14 titok, amit eddig nem tudtál az Oktoberfestről

A több mint 200 éves múltra visszatekintő 16 napos nagyszabású német Oktoberfest fesztivál az egész világon ismert és turisták ezreit vonzza Münchenbe az ősz első felében. Ennek apropóján izgalmas részleteket gyűjtöttünk csokorba.

Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörfesztiválja - illusztrációForrás: Shutterstock/ Master1305

Az Oktoberfest eredete

Európa egyik legrégebbi fesztiválja a köznyelv szerint 1810. október 12-én került először megrendezésre, méghozzá sör nélkül! Az ünneplés oka Terézia Sarolta hercegnő és a későbbi I. Lajos bajor király több napos, lóversennyel egybekötött esküvője volt, amin München egész lakossága részt vett.

Több millió sör fogy

Évente mintegy 6 millió látogató csaknem 7 millió liter sört fogyaszt nagyjából 150 ezer korsóból 50-nél is több sátorban. Perecből mintegy 100, kolbászból 120, csülökből 70, míg sült csirkéből 500 ezer fogy. A fesztivál 26-szor maradt el a történelem viszontagságai miatt, az idei lesz a 189. rendezvény. A világ egyik legnagyobb népünnepélye, 2023-ban rekord született 7,2 millió vendéggel.

Félrevezető név

Az Oktoberfest szeptember második felében kezdődik, és csupán néhány nappal lóg bele az októberbe, aminek az időjárás az oka. A Theresienwiese vásártéren, magyarul Terézia-réten megtartott rendezvényt egyébként a helyiek csak „Wiesn"-nek nevezik.

A látogatók sokszor bajor népviseletbe öltöznekForrás:The Associated Press/Matthias Schrader

A sörön túl

A borkedvelők a Weinzelt, azaz a Borház nevű sátorban időzhetnek, ahol pezsgő is folyik. Nincs hiány étkezősátrakból sem, ahol a tradicionális bajor ételek, mint a csirke, a grillkolbász, a sertéscsülök, a perecek és különféle sajtok mellett vega és vegán menükből, valamint édességekből sincs hiány.

Kötelező a népviselet

A sátrakban élő zene szól, a bajor dallamok mellett más műfajok is megjelennek, a tánc pedig külön része az élménynek. Akárcsak a hagyományos bajor öltözet, ami a nőknél a „dirndl"-t, a férfiaknál pedig a „lederhose"-t, azaz bőrnadrágot jelenti.

Oktoberfest sörfesztiválForrás: Shutterstock/r.classen

Egy liter korsó sör ára

A fesztiválon hagyományos müncheni sörfőzdék, speciálisan a fesztiválra készülő söreit szolgálják fel. Egy korsó hozzávetőlegesen 6000 forintba kerül belőle idén, a legnépszerűbb a 6%-os erősségű Wiesnbier. Egy gyakorlott csapos 1,5 másodperc alatt tölti meg az 1 literes korsót.

Egyedülálló csapolás

Rendkívüli szakértelemmel és gyorsasággal csapolják a sört, hogy minél gyorsabban italhoz jussanak a tömegek. A kész korsókkal a felszolgálók magabiztosan egyensúlyoznak, pedig a 10-12 adaghoz fizikai erőnlét és ügyesség is jócskán szükséges.

Látványból nincs hiány

A fesztiválon látnivalók és programok tömkelege várja az érdeklődőket: felvonulások, vidámpark óriáskerékkel és hullámvasutakkal, történelmi bemutatók és kézműves vásárok, mutatványosok és régi korokat idéző sátrak gondoskodnak a kikapcsolódásról.

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek