A spanyolok karácsonykor a báránysültre esküsznek, melyet számtalan formában készítenek el. Ha ezúttal a megszokott magyar ízek helyett valami új ízvilággal, vagy szokatlan, de fenséges eledellel kísérleteznénk az ünnepi asztal ékeként, érdemes kipróbálni a bárányhúst. Hispániában nagy kedvenc.
Karácsonyi ízek a világ körül - A spanyolok kedvenc étke karácsonykor a báránysült
Spanyolországban is megvannak a karácsonyi vacsorák jellegzetes ízei, elsősorban attól függően, melyik régióról van szó. Az ünnepek szokásos fogásai ilyenkor valamilyen hal és tenger gyümölcsei (osztriga, languszta, homár), szárított sonka (jamón serrano vagy jamón ibérico), érlelt manchego sajt. A főétel legtöbbször bárány-, vagy pulykasült esetleg sült hal. Desszertnek pedig a közkedvelt turrónt fogyasztják: puha, kemény, csokoládés, marcipános, vagy éppen tojássárgájával készülő formában. Mivel Spanyolországban a szaloncukor nem ismert, különböző fahéjas, mogyorós, vagy mandulás aprósüteményeket készítenek.
Spanyol báránysült almával és burgonyával
1 óra 25 perc I 4 személyre
Hozzávalók:
• 1 kg bárányborda • 2 fej vöröshagyma • 4 ek vaj • 80 g fenyőmag • 80 g mazsola • só • frissen őrölt bors • szerecsendió • 7 ág kakukkfű + a tálaláshoz • 1 fej fokhagyma • 4 db alma • 100 ml bárányhúsleves-alaplé • 8 db főzni való burgonya
Elkészítés:
1. A húst öblítsük le, és töröljük szárazra. Hámozzuk meg a vöröshagymát, hosszában vágjuk félbe, majd csíkozzuk fel. Serpenyőben forrósítsunk fel 2 ek vajat, és pároljuk üvegesre rajta a hagymát pár perc alatt. Keverjük hozzá a fenyőmagot a mazsolával együtt, sózzuk és borsozzuk meg, ízesítsük reszelt szerecsendióval. A kakukkfűágakat öblítsük le, csepegtessük le, a leveleket csipkedjük le a szárról, és adjuk a serpenyő tartalmához, majd az egészet főzzük kis lángon kb. 8 percig. Húzzuk le a tűzről, pürésítsük az egészet botmixerrel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Dörzsöljük be a hús minden oldalát sóval és borssal, kössük formára konyhai cérnával, majd fektessük tűzálló tálba. Morzsoljuk rá a megmaradt vajat. A fokhagymafej külső héját távolítsuk el, majd keresztben vágjuk félbe, és tegyük a hús mellé. A megmosott almát negyedeljük el, magozzuk ki, és ezt is helyezzük a hús mellé a tálba. Öntsük fel az alaplével, adjunk hozzá 100 ml vizet, és süssük 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig. Csökkentsük a hőfokot 170 fokra, és süssük készre a húst további 15-20 perc alatt. A sütőből kivéve takarjuk le alufóliával, és így pihentessük kb. 10 percig.
3. A burgonyát mossuk meg, és főzzük meg sós vízben 20-25 perc alatt. Szűrjük le. A bárányt szeleteljük 4-5 cm széles darabokra. Tálaljuk a lecsipkedett kakukkfűlevéllel megszórva, a főtt burgonyával, a sült almával és a hagymás-fenyőmagos mártással.
Tudtad? A spanyolok hagyományosan éjfélkor költik el az ünnepi vacsorát.