Megdöbbentő: Betiltották a szervezett éjszakai sörtúrákat a sör fellegvárában, Prágában

A lakosságot egyre jobban zavarta Prágában a kocsmatúrán résztvevő részegek dorbézolása, akik akkora ricsajjal vonultak végig az utcákon, hogy a sörtúrák már a prágaiak éjszakai pihenését is lehetetlenné tették. Az intézkedést a belvárosi képviselők kezdeményezték.

Betiltották a szervezett éjszakai sörtúrákat a sör fellegvárában, PrágábanForrás: Fábio Gamallo/Pixabay

Betiltották a szervezett éjszakai sörtúrákat Prágában

A Prague Pub Crawl – amely az éjjeli sörtúrákat szervezi és ezen a területen a legnagyobb prágai társaságnak számít – közleményt adott ki, amelyben populista lépésnek titulálta az önkormányzat döntését. A szervezők véleménye szerint az éjjeli sörtúra betitása nem fogja megoldani az éjjeli zajongás problémáját.

Az éjjeli sörtúra résztvevői nem, kizárólag a többi turista hibás?

Hasonló nyilatkozatot tett közzé a Drunken Monkey társaság is. Szerintük az éjjeli zajt és rendbontásokat a szervezetlen turisták okozzák és nem a vezetett sörtúrán résztvevő csoportok.

– A problémát megvitattuk a fővárosi turizmust szervező Prague City Tourism céggel, illetve az idegenvezetők szervezetének képviselőivel. A klasszikus idegenvezetéssel foglalkozó szervezeteknek nem volt kifogásuk az intézkedés ellen – fogalmazott Zdenek Hrib, prágai főpolgármester-helyettes.

Hogyan sikerült betiltani egy olyan turistamágnest, mint a prágai éjjeli sörtúra?

A tiltást a városban érvényes piaci szabályzat módosításával érte el a önkormányzat. Eszerint Prága városában ezentúl az az éjjeli órákban – azaz este tíztől reggel hatig – csak az arra kijelölt helyeken szabad piaci, üzleti tevékenységet folytatni. Mivel az éjjeli sörtúra az úgynevezett mozgó üzleti tevékenység kategóriájába tartozik, tiltólistára kerül.

Prága a sör fővárosa isForrás: Leonhard Niederwimmer/Pixabay.

Alkohol- és szexturizmus is rombolja Prága hírnevét?

A prágai önkormányzat elmondása szerint ezzel a döntéssel a cseh főváros jó hírnevét is szeretné megvédeni, ugyanis a városvezetés nehezményezi, hogy elsősorban a nyugatiak számára jelent olcsó kikapcsolódást a város sörturizmusa. A cseh főváros szállodáit és panzióit tavaly 7,4 millió turista kereste fel, 25 százalékkal több, mint 2022-ben.
De ez csak az egyik ok a döntéshozók részéről.

A könnyen hozzáférhető alkohol-és szexturizmus következtében csorbul Prága hírneve, amely elsősorban értékes kulturális központként tekint önmagára és ennek szellemében várja a látogatókat is – vallja Prága önkormányzata.

A sörkészítés hagyományai és a prágai turizmusra gyakorolt hatása

Ahogyan a város önmagát definiálja: kulturális központ. És valóban gyönyörű építészeti kincsei okán is kedvelt utazási cél, ugyanakkor vitathatatlan, hogy hírnevet szerzett magának a történelmében mélyen gyökerező, évszázadokra visszanyúló sörkultúra kapcsán is. A csehek világelsők a sörfogyasztásban, és város a sör szerelmeseinek paradicsoma is. Prágában lépten-nyomon sörfőzdébe, sörházba és tradicionális kocsmákba botlik a látogató.

A sörkészítés komoly hagyományokra vezethető vissza, de már nem lehet szervezett sörtúrákra menni - illusztrációForrás: Nyitott Főzdék Napja / Press

A sörkultúra fellendítette Prága turizmusát

A prágai kocsmákban a helyiek és turisták is előszeretettel időznek. Olyannyira, hogy a sörfogyasztásnak már komoly rituáléja is kialakult. Magasba emelik a söröskorsókat, egymás szemébe néznek, koccintanak, ezt követően pedig – azért nem túl erősen, nehogy a finom nedű kárba vesszen – a korsó alját az asztalhoz érintik. A városi sörfesztiválok és a híres sörfőzdék – mint amilyen a Staropramen, de a kisebb kézműves sörfőzdék is – évente több millió látogatót vonzanak a városba.

Sörkertbe még lehet menni, mutatjuk, hová érdemes:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek