Ezek a világ leggusztustalanabb ételei - A kukacos sajttól a rothadt halléig

Noha a kategória relatív, hiszen ami nálunk csemegének számít, vagy legalábbis sokak kedvelt étele, az más népeknél esetleg olyan gyomorforgató, gusztustalan étel, amit semmiképpen nem kóstolnának meg, mint például a tehén, vagy birkagyomorból készült pacalpörkölt, a disznóvágások kedvelt eledelei, a hagymás vér, a disznósajt, de épp így idegenkednek a mákos tésztától is. De melyek azok az ételek, amiket mi magyarok nem ennénk meg semmi szín alatt?

A sajtlegyektől és lárváiktól hemzsegő szardíniai Casu Marzu sajt méltán került a leggusztustalanabb ételek listájára - illusztrációForrás: Schutterstock/lucasinapiphotography

Ezek a világ leggusztustalanabb ételei

A meghatározás problémája

Amit mi finomnak vagy gusztustalannak találunk, az eredendően személyes és kulturális meghatározottság. Általában könnyebb dolgunk van a hozzánk közel álló nemzetek ételeivel, akár kulturálisan, akár földrajzilag. Egy magyar ember, könnyebben tud azonosulni valakivel Franciaországból, mint Kína eldugott falvaiból, így egy francia ételt kevésbé tart undorítónak, mint amikor egy kínai vidéki ember rangsorolja azt.

A magyar pacalpörkölt sok nyugati számára gusztustalan étel - illusztrációForrás: Wikipedia/Benreis

Ez természetesen egy szubjektív rangsor. Az alább felsorolt ételek közül néhányat a helyiek is gusztustalannak tartanak, azok, akik ma élnek abban a kultúrában, ahonnan az ételek származnak. A kulináris preferenciák ugyanis idővel változnak, és a felsorolt ételek között sok olyan hagyományos étel szerepel, amelyet ma már nem fogyasztanak.

A hagyományos ételek a származási ország élelmiszer-örökségének részévé válnak. A fekete puding például természetes része a hagyományos angol reggelinek, anélkül hogy a legtöbb brit fogyasztó megkérdőjelezte volna, hogy vérből készült ételt eszik. A fekete puding elterjedt étel az Egyesült Királyságban, de a világ többi részén nem.

Néhány olyan fogás, amit mi magyarok biztosan nem kóstolnánk meg

Szűz fiúk tojása, Dongyang, Kína

Noha én csak száznapos tojást kóstoltam Malajziában, és a furcsa színű, sötét zöldesszürkévé vált sárgája, illetve a sötétbarna, áttetsző, kocsonyás fehérje is elbizonytalanított, végül azért csak megettem, és mondhatom, nem volt rossz ízű.

Van azonban egy még bizarrabb tojásétel, amely a kínai Dongyangból származik, ez pedig a Szűz fiúk tojása, amelyet fiatal, 10 év alatti fiúk vizeletében főznek keményre, majd a feltört és megtisztított tojásokat még néhány órát át forralják, hogy a vizelet beszívódjon a tojásba. Azt mondják, az aranytojás erősen vizeletszagú, viszont finom, sós ízű és erősen függővé teszi fogyasztóit. Ez a hagyományos étel több évszázados múltra tekint vissza, és eredetileg élelmiszer-tartósítási módszer volt.

Casu Marzu (Rohadt sajt), Szardínia, Olaszország

A tradicionális szardíniai eledel alapja egy felvágott és elöl hagyott pecorino sajttömb, amely sajtlegyeket, a Piophila caseit vonz magához. A legyek ezután akár 500 tojást is raknak bele, majd a lárvák elkezdenek lakmározni a sajtból, enzimjeik pedig lebontják a szardíniai juhtejből készült sajt zsírjait. A lárvaürülék részben emésztett lágy sajt, amely szinte folyékony.

A Casu Marzu betiltása ellen fellebbezett a szardíniai kormány és a sajtgyártók is, mivel évtizedek óta hagyományos eledelnek számít - illusztrációForrás: Schutterstock/Ivan Canavera

A kukacos sajtot az élő lárvákkal együtt fogyasztják. Az élő kukacokat azonban kockázatos megenni, mivel áthatolhatnak a bélfalon. A kukacos sajt csípős illatú és erős utóízt hagy maga után, amely órákon át megmarad. A Casu Marzut az EU-ban betiltották, és 40 000 eurós (16 500 000 forint) pénzbírsággal sújtják mind az eladót, mind a vevőt.

Kiviak, Grönland

Egy frissen kibelezett fókát több száz kis sarkvidéki madárral, alkával töltenek meg (csak ez a fajta madár megfelelő a kiviakhoz, más fajok botulizmust, erős ételmérgezést okozhatnak). Ezután a hasítékot levarrják és fókazsírral lezárják, hogy megakadályozzák a legyek bejutását. Az így eltemetett madarakat 3–18 hónapig hagyják erjedni a fókatetemben.

A kiviakot aztán úgy fogyasztják, hogy leharapják a madár fejét, majd kiszívják a benne lévő nedvet, de a madarakat egészben is megehetik, csontokkal tollal, bőrrel és mindennel együtt. A kiviak különösen népszerű a sarkvidéki téli ünnepségek idején. Ízét a Gorgonzola sajthoz hasonlónak írták le. Ez a szokatlan tartósítási módszer segített a grönlandiaknak túlélni a kemény teleket és az élelmiszerhiányt.

Juh szemgolyólé, Mongólia

Ez a fogás, melyet más néven Mongol Máriának is neveznek, a birka pácolt szemgolyója, amelyet paradicsomlében szervíroznak. Míg mi a jó erős húslevesre esküszünk, ők ezt fogyasztják másnaposság okozta bántalmakra. A juh szemgolyó, mint eledel, Dzsingisz kán idejére nyúlik vissza. A szemgolyó nagyon magas antioxidáns-tartalmú, emellett gazdag C-vitaminban és A-vitaminban.

A paradicsomlé természetesen modern kiegészítő, mivel Dzsingisz kán idején még nem ismerték a paradicsomot. A szemgolyó pácolva a legjobb (legalábbis a mongolok szerint), de nyersen vagy főzve is fogyasztják. Magának a szemgolyónak nem sok íze van, de harapáskor bereped, és a szem zselés üveges tartalma elolvad a szádban.

Garum, ókori Római Birodalom

Noha ma már nem fogyasztják, a garum olyan undorító étel lehetett egykor, hogy bőven kivívta az indulás jogát a leggusztustalanabb ételek között. Ez a halmártás a birodalom gasztronómiájának kedvelt és drága luxuscikke volt. Föníciából terjedt el előbb az ókori Görögországban, majd Itáliában végül pedig Hispániában, ahol a birodalom legjobb minőségű és legdrágább garumját készítették. A garumot csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak.

Európában a XIII. században szűnt meg a garum gyártása. Ma hasonló mártásokat Délkelet-Ázsiában vagy az arab gasztronómiában találni- illusztrációForrás: Schutterstock/Fanfo

A garumot apró tengeri halakból – makrélából, szardellából, szardíniából, vagy sprotniból – készítették, sóban megpácolták, majd a pácolt halakat kitették a napra, ahol a teljes rothadásig hagyták állni, mígnem az egész egy összefüggő bűzös masszává vált. A keletkezett büdös masszát egy edénybe helyezték, amelyben egy szitán át az anyag egy része az edény aljára folyt. A leszűrt levet feketebors, olaj, ecet, méz, bor, gyümölcslé és víz hozzáadásával ízesítették. Noha az elkészült mártás szagában és ízében még érezhető volt a romlott hús, de éppen ez fokozta pikáns jellegét.

Ízesítettek vele húsokat, zöldségeket, de néha körtés és mézes süteményeket is. A nők arcpakolásként is használtak garumot, vagy a hajukat kenték vele. Szexuális vágyfokózóként is ismert volt, de sebekre is kenték.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek