Ha a szó szoros értelmében nem is utazhatunk, karácsonykor bátran próbáljuk ki messzi tájak receptjeit, hogy pár percre akár egy másik kontinensen érezhessük magunkat. Ezúttal egy autentikus lengyel fogást mutatunk be, a tradicionális lengyel céklalevest, amely töltött tésztával az igazi, és náluk igazi karácsonyi vacsora. Világutazásra fel!
Karácsonyi vacsora
A lengyelek egyik karácsonyi kedvence a céklaleves
Jóllehet, a karácsonyi vacsora mennyisége eltérő lehet Lengyelország különböző régióiban, de országszerte jellemző, hogy 12 különböző étel sorakozik a szépen megterített asztalon. A lengyel konyha legfontosabb karácsonyi étke a hal, elsősorban a ponty. De a céklaleves (barszcz czerwony), a káposzta, a pierogi, és a gombaleves sem hiányozhat a karácsonyi menüből. A lengyel hagyomány szerint minden ételt meg kell kóstolni, hogy egész évben boldogok lehessünk.
Lengyel borscs uszkával
1 óra 40 perc I 4 személyre
Hozzávalók:
A leveshez:
• 1 fej vöröshagyma • 250 g burgonya • 500 g cékla • 1 ek vaj • 1 db babérlevél • 1 l zöldségleves-alaplé • 1 tk morzsolt majoránna • só • frissen őrölt bors • 2 ek vörösborecet
Az uszkához:
• 200 g finomliszt + a nyújtáshoz • 1 db tojás + 1 db tojásfehérje a kenéshez • só • 100 g darált marhahús • 125 g darált sertéshús • ½ fej vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma • 2 ek húslevesalaplé • frissen őrölt bors • petrezselyemzöld a tálaláshoz
Elkészítés:
1. A leveshez mossuk meg, hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a hagymát, a burgonyát és a céklát. Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat. Pirítsuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a babért, a krumpli- és céklakockákat. Kevergetve pirítsuk pár percig. Öntsük fel az alaplével, és keverjük hozzá a majoránnát. Forraljuk fel, és főzzük 25-30 percig. Vegyük ki a babért, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd ízesítsük a vörösborecettel.
2. Az uszkához gyúrjunk sima tésztát a lisztből és a tojásból egy csipet sóval és 75 ml vízzel, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagra. Cakkos kiszúróval vágjunk ki belőle kb. 5 cm átmérőjű köröket.
3. A töltelékhez a kétféle darált húst keverjük össze a meghámozott, nagyon apróra vágott vörös- és fokhagymával, keverjük el az alaplével, majd sózzuk és borsozzuk meg. Töltsük meg a kinyújtott tésztaköröket a darált húsos masszával, majd kenjük meg a tésztaszéleket a tojásfehérjével. Hajtsuk félbe, nyomkodjuk össze a széleket, és hajtsuk egymáshoz a két végét, hogy tortelliniformát kapjunk.
4. Főzzük ki a töltött tésztát forrásban lévő sós vízben kb. 6 perc alatt, majd tálaljuk levesbetétként, megmosott, lecsepegtetett, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva.
Travelo TIPP: Töltött tésztával az igazi! A borscs itthon is egyre népszerűbb étel, ami a téli hónapokban, a céklaszezonnak hála, gyakran az asztalunkra kerül. Uszkával, azaz töltött tészta-„fülecskékkel" tálalva azonban tradicionális lengyel fogás, így semmiképpen se spórolja ki belőle!