A Duna Borút elnevezésű program, amely nemcsak Bács-Kiskun vármegyében, hanem a szerb–magyar határon átívelve a vajdasági termőterületeken is végigkalauzolja a borok szerelmeseit. Mi is végigjártuk!
Bormustra fel Bács-Kiskun vármegyében
A Kunsági borvidék az utóbbi évtizedekben méltatlanul feledésbe merült
Idén viszont útjára indult a Duna Borút elnevezésű program, amely nemcsak ezen, hanem a szerb–magyar határon átívelve a vajdasági termőterületeken is végigkalauzolja a borok szerelmeseit. Mi is végigjártuk!
A Duna Borút programban részt vevő 40 borászat nemcsak borkóstolókat, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélbe pecsételtethetik be, melyik célállomást keresték már fel.
Létezik vegán bor?
Az Alföld különlegességéből, az őshonos arany sárfehér szőlőből készített eredetvédett borára a legbüszkébb a Gedeon Birtok, melyet 2000-ben álmodott meg alapító tulajdonosa, Varga Árpád szőlész-borász. Az izsáki pincészet háromszor nyerte el a Kecskemét város bora, illetve kétszer a Bács-Kiskun megye bora megtisztelő címet.
2018-ban az elsők között jelentek meg a piacon vegán boraikkal, amelyek megkapták az Európai Vegetáriánus Védjegyet.
Az ide látogatók a borkóstolást akár a Kiskunsági Nemzeti Parkban tett túrával is egybeköthetik.
Generációk nedűje
A körút következő állomása a Kunság déli részén fekvő alföldi kisváros, Soltvadkert lehet, ahol a Frittmann Borászat található. Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg Az év bortermelője megtisztelő címet 2007-ben, ez a régió más borászatainak életében is áttörést jelentett.
A generációk tudását hasznosító családi vállalkozás hatvan hektáron gazdálkodik. Itt a színes leányzókat ábrázoló címkékkel ellátott legújabb Generosa vagy cserszegi fűszeres is megkóstolható.
Kastély és alagút
Soltvadkert után irány Hajós! Itt informatív vezetés keretében betekintést nyerhet az érseki vadászkastély több mint 250 éves történetébe. A legenda szerint az épületet magának Mária Teréziának építtette a kalocsai érsek. A felújítási munkák során a kastély udvarán előkerült egy titkos alagút, amely a barokk kori melléképület alá vezet.
Feltárása után a járatról kiderült, hogy egy kútban végződik, amiben napjainkban is található víz. A hajósi pincefaluban bolyongva ne kezdje el megszámolni az épületeket, mert a 24 utcában mintegy 1200 pince található! Érdemes a Kovács Borházat felkeresnie, de ellátogathat akár a Sziegl pincébe is, ahol egy ajándékba kapott, több mint 80 éves szőlőparcellával és egy kölcsönhordóval indult el a borkészítés 2012-ben.
A Titanicon is ezt itták!
A határ túloldalán, Karlóca városában sétálgatva a borkóstolás előtt érdemes megnézni az első szerb gimnáziumot. Az intézmény 1791-ben nyitotta meg kapuit. Ne hagyja ki a Podrum Bajilo pincészetben
a bermet nevű, már-már likőrre hajazó desszertbort, amit a Titanic itallapjáról is lehetett rendelni. A méz kedvelőjeként a Vinarija Živanović családi méhészetet keresse fel, ahol Károly herceg és Kamilla is megfordult 2016-ban.
Nem messze innen, az Irigben található Kovačević Borászatban jelenleg egymillió palacknyi bort tudnak előállítani magyar és olasz tölgyfa hordókban. Itt megkóstolhatja a „narancsbort" is, amit egy érdekes amforatechnológiával erjesztenek.