adó épület, amelyben teázó, kiállítótér és szintén látogatható gyógynövény-feldolgozó működik.

A Gyógynövényvölgy aktív programokat is kínál
Galéria: Családbarát programok a Balatonnál
Fotó: polyhosc / Indafotó

Így a látogató bepillantást nyerhet a gyógynövények szedésének, szárításának, őrlésének részleteibe, majd szakvezetéssel magát a „völgyet", a kertet is meg lehet tekinteni. Itt fűszerspirálok, lugasok, és egy kis kilátó mellett tematikus kertek is helyt kaptak, mint a vakok kertje, a zen kert, vagy az óvodások kertje. Földimogyorótól az okrán át, kolbásztökig, többféle zsályán, gyógynövényeken és szőlőn át hihetetlenül széles a paletta.

Teljesen szabadtéri program a közeli, Monoszló felé vezető útról megközelíthető Hegyestű Geológiai Bemutató. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatóhelyén kőzetekkel ismerkedhetünk, de gyönyörködhetünk a Káli-medence csodás tájaiban, és a hegy félig lebányászott vulkáni bazaltkúpjában. A maradék félkúpra fel lehet sétálni, ahonnan csodás panoráma nyílik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek