Budapest az egyik legjobb őszi úti cél egy nemzetközi felmérés szerint

A magyar főváros, Budapest ismét előkelő helyen végzett egy nemzetközi felmérésben, amelyben különböző szempontok alapján állították össze a legjobb őszi úti célokat. Mutatjuk a többi helyezettet is, ahová érdemes elutaznod az ünnepek előtt.

Budapest ismét előkelő helyet szerzett egy nemzetközi őszi úti célokat vizsgáló összeállításbanForrás: Vined/pixabay.com

A DiscoverCars.com összeállította az őszi kirándulások legjobb úti céljainak rangsorát, idén Budapest a hetedik helyen végzett

Az ősz egy nagyszerű időszak az utazáshoz, a nyári hőség után, amikor még az árak is kedvezőbbek. Az autókölcsönző és összehasonlítással foglalkozó cég összeállított egy top 10-es rangsort, hogy segítsen a nyaralóknak eldönteni, hová érdemes kirándulni, amikor a hőmérséklet néhány fokkal lejjebb csökken.

A DiscoverCars.com 18 olyan városból állított össze egy listát, amelyek arról híresek, hogy az őszi szezonban turisztikai központok. A vállalat számos tényező alapján értékelte őket, többek között az egy hétre szóló autóbérlés átlagos költsége, a kedvező árú szállodák száma és az átlagos csapadékmennyiség alapján. A városok 144 pontból kaptak egy pontszámot, amely alapján a rangsor elkészült.

Budapest a hetedik helyen végzett, a 144 pontból 76 ponttal. Magyarország gyönyörű fővárosa többek között 687 megfizethető éttermével, alacsony egyhetes autóbérlési költségével (34509,21 Ft vagy 73,80 £) és a budapesti repülőtér közelségével érdemelte ki a pontszámot.

A látogatókat a város csodálatos építészete, valamint kultúrája és történelme csalogatja Budapestre. A Duna partján fekvő Budapestet az olyan úti céloknak köszönhetően, mint a Várnegyed, nagyon hangulatosan fel lehet fedezni. Az egyik látványosság, amelyről a város a leghíresebb, a termálfürdői, ahol számos különböző szálloda és gyógyfürdő kínál lehetőséget a kikapcsolódásra a hőforrások vizében.

Fesztiválok Budapesten

Ősszel számos fesztivált rendeznek a városban. Október 2. és 4. között zajlik a Pálinka- és Kolbászfesztivál, amely a helyi termékek ünnepe. Ugyanebben a hónapban Budapest ad otthont a negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Liszt Feszt Nemzetközi Kulturális Fesztiválnak.
A szomszédos országok, Ausztria és Horvátország is felkerültek a listára, az osztrák főváros, Bécs pedig különösen közeli úti cél a magyarok számára. Sopronból mindössze bő egy óra autóútra van.
Aleksandrs Buraks véleménye a DiscoverCars.com-ról:

„Ezen városok bármelyike csodálatos üdülési célpont lehet idén ősszel, akár egy városnézésre vágysz, ahol sok érdekes, történelmi utcán sétálhatsz végig, akár hosszú, meleg tengerparti napokat kívánsz. Érdemes persze megemlíteni, hogy a listánkon szereplő tengerparti városok mindegyike kínál történelmi építészetet és tengerparti szórakozást egyaránt, így nem kell választani!

„Budapest csodálatos városába érdemes idén ősszel ellátogatni. Ahogy hűl az idő, még szebbé válik a város felfedezése a városban sétálva, valamint a Budai- hegyekben túrázva. Kalandozhatsz a dombok alatti barlangokban, vagy maradhatsz közelebb a városhoz, és elmerülhetsz a helyi kultúrában a számos múzeum és galéria által."

Ősz után is érdemes ellátogatni a főváros adventi vásárairaForrás: facebook.com/adventiunnepabazilikanal

Ezekbe a városokba érdemes elutazni ősszel

Az első számú úti cél Marrákes, Marokkó negyedik legnagyobb városa lett - a 144-ből 108 pontot kapott.

Marrákes, MarokkóForrás: Shutterstock/Olena Znak

A második helyen a dél-spanyolországi Andalúziában található Sevilla áll, amely 144-ből 104 pontot ért el.

Sevilla, Plaza de Espana térForrás: kkphotography2/Shutterstock.

A harmadik helyen Lisszabon végzett, a 144-ből 98 ponttal.

LisszabonForrás: Shutterstock/ AlexeMarcel

A negyedik helyen Madrid szerepel. A spanyol főváros 97 pontot ért el a 144-ből, és csak egy ponttal maradt el Lisszabon mögött.

Az első öt célpont között az utolsó Barcelona, amely 80 pontot kapott a 144-ből.

A lista végére a következő városok kerültek az alábbi sorrendben: Velence, Budapest, Róma, Firenze és Brugge.

Módszer

Összegyűjtötté az adatokat különböző rangsorolási tényezőkre vonatkozóan, hogy kiderítsék, melyek lesznek a legjobb őszi úti célok 2024-ben. A következő rangsorolási tényezőket vizsgálták, majd minden egyes helyszínt 144 pontból értékeltek:

  • Legközelebbi repülőtér
  • Repülőjegyek átlagára (London Heathrow-ról)
  • Egy egyhetes szállodai tartózkodás átlagos költségei
  • Az autóbérlés átlagos költsége (egy hétre)
  • Az „olcsó" (megfizethető) éttermek száma
  • A „olcsó" szállodák száma
  • Átlagos csapadékmennyiség milliméterben (szeptember, október, november)
  • Átlagos hőmérséklet (szeptember, október, november)
  • Átlagos napos idő órákban (szeptember, október, november)

A csodálatos, kedves és olcsó Budapest

Mi is beszámoltunk róla, hogy Condé Nast Traveler arra kérte az olvasóit, hogy szavazzanak, a tapasztalataik szerint melyek Európa legbarátságosabb városai. Október elején kikerült a lista, Budapest az előkelő 2. helyet szerezte meg.

Pár napja pedig arról is hírt adtunk, hogy a Compare the Market tanulmánya számos desztinációban értékelte az étkezési, szállítási és szállásköltségeket, így összeállt a lista, hogy mik a legolcsóbb európai városok idén ősszel. Budapest a 3. helyen végzett.

Nézd meg milyen gyönyörű a magyar főváros!

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek