Megújul a Szabadság-szobor és a Citadella, így fognak kinézni

Budapest ikonikus látképéhez tartozik a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor. Kisfalusi Stróbl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása a Citadella környékével együtt újul meg.

Megújul a Szabadság-szobor és a CitadellaForrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

A Nemzeti Hauszmann Program a közösségi oldalán számolt be róla, hogy az évek óta lezárt és leromlott állapotú Citadella teljes megújuláson megy keresztül. A cél visszaadni az ikonikus helyszínt a magyar- és a külföldi látogatóknak, ugyanis a világörökségi helyszín méltatlan állapotba került.

A szakemberek elvégezték a terület állapotfelmérését és régészeti feltárását. Több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvarának rendbetétele.
A fejlesztésnek köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére nő, az erődfalon belül egy új közparkot alakítanak ki. A munkálatok egyik leglátványosabb elemeként megnyitották a falakat az északi és a déli oldalon.

A Szabadság-szobor mögött egy látványos lépcsősort kerül kialakításra, amelyen keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába.

A megújult ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást hoznak létre a Szabadság Bástyája címmel, amelyet széleskörű szakértői csapat, többek között történész, múzeumpedagógus és forgatókönyvíró állít össze.

Megújul a Szabadság-szobor

A Várkapitányság szakemberei felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot, így elvégezhetőek a posztamens és a szobor állapotfelmérési, feltárási és diagnosztikai munkái. Zajlik a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítása, valamint a kőelemek cseréje és restaurálása.

A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is. Mindemellett átvizsgálják a szobrokban található több ezer rögzítőcsavart és kijavítják az esetleges repedések okozta hibákat is. Jelenleg a fémrestaurátorok a belső szerkezeti kötések cseréjét, valamint a külső felületek tisztítását végzik.

A felállványozott Szabadság-szobor a Gellért-hegyen restaurálás alatt állForrás: Nemzeti Hauszmann Program Facebook oldala

A talapzatra elhelyeznek egy keresztet, az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy kereszt kerül.

A restaurálási munkálatokat követően kialakítanak a szobor körül egy új teraszt, amely megjelenésében illeszkedni fog a Citadella megújuló külső és belső közparkjaihoz.

A több szakaszból álló munka várhatóan 2026-ra fejeződik be, ebben az időszakban várható a kiállítás megnyitása is.

Ha többet szeretnél megtudni a Szabadság-szobor izgalmas történetéről, nézd meg az alábbi videót: 

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek