Olcsó hétvégi program - Fedezd fel Budát sétálva

Olcsó hétvégi programot keresel? Fedezd fel Budát sétálva! Mi lenne, ha jobban megismernéd a főváros nyugati oldalának egy-egy szegletét? Meglátod, még az ismerősnek hitt utcákon is rengeteg olyan érdekességet találsz, ami mellett hétköznap oda sem figyelve elsétálsz!

Olcsó hétvégi program - Fedezd fel Budát sétálvaForrás: Shutterstock/Zgphotography

Olcsó hétvégi program - Fedezd fel Budát sétálva

Kisgyerekeseknek

Budai rakpart

A Döbrentei tértől a Batthyány térig végig járdán, sík terepen sétálhattok. Ideális ez a szakasz akkor is, ha van kis tesó, aki még babakocsiban ül vagy fekszik, a nagyobbacska, óvodás gyerkőc pedig már jól bírja a gyaloglást, de kisiskolásoknak is izgalmas lehet ez a rövid túra. Jó két kilométert kell megtenni, ám közben több helyen is megállhattok nézelődni, ismerkedni a mesebeli látnivalókkal.

- Rögtön a Várkert rakpart 16. szám alatt ott áll a főváros legkeskenyebb háza. Hát nem olyan, mintha egy rajzfilmből került volna ide? Valójában 1898-ban épült, és csupán 620 cm széles. Megszámolhatjátok, hány lépést jelent ez az apró talpaknak.

- A Fátyol utcai parkban Benedek Elekre emlékeztet Elek apó kútja. A felnőtteknél is magasabb mészkőszikla, amelyből készült, a mesemondó szülőfalujának, Kisbaconnak a közeléből, a Hargitáról került ide. Vajon egy mesében hogyan oldották volna meg a szállítását?

A Várkert Bazár is tökéletes helyszín egy sétáhozForrás: Shutterstock.com / Digoarpi

- Az Ybl Miklós téren haladhattok el a Várkert Bazár mellett, ami akár egy mesefilm díszletének is beillene. Régen üzletek sorakoztak itt az árkádok alatt, annál is régebben pedig, amikor ez az épület még nem állt, ágyúöntő műhelyek működtek a területen.

- A Clark Ádám téren mindenképpen álljatok meg: itt található a 0, kilométerkő, a magyarországi főutak jelképes kiindulópontja, mellette pedig ott van a Budavári Sikló alsó állomása. A Lánchídhoz érve közelről is megcsodálhatjátok a kőoroszlánokat.

- A Bem rakpart 15. magasságában, a Halász utcától nem messze kémleli a pesti oldalt az aprócska Főkukac, Kolodko Mihály miniszobra, amelyet A nagy ho-ho-ho horgász rajzfilmsorozat szereplőjéről mintázott.

- Nem sokkal a séta végpontja előtt, a Vár utca folytatásában, a lépcső kőkorlátján egy másik Kolodko-alkotást találtok: a Rubik-kockát. Innen remek a kilátás az Országházra, azt is nézzétek meg!

Travelo tipp:
Erről a sétáról még sokáig beszélgethettek: ha a gyerek szeret rajzolni, otthon papírra vetheti a keskeny házat vagy a Lánchíd oroszlánjait. És előkerülhetnek a mesék is Benedek Elektől.

Pároknak romantikus séta Budán

Pasaréti utcák

A környék ékes példája annak, milyen sok arca van a fővárosnak. Ebben a városrészben az elegáns kertvárosit csodálhatjátok meg: egy téli hétvégén tökéletes helyszín lesz az ebéd utáni andalgáshoz. Ilyenkor jobban belátni a kertekbe, de érdemes tavasszal vagy nyáron is visszajönni, amikor a zöld lomboknak köszönhetően még kellemesebb a hely. A sétát kezdjétek a Pasaréti út Szilágyi Erzsébet fasor felőli végénél, majd három balra nyíló utca után térjetek rá a Torockó utcára – így egy sor egykori nevezetes lakó otthona mellett haladhattok el.

- A Pasaréti út 8. szám alatti villát Jávor Pál, a legendás színész vásárolta meg 1939-ben. Sajnos közbeszólt a II. világháború, így csak néhány évig élhetett itt.

- A Torockó utca 6/B Szerb Antal lakóhelye volt 1944-ig. Az író második feleségével költözött ide, itt írta többek között az Utas és holdvilág című regényét.

- Az utca túlsó oldalán, a 11. szám alatti elegáns villában kapott lakást a II. világháború után Váncza József, akinek nevét a Váncza sütőporról ismerhetik a háziasszonyok. Kevesen tudják róla, hogy eredetileg gyógyszerész volt: édesapjával Magyarországon elsőként kísérletezték ki és árusították ezt a terméket.

- A következő keresztutca a Júlia utca lesz. Ha itt balra fordultok, a 3. szám alatt találjátok azt a házat, amelynek első emeleti lakásában élt és alkotott Szabó Magda és a férje, Szobotka Tibor író. Itt játszódik az írónő Az ajtó című regénye, melynek főhőse a 7. szám alatt lakott.

Kolodko Mihály apró szobrai pasaréten is megtalálhatókForrás: Őrsi Gergely / Facebook.com

Travelo tipp:
Elfogott a nosztalgikus, múltidéző hangulat? Nézzetek meg otthon egy Jávor Pál-filmet!

Buda egyedül sétálóknak

Budai várnegyed

Éppen senki nem ér rá, csavarogni veled? Sebaj, szerelkezz fel kamerával, és keress a barangolásod során kőből faragott társakat! A várban és környékén bőven találsz belőlük, íme, néhány példa!

- A Tárnok utcai Vízjáték-szobrot és díszkutat számtalan járókelő és turista láthatta már az elmúlt évtizedekben. Történetének első 45 évét azonban elrejtve töltötte: ennyi idő telt ugyanis el a felállításáig azután, hogy Pátzay Pál művész megmintázta.

- A Dísz téren, a Fehérvári rondellánál, a romkert bejáratánál álldogál a lovag és heroldja. Az eredeti gótikus szobor csak töredékeiben maradt meg, a jelenlegi változat annak rekonstrukciója.

- A Krisztina körúton, a Horváth-kertben áll Déryné Széppataki Róza szobra. Az 1935-ben emelt műalkotás mögé színház is került volna, ám ez a terv a II. világháború miatt nem valósult meg.

Budai várnegyed kiváló sétahelyszínForrás: Ben Dunster/Shutterstock

Travelo tipp:
Szeretnél egy kicsit javítani a fotóidon? Próbáld ki az ingyenes Snapseed képszerkesztő alkalmazást!

 Még több helyszínt felfedeznél Budapesten Meríts ötletet az alábbi videóból:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek