Ma már senki nem lepődik meg azon, milyen sokféle fagyi kapható az egyes fagylaltozók és cukrászdák pultjaiban. A tejalapú és gyümölcsös, klasszikus hideg édességekhez szinte már elválaszthatatlanul hozzátartoznak az extrém és újító ízkombinációk is. Legyen szó tokaji aszús, banános-spenótos, gorgonzola-diós vagy levendulás-csokis változatról, fagylaltban mindig tudnak valami újat mutatni, ezért képtelenség megunni. Mi most azokat a helyeket gyűjtöttük össze, ahol egészen érdekes ízkombinációkra lehet bukkanni.
A mai értelemben vett fagylalt feltalálójának az olasz származású Florensi Procope Couteaux-t (olasz nevén Francesco Procopio dei Coltelli) tartják. A cukrász még a 17. század elején jött rá arra, hogyan készíthet mesterségesen jeget. A fagylaltba, mint édességbe – pontosabban a jégalapú sorbet gyártásába nem sokkal később, a század közepén fogott bele.
Az első fagylaltokat művészi előadások vagy táncmulatságok szünetében kínálta a megfáradt vendégeknek. Egyik jellegzetes édessége a fagyasztott limonádé volt, amit a mai citromfagyi elődjének is mondhatunk. Couteaux az első irodalmi kávézót és nyilvános fagylaltozót végül Franciaországban, 1672-ben nyitotta meg. A hely neve Café Procope volt.
Mondanunk sem kell, hogy a fagylaltkészítő szakemberek ma már jóval tovább léptek a fagyasztott limonádénál, és annyi extrém ízkombinációt találnak ki, hogy egy nyár nem is elég a végigkóstolásukra. De azért vannak olyan elhivatott fagylalt-fanatikusok, akik megpróbálkoznak vele. Nekik gyűjtöttük most össze azokat a helyeket, ahol hétről-hétre, sőt, van, hogy napról-napra új és őrült ízekkel, vagy textúrákkal találkozhatunk.
Szezonális és újhullámos ízek – Cioccolatte Fagylaltozó
A Pozsonyi úton található Cioccolatte Fagylaltozó tökéletesen beleillik a „tájba", mivel ezen az utcán lépten-nyomon érdekes kávézókba, éttermekbe és cukrászdákba botlik az ember. Ehhez alkalmazkodva, a picike olasz cukrászda hozza az olasz minőséget – technológia és alapanyagok szintjén is.
Kifejezetten bő a választékuk és a klasszikus fagyik mellett ott vannak a szezonális gyümölcsfagylaltok, illetve az olyan újító és érdekes ízkombinációk is, mint a dinnyés gazpacho mentával, a sangria fagylalt, vagy a Guinness sörös fagyi étcsokoládéval. Ezeknek a különleges ízeknek a többsége a Pozsonyi út 7. szám alatt található fagyizó Sweet Escape nevű projektjében készül. Ennek a célja pedig az, hogy a mostani járványhelyzetben, konkrét helyváltoztatás nélkül, ízeken át utazzanak a vendégek Spanyolországba, vagy éppen az Egyesült Királyságba az Earl Grey tea fagyiváltozatával. Az „utazós fagyik" általában egy hétig vannak a pultban, aztán érkezik az új desztináció.
A csavaros fagyi újragondolva – Bon Dia Soft Serve
Először egy kis fejtágítással kezdjük, ugyanis fagyitúránk ideje alatt tudtuk meg, hogy a csavaros fagyinak van egy hivatalos megnevezése is, mégpedig a „lágy fagylalt", angolul pedig „soft serve". A nagyon cukros és néha jegesen ropogós gyerekkori élmények után jó érzés tudni, hogy van pár olyan csavaros fagyiváltozat is, ami soha nem látott ízeket hoz össze egy csavarintásban.
Ilyeneket kínál például a My Little Melbourne kávézó társhelye, a Madách téren megnyílt fagyizó, a Bon Dia Soft Serve. Csoki-vanília hullám nincsen, de van helyette whiteflower (tejszínes vanília) és specialty coffee csavarintás, illetve málnás-licsis-rózsás, valamint pisztáciás-matcha teás változat. Amit pedig még illik megemlíteni, az a kókuszból kinyert aktív szénnel kikevert fekete színű fagyi, ami a Peter Black névre hallgat.
Fagylaltdesszertek ropogósan és lágyan – Cloud 9 Ice Cream Desserts
A véletlen műve volt, hogy még pont időben az Arany János utcában jártunk, és elcsíptük a Cloud 9 jeges desszertjeit. Ahogy beléptünk a kis helyiségbe, a pultban előre elkészített desszertek vártak kis poharakban. Egy pohárkában általában kétfajta fagylalt van, vagy két tejalapú, vagy egy-egy glutén- és laktózmentes gyümölcsös fagyi, illetve a kettő párosa. A fagylaltokat pedig piskóták, friss vagy aszalt gyümölcsök és morzsák egészítik ki.
Mikor ott jártunk, a pultban találtunk többek között szicíliai pisztácia-eper duót gluténmentes változatban, volt sós karamell-piemonti mogyoróval, kókusz-mangó-passió, és egy gránátalma-földimogyoró páros; mi az utóbbi mellett döntöttünk. A kombinációban az ízek és a textúrák nagyon jól egymásra találtak, és befigyelt még egy réteg mogyorós morzsa is, a tetején ropogós szőkecsokival.
A hely, ahol nem a díszítés adja el a fagylaltot – Minus11
A Máriaremetei úton két éve megnyílt Minus11 fagyizó tízféle (!) fagylalttal várja a vendégeit a hét minden napján – ebben a melegben egészen este 21 óráig, ami azoknak a fagyirajongóknak jó, akik napközben nem mernek, vagy nem tudnak kimerészkedni az utcára.
Különleges fagylaltjaik mély (régi vágású) fémhengerekben pihennek, mindegyikhez más fagylaltos kanál tartozik és a kiszolgálás is lebomló pohárkákkal, illetve tölcsérbe és termoszba történik. Az ízek mind különlegesek, letisztultak, és itt nem a díszítés és a szirup adja el a fagyit. Most éppen vérnarancsot is találhatunk a kínálatban, de általában van papua tejcsoki, bergamottos fehércsoki, tejkaramell és sudachi citrom is.
30 éve a fagylaltimádók szolgálatában – Artigiana Gelati Fagylaltozó
Az Artigiana Gelati idén július 28-án ünnepelte megnyitásának 30. évfordulóját. A Csaba utcai fagylaltozó szintén nem nagy, de a kínálata első ránézésre szinte be sem fogadható. Pedig gyorsan kell dönteni, ha itt sorba áll az ember, mert általában sokan várakoznak a háta mögött.
Ajánlásra mi két érdekességet, a gorgozola-dio-mascarpone és egy olasz tejszínes specialitást (ez volt a neve) kóstoltunk. De választhattunk volna nutellás tejszínt és lime-mentát is. A két ízt egy gombócként (kenetként) 450 forintért kaptuk. De ha valaki csak egy ízt kér teljes gombócként (4dkg), az 400 forintot fizet érte, a roletti pedig grátisz. A fagyizóról érdemes tudni, hogy itt foglalkoztak először "mentes" fagyikkal. Most is vannak laktóz- és cukormentes fagylaltjaik, illetve rizstejből is készítenek hideg nyalatokat.
A fagylaltozók sora még bővíthető, az extrém ízeknek pedig csak a szakemberek fantáziája szab határt. Aki pedig keresi ezeket az ízeket és helyeket, az mindig talál valami újat, a város legeldugottabb helyén is akár.