Vigyázat! Ebből a thai ételből egyetlen falat májrákot okoz az orvos szerint

A thai ételek óriási népszerűségnek örvendenek, hiszen ízletesek, változatosak és általában egészségesek is. Viszont ez nem mindegyikre igaz, ugyanis egy thai ételből egyetlen falat májrákot okoz az orvos szerint. Mutatjuk mivel vigyázz, ha Thaiföldön jársz.

Egy thai ételből egyetlen falat is halálos májrákot okoz az orvos szerint - illusztrációForrás: Shutterstock/ March Studio

A helyi thai ételből egyetlen falat májrákot okoz az orvos szerint, ezért kerüld el!

A rákkeltő élelmiszerről azt tartják, hogy évente 20 000 ember haláláért felelős Thaiföldön.
Bár nem fogsz vele találkozni a helyi thai elviteles étlapon vagy a szupermarketben, népszerű a thaiföldi Khon Kaen tartományban, és még népszerűbb az ország egyik legszegényebb tartományában, Isaanban.

A koi pla néven ismert egytálétel darált nyers halat tartalmaz fűszernövényekkel, fűszerekkel és citromlével őrölve, amit sok thai ember fogyaszt nap mint nap. Azt gondolhatnánk, hogy a nyers hal okozza az emberekben a végzetes májrák kialakulását, de ez nem így van.

Valójában parazita laposférgek – vagy mételyek – élnek a hal belsejében.

A paraziták a Mekong régió édesvízi halaiban honosak, és úgy vélik, hogy Isaannál fordul elő a világon a legtöbb bejelentett cholangiocarcinoma vagy epevezetékrák a nyers hal bőséges fogyasztása miatt.A thaiföldi Dr. Narong Khuntikeo a veszélyes csemege ellen küzd, mert mindkét szülője tragikusan meghalt májrákban, miután elfogyasztotta.

„Nagyon nagy egészségügyi teher errefelé" - mondta a májsebész az Agence France-Presse-nek. „De erről senki sem tud, mert csendben halnak meg, mint a levelek, amelyek lehullanak a fáról."

A „néma gyilkos" betegségnek az egyik legalacsonyabb a túlélési aránya az összes rák közül, ha nem kezelik műtéttel.

Thaiföld bizonyos régióiban nagyon magas a parazita fertőzöttek aránya

Thaiföld gasztronómiai szempontból is egy csoda, de nem árt vigyázni - illusztrációForrás: KateSun/Shutterstock

Dr. Khuntikeo, akihez tudósok, orvosok és antropológusok csatlakoztak, éveket töltött azzal, hogy Isaan régió falusi lakosságát vizsgálja a parazita jelenlétére. Ultrahangos gépek és vizeletvizsgáló készletek segítségével az orvos megállapította, hogy egyes közösségek lakóinak 80 százalékáról kiderült, hogy lenyelte a halálos parazita laposférget.

Miközben információkat és figyelmeztetéseket próbál terjeszteni a koi pla ételről – a helyi egészségügyi tisztviselők olyan iskolai tantervet vezettek be, amelynek célja, hogy a gyerekeket megtanítsa a nyers ételek kockázataira Dr. Khuntikeo azt mondta, hogy komoly problémákkal kell szembenéznie az idősebb generációval.

„Azt mondják majd: „Na jó, sokféleképpen lehet meghalni. De nem tudom elfogadni ezt a választ" – mondta az egészségügyi szakember.

Azok, akik a kapcsolódó egészségügyi kockázat ellenére ellenállnak a változásoknak, azt állítják, hogy a hal főzése - a parazita elpusztításának legjobb módja - teljesen tönkreteszi az ízét – írja a Ladbible.

Tudományos tények bizonyítják, hogy a thai étel, a koi pla halálos:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek