A világ leghalálosabb étele évente több száz ember halálát okozza, mégis milliók fogyasztják

A világ egyik leghalálosabb étele félmilliárd ember számára jelent alapvető táplálékot. Viszont ha nem megfelelően készítjük el, halálos lehet.

A világ leghalálosabb ételei közé tartozik a maniókaForrás: Shutterstock/ Rifki Prio Utomo

Ez a világ leghalálosabb étele

Amikor azt mondjuk, hogy ez a „világ leghalálosabb étele", akkor valójában az ételre gondolunk, mivel sok más halálosabb étel is fogyasztható, ami nem része az emberek étrendjének. A világon sok mindent megehetsz, ami nagyon gyorsan megölne, de ezek általában nem fordulnak elő a tányérodon.

A maniókának nevezett étel azonban alapvető élelmiszer, amelyet évente 500 millió ember fogyaszt, és évente több száz millió tonnát állítanak elő belőle étkezésre.

Mi az a manióka?

A manióka egy trópusi éghajlaton virágzó növény, amely Dél-Amerikában őshonos, bár manapság a világ legnagyobb termelője Nigéria.
A manióka népszerű táplálék és félmilliárd ember alapvető étrendjének a része, de a növény gyökereit, héját és leveleit veszélyes nyersen fogyasztani, mert mérgező anyagokat tartalmaznak, amelyek hidrogén-cianidot termelhetnek.

A manióka édesebb változatai akár 20 mg cianidot is tartalmazhatnak kilogrammonként, de a legkeserűbb darabok akár 1000 mg cianidot is magukba zárnak.

A manióka cianidot tartalmaz, ezért ha nem megfelelően készítjük el, mérgező étel lehetForrás: Shutterstock/ Panadesign

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a maniókamérgezés évente körülbelül 200 ember halálát okozza, így bár a „világ leghalálosabb" élelmiszerei közé tartozik, valóban nagyon magas azoknak a száma, akik rendszeresen eszik, és jól vannak.

Ez azért van így, mert az emberek megtanulták, hogyan kell elkészíteni bizonyos ételeket, amelyek egyébként egészségügyi kockázatot jelentenének.
Vannak olyan japán szakácsok, akik egy hihetetlenül mérgező hal elkészítését tanulják éveken keresztül, amely halálos finomsággá válhat, ha nem szakértő kezek készítik el.
A manióka egyes részeinek nyersen elfogyasztása vagy nem megfelelő feldolgozása halált okozhat, és összefüggésbe hozható az ataxia neurológiai rendellenességgel is, így ennek az ételnek a halálon kívül más negatív egészségügyi hatásai is vannak.

Az étel megfelelő elkészítése, amely akár 24 órás áztatást is magában foglalhat, kulcsfontosságú része a manióka lehető legbiztonságosabbá tételének.

Úgy tűnik, hogy a manióka veszélye fokozódik, amikor szűkös az élelem, mivel éhínség és élelmiszerhiány idején az emberek többet fogyaszthatnak a keserű maniókából, amely nagyobb valószínűséggel tartalmaz nagyobb mennyiségű hidrogén-cianidot.

A 2017-es venezuelai élelmiszerhiány idején az El Pais arról számolt be, hogy emberek haltak meg, mert keserű ételt fogyasztottak, hogy elkerüljék az éhezést – írja a Ladbible.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan termel Nigéria annyi manióka gyökeret:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek