Egy népszerű thaiföldi étel, a Koi Pla, évente több ezer ember életét követeli. Ebből az ételből, a nyers halból készült fogás egy parazita miatt epeúti rákot okozhat, amely Kelet-Ázsiában különösen elterjedt.
Ebből az ételből egy falat is rákot okozhat
Mi is az a Koi Pla?
Halálos is lehet...
A Koi Pla egy tradicionális thaiföldi és laoszi étel, amely nyers halból, citromléből, fűszerekből és gyógynövényekből készül. A helyiek gyakran salátaként fogyasztják, és milliók kedvelt étele. A nyers hal maga nem okoz problémát – a veszélyt a halakban található paraziták jelentik.
A halálos összetevő
A halakat általában a Mekong folyó környéki vizekből fogják, ahol laposférgek találhatók. Ezek a férgek, ha az emberi szervezetbe kerülnek, epeúti rákot (cholangiocarcinoma, CCA) idézhetnek elő. Kelet-Ázsiában ennek a ráktípusnak a legmagasabb az előfordulási aránya.
Orvosi küzdelem a Koi Pla ellen
Dr. Narong Khuntikeo, egy thaiföldi sebész, szülei halála után indított kampányt a Koi Pla veszélyeinek ismertetésére. Csapata éveken át végezte a helyi lakosok vizsgálatát ultrahanggal és vizeletminták elemzésével. A kutatások során kiderült, hogy néhány közösségben az emberek akár 80%-a fertőzött lehetett a parazitával.
Hagyományok vs. egészség
Annak ellenére, hogy az orvosok figyelmeztetnek a veszélyekre, sok idősebb helyi lakos nem veszi komolyan a problémát.
Rengeteg módon meg lehet halni– mondják, míg mások egyszerűen megszokták a nyers hal fogyasztását. Nem lehet őket eltántorítani ettől az ételtől.
Megelőzés és figyelemfelhívás
A szakemberek szerint a Koi Pla elkerülése és a megfelelő tájékoztatás kulcsfontosságú a betegség visszaszorításában. Az orvosi szűrések is segíthetnek időben felismerni a fertőzéseket, és csökkenthetik a rák kialakulásának esélyét.
Forrás: unilad.com