Újabb látnivalóval gazdagodott Budapest

Újabb látnivalóval, egy óriási tűzfalfestménnyel gazdagodott Budapest. Az alkotás két világhírű Nobel-díjas kutatónkat, Karikó Katalin Nobel-díjas kutatóbiológust, biokémikust és Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikust ábrázolják.

Újabb látnivaló Budapesten, egy óriási tűzfalfestményForrás: MTI / Szigetváry József

A VII. kerületi, Wesselényi utca 40. számú ház melletti falfelületen korábban egy 1956-ot megidéző festmény volt, amely már nagyon megkopott, "meglátszott rajta az idő múlása". A most elkészült alkotás viszont már speciális festékkel készült, ami nem fog olyan hamar kopni – írja az MTI.

A tűzfalfestményen az olvasható, hogy Magyarként, a tudomány élvonalában, az emberiséget szolgálva".

Vitályos Eszter kormányszóvivő az ünnepélyes átadáson megjegyezte, ez a gondolat tökéletesen jellemzi mindkét tudós pályafutását, munkásságát. Emlékeztetett rá, hogy a két Nobel-díjas sorsában közös, hogy kistelepülésről indultak, Magyarországon tanultak, magyarul gondolkoznak és büszkék a magyarságukra. A két Nobel-díjas látta a látványterveket, és "áldását adta" a projektre.

A Nobel-díjasok Falának létrejöttét a magyar kormány támogatta, kivitelezője a Színes Város Csoport volt, az alkotást Csuth Péter tervezte.

Tűzfalfestmények Budapesten

A tűzfalfestmények is Budapest látnivalói közé tartoznakForrás: Színes város / Facebook

Magyarországon is egyre nagyobb divat művészeti alkotásokkal feldobni az amúgy szürke és kiábrándító tűzfalakat. Mi is írtunk róla, hogy tavaly augusztusban egy kristálytiszta vizű tó, lankás, zöld dombok, szikrázó kék ég és fenyőfák alkotta táj képe jelent meg Rákospalota egyik foghíjtelkének csupasz tűzfalán.

Tavaly Szinyei Merse Pál híres léghajója került fel egy pesti tűzfalra.

Egy másik impozáns alkotás pedig Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőnek, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, az MMA tiszteletbeli elnökének és a nemzet művészének állít emléket.

Józsefváros egyik szürke tűzfalára pedig 2019-ben kerültek fel a Vízipók-csodapók című rajzfilm karakterei.

Ugyan abban az évben szintén egy józsefvárosi tűzfalra festették fel a Macskafogó című magyar film szereplőit.

Ha jobban meg szeretnéd ismerni Karikó Katalin életét és munkásságát, kattints az alábbi videóra:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek