Furcsa karácsonyi ételek a világban - Gasztronómiai utazás

A karácsony világszerte a család, a szeretet és a hagyományok ünnepe, melyhez szorosan kapcsolódnak az ünnepi ételek is. Míg Magyarországon a halászlé, a töltött káposzta és a bejgli dominálnak az ünnepi asztalon, addig más országokban egészen eltérő, számunkra talán szokatlan fogások kerülnek terítékre. Tarts velünk egy gasztronómiai utazásra, és fedezzük fel a világ furcsa karácsonyi ételeit!

Furcsa karácsonyi ételek a világbanForrás: Shutterstock

 Furcsa karácsonyi ételek a világban

Tuti nem kóstolnád meg az összeset!

Ha a karácsonyra gondolunk, azt hiszem mindannyian érezzük a forralt bor, a halászlé és a bejgli illatát, ám nem mindenhol ez a szokás- sőt! Íme pár nem mindennapi étel, ami számunkra furcsának tűnik a karácsonyi asztalon, másoknak viszont hagyomány.

Muktuk(Mattak) – Grönland

Grönlandon a karácsonyi ünnepek alatt a helyiek gyakran fogyasztják a mattakot, amely nyers bálnabőrből és -zsírból áll, valamint egy porcréteget is tartalmaz. Ez az étel az inuit kultúra része, és bár számunkra szokatlan lehet, a helyiek számára hagyományos csemege.

Kiviak – Grönland

Egy másik grönlandi "különlegesség" a kiviak, amelyet úgy készítenek, hogy több száz kis madarat, általában alkát, egy fóka bőrébe helyeznek, majd azt lezárják és több hónapig erjesztik. Az így készült ételt különleges alkalmakkor, például karácsonykor fogyasztják.

 Erről inkább csak illusztrációt csatolunk, mert kegyetlen és durva a valódi étel.

Casu Marzu – Olaszország

Szardínia szigetén a karácsonyi ünnepek alatt népszerű a casu marzu, egy juhsajtból készült különlegesség, amelyet szándékosan legyekkel fertőznek meg, hogy azok lárvái erjesszék a sajtot. A lárvák jelenléte miatt a sajt krémes állagúvá válik, és erős, pikáns ízt kap. Bár a fogyasztása vitatott, a helyiek számára hagyományos csemege.

Szardíniai sajt, Casu MarzuForrás: shutterstock

Hákarl – Izland

Izlandon a hákarl, vagyis erjesztett cápahús, gyakran kerül az ünnepi asztalra. A cápahúst több hónapig erjesztik, majd szárítják, mielőtt fogyasztanák. Az étel erős szaga és íze miatt sokak számára kihívást jelent, de az izlandiak számára hagyományos finomság.

Hákarl: Izlandon az erjesztett cápahúst is elfogadják a kaster hákarl nevű ételben. A grönlandi cápa húsát ahhoz, hogy el lehessen fogyasztani, először erjeszteni, majd hat hónapig szárítani kell. Mindezt azért szükséges megtenni, mert a fajnak nincs veséje, vagyis kizárólag a bőrén keresztül képes megválni a méreganyagoktól.Fotó / AFP

Julbord – Svédország

Svédországban a karácsonyi ünnepek alatt a julbord ("karácsonyi asztal") kerül terítékre, amely számos fogásból áll. Ezek közé tartozik a szaftos svéd húsgolyó, az erjesztett hering és a "Jansson megkísértése" nevű rakott krumpli. Bár ezek az ételek számunkra szokatlanok lehetnek, a svédek számára elengedhetetlen részei az ünnepi étkezésnek.

SurströmmingForrás: shutterstock

Feast of the Seven Fishes – Olaszország

Olaszországban, különösen Szicíliában, a karácsonyi ünnepek alatt hagyomány a "Feast of the Seven Fishes", vagyis a hét hal ünnepe. Ez egy olyan vacsora, amely hét különböző hal- és tengeri ételből áll, és a katolikus hagyományokhoz kapcsolódik. Bár a halételek nálunk is népszerűek, ilyen mértékű és változatosságú fogyasztásuk szokatlan lehet számunkra.

Feast of 7 FishesForrás: Shutterstock/Brent Hofacker

KFC – Japán

Japánban a karácsonyi ünnepek alatt szokatlan módon a KFC gyorsétteremlánc kínálata vált hagyománnyá. Az 1970-es években indult marketingkampány hatására sok japán család rendelt csirkét a KFC-ből karácsonykor, és ez azóta is népszerű szokás az országban. 

KFC karácsonykorForrás: Shutterstock/Image_Vulture

 ilyen egy feast of 7 fishes asztal!

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek