Nem gondolná, mennyi minden van Kaszón: kisvasút, húsevő növények, tornádó

Folytatódik a kisvasúti napok sorozata, ezúttal a kevésbé frekventált Dél-Somogy csalogatja az érdeklődőket.

Az elmúlt hetekben volt már az ország legöregebb, legkeskenyebb, leghangulatosabb, egyik legforgalmasabb és legismertebb vonalán kisvasúti nap. Ezúttal, május 21-én, szombaton az egyik legújabb kisvasút várja az utasokat.

A Kaszói ÁEV, azaz Állami Erdei Vasút ugyanis csupán a második világháború után épült meg az itt található erdőség fáinak kitermelésére. Ekkor már hazánk legtöbb keskeny nyomközű vaspályáján már évtizedek óta pöfögtek a mozdonyok, csattogtak a teher- és személykocsik.

Nem egyszerű eljutni az állomásra, de kisvasút-rajongóknak kötelező
Galéria: Kaszói erdei kisvasút
Fotó: Siofok35 / Indafotó

Alig pár évvel a megnyitás után, 1961-től már személyszállítás is folyt a vonalon, majd a gumikerekű közlekedés térnyerésével párhuzamosan lecsökkent, majd megszűnt a teherszállítás. Az évek során több szárnyvonalat építettek, majd szedtek fel, a legutóbbi évekig a vasút Kaszótól Szentáig járt, azonban 2013 óta már csak Baláta-tóig szállít utasokat – így nagyvasúti csatlakozása már nincs.

Egzotikum

Ellentétben budapesti gyermekvasúttal, vagy a királyréti erdei vasúttal, a kaszói kisvasutat kevesen ismerik. Ennek több oka is van: megközelítése nehézkes, csak autóval lehetséges, alig van a közelben ismert turisztikai célpont. Végezetül a menetrend sem kényezteti el az utazókat: mindössze négy vonatpár közlekedik – hetente.

Mi győzheti meg az olvasót mégis arról, hogy ellátogasson a 95 lelkes kistelepülésre? Részint maga az egzotikum, hogy Magyarország egyik legeldugottabb, legvadregényesebb kisvasútjára látogasson, mert csak kevesen mondhatják el magukról, hogy utaztak rajta. De racionális érveket is könnyű találni.

A vonattal olyan területen haladhatunk át, amely engedély nélkül nem is látogatható
Galéria: Kaszói erdei kisvasút
Fotó: optomi / Indafotó

Kisvasút az erdő mélyén

Kaszó, vagy Kaszópuszta az erdő közepén fekszik, ennél csendesebb, nyugalmasabb hely kevés van, a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozó terület ráadásul védett is, a Baláta-tó – amely jelenleg a vasút végállomása – természetvédelmi terület. Sőt, a vonattal olyan területen haladhatunk át, amely engedély nélkül nem is látogatható.

A Baláta-tó Somogy megye kiemelkedő természeti értéke, nemzetközi jelentőségű vízi élőhely és madárrezervátum. A lefolyástalan tóban húsevő növény is él, a szintén védett, ritka hínárféle aldrovanda. De a fauna is gazdag: jégmadár, pettyes gőte és fekete gólya is sokszor előfordul.

Az 1994-ben önállósodott aprócska település környéke emellett Magyarország legjobb minőségű vadászterületének számít, az összefüggő, háborítatlan erdőségeknek köszönhetően. Már az első világháború előtt is ismert neveket látunk a vadászok között: Rudolf trónörökös, Ferenc Ferdinánd, VII. Edward, későbbi angol király. A két világháború között a területet birtokoló Hohenlohe Oehringen Keresztély herceg is csak nyiladékokat alakítottak ki a vadászat számára, fakitermelés alig folyt, ez is segített megőrizni a táj eredeti arculatát.

Az ötvenes évektől lett nagyobb volumenű fakitermelés – nem véletlenül ekkor épült meg a kisvasút. Szomorú különlegessége a környéknek, hogy kétszer is forgószél, tornádó tiporta le az erdőt, ami az éves kitermelés dupláját döntötte le negyed óra alatt. Így ezt kellett rohammunkával a kisvasút segítségével elszállítani – ehhez akkor külön szárnyvonalat is fektettek. A vadászat mellett ma is foglalkoznak fakitermeléssel, fűrészüzem működik a településen, ahol parkettát állítanak elő, ennek nagy részét exportálják.

A vasút Kaszótól Szentáig járt, azonban 2013 óta már csak Baláta-tóig szállít utasokat.
Galéria: Kaszói erdei kisvasút
Fotó: optomi / Indafotó

Kisvasúti nap és más programok

A kaszói kisvasúti nap programjai között lesz néptánc és könnyűzenei produkció, egész nap kézműveskedéssel, légvárral várják a kisebbeket. 9 és 15 óra között lesz kaszói Előzd meg a kisvasutat! túra, és természetesen a vonatjáratok is sűrűn indulnak majd, 10.30-tól folyamatosan szállítják az utasokat Kaszó és Baláta között. A vonat érkezéséhez igazodva indulnak majd túrák a Baláta-tó egyik legelhivatottabb kutatójáról elnevezett Dr. Marián Miklós tanösvényen, amely egy láprét felett elhelyezett pallósor. A stégrendszeren táblákkal és padokkal ellátott állomások várják a kirándulókat.

A program ára mindössze 500 forint, amely magában foglalja a kisvasutazást és egy tányér gulyást is – a szervezők szívesen látják a kisvasút fennmaradását segítő adományokat is, amelyeket támogatójegy vásárlásával lehet célba juttatni.

A tágabb térséget tekintve megtekintésre érdemes a nemrégiben felújított csurgói belváros, Zalakaros, vagy akár a 40 kilométernyire fekvő másik kisvasút, a mesztegnyői.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek