Oktoberfest 2024: Minden, amit a müncheni fesztiválról tudnod kell

Mennyibe kerül idén az Oktoberfest? Milyen újdonságok várnak? Hol és mennyiért foglalhatsz szállást és asztalt? Mennyibe kerül az étel, és hol találod a legolcsóbb a sört? Összegyűjtöttünk minden fontos információt, amit az idei Oktoberfest tartogat.

Oktoberfest 2024: Minden, amit a müncheni fesztiválról tudnod kellForrás: Shutterstock/r.classen

Oktoberfest 2024

Szeptember 21-én, szombaton 189. alkalommal nyílik meg a müncheni Oktoberfest. 2024. október 6- ig a müncheni Theresienwiese-n zajlik a világ legnagyobb népi gasztrofesztiválja. Mint minden évben, a turisztikai szakma is rengeteg ötlettel állt elő a dirndl szezonra.

1. Mi az Oktoberfest csomag?

Egy hely a választott sátorban, étkezéssel, várakozás és sorban állás nélkül? Ebből áll a „Wiesn-csomag". Ebédre vagy vacsorára asztalfoglalást, valamint étel- és sörutalványt tartalmaz. Az ajánlat tartalmazza a hivatalos Oktoberfest söröskorsót és az óriáskeréken való utazásra szóló jegyeket is.

Az „Egyszerűen München" platform szerint a mindenre kiterjedő, gondtalan csomag személyenként 114 eurótól elérhető. A 90 perces Wiesn-túrákon olcsóbban kaphatod meg a bennfentes tippeket : 20 euróért átmehetsz a Theresienwiesén. A találkozási pont a hivatalos információs stand a Wirtsbudenstrasse főbejáratánál.

2. Hogyan lehet utolsó pillanatban asztalt foglalni?

Összesen 16 nagy sátor található a helyszínen, és több mint 20 kis sátor.

Minden sátornak saját foglalási pontja van. A sörkert egyébként csak a belső térre foglalható. Legtöbbször csak nyolc-tíz fős csoportok számára lehet asztalt foglalni, majd minden embernek minimum 60-100 euró körüli előleget kell fizetnie.

Az asztalok többsége azonban március vagy április óta le van foglalva. 2023 óta működik sörasztal értékesítési portál is. Azok a látogatók, akiknek már van foglalásuk és meg akarnak szabadulni tőlük, lecserélhetik vagy lemondhatják az asztalukat. Idén 21 közepes és nagy vendéglátóipari cég vesz részt a fesztiválon.

Ha még nincs asztalod, akkor hétvégén vagy esténként nem feltétlenül kell a sátrakban tolongani. Mindig nagyon zsúfolt, és sátrat keresni elég bosszantó lehet. Viszont van remény, mert elvileg nem lehet minden helyet lefoglalni a sátrakban. A vendéglátósoknak mindig nyitva kell hagyniuk pár helyet a spontán látogatók számára.

A nagy partisátrak mellett a Wiesn területén kisebb fesztiválsátrak és a történelmi Oidn Wiesnben három nagy sátor is található, amelyeket 4 euró ellenében lehet látogatni. Ha mindez nem segít, akkor több mint 40 müncheni fogadóban található a Wirtshaus-Wiesn is – 2024-ben a projekt minden eddiginél nagyobb lesz!

Az Oktoberfest Németország egyik legnagyobb és legrégebbi fesztiváljaForrás: Shutterstock/ r.classen/

3. Boandlkramerei: Ezért izgatott mindenki az új sátor miatt

A Boandlkramerei 2024-ben a Herzkasperl sátor helyét fogja átvenni az Oidn Wiesnben. A Boandlkramer egyébként egy hagyományos bajor kifejezés a halálra. A látogatók naponta kétszer élhetik át Boandlkramer és Brandner Kaspar történetét rövid formában, zenés kabaréként – a történet a pálinka, az Isten és a paradicsom körül forog a legszebb bajor hagyomány szerint.

Az új sátor belseje a bajor mennyországot idézi, melynek teteje alatt élvezheted az életet - egy finom Oktoberfest sörrel és egy ropogós csülökkel. Számos zenei program is lesz a sátorban.

4. Hat új vásári attrakció

A müncheni városi portál bejelentette, hogy 2024-ben három új körút, két bemutató- és szórakoztató bolt, valamint egy új vadvízi lovaglás kerül az Oktoberfest területére: köztük a különösen intenzív, 50 kilométer/órás körhintaélmény, a „Kick Down", amely körülbelül 20 utas befogadására alkalmas.

Ha kevesebb adrenalint és több romantikát keresel, szórakozhatsz a nosztalgikus "Hupferl"-ben 1987-ből, vagy a kétszintes művészi kialakítású körhintán, a "The Grand Carouselen".
A „Laser-Pix"-ben az utasok célpontokra lőnek a kiszámíthatatlan utazás során, valamint a „Big Picture 2.0" 12D moziban intenzív spéci effektusok várnak és a „Jim & Jasper's Wild Water"-ben a gondolák mintegy 18 méteres magasságból süvítenek le.

De ismét ott vannak a régi klasszikusok, mint a Layerl varietészínház, a bolhacirkusz, a „Toboggan", a „Wilde Maus" hullámvasút és a „Feldl ördögkereke" is. És mint minden évben, az adrenalinfüggők is szédületes magasságokban élvezhetik a világ legnagyobb szállítható hullámvasútját, az Olimpiai hurkot vagy a „Skyfall" szabadeső tornyot és a „High Energy" körhintát. A „Jules Verne Tower", egy 80 méter magas lánckörhinta is 40 méter magasra megy.

Sör és jó hangulat a müncheni OktoberfestenForrás: Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved/Matthias Schrader

5. Mennyibe kerül a szállás? Hol vannak még szállodai szobák?

A Holidu nyaralóportál szerint az Oktoberfest szállásai drágák: az utazóknak mintegy 130 százalékkal többet kell költeniük az Oktoberfest alatt, mint az előző héten. 2024-ben a nyaralás az Oktoberfest első hetében átlagosan 165 euróba kerül személyenként és éjszakánként. Aki azonban az utolsó pillanatban dönt, vegye figyelembe: a müncheni szállások 88 százaléka már foglalt.

A megoldás: Ne a városközpontban foglalj. A legjobb, ha Münchenen kívül keresel egy szobát. Számos környező városból gyorsan elérheted a várost vonattal vagy S-Bahnnal.

• A Münchentől 30 kilométerre északra fekvő Freisingből alig több mint fél óra alatt elérheted München városközpontját az S1-es, S8-as vagy regionális vonatokkal.
• 70 kilométerrel Augsburg jóval odébb van – de az útvonal az egyik legjobban kidolgozott a környéken. Nagyon gyorsan, körülbelül fél óra alatt eljuthatsz a városba.
• Starnbergben van egy tó is. Tehát ha vízparti nyaralásra készülsz, akkor foglalj ott, a város körülbelül 30 kilométerre délre fekszik Münchentől. Az S6-ossal körülbelül fél óra alatt, a regionális vonattal pedig kevesebb mint 20 perc alatt eljuthatunk München belvárosába.
• Rosenheim történelmi óvárosával nem csak szép látvány. A városban rengeteg szabad szoba is van. Az ICE és más vonatok naponta körülbelül 60-szor közlekednek onnen Münchenbe. Kevesebb, mint 45 perc alatt eléred úti célod.

A Holidu elemzése szerint az olcsóbb alternatívák közé tartozik: Erding ( 82 euró fejenként éjszakánként), Fürstenfeldbruck ( 81 euró ), Freising ( 83 euró ), Starnberg ( 67 euró ) és Rosenheim ( 60 euró ).

6. Lehet kempingezni az Oktoberfesten?

Ha szeretsz kempingezni, akkor igen. Természetesen ez mindig időjárás kérdése. Tehát, ha az időjárás segíti, a kempingezés mindenképpen jó és olcsó lehetőség az éjszakázásra. Az Oktoberfest kemping minden évben a világ legnagyobb népünnepélyére készül . Itt 150 000 négyzetméteren 1500 parkolóhely áll rendelkezésre a lakókocsik számára. A helyszín közvetlenül a Messestadt-Ost metróállomásnál található.

Az Oktoberfest tábor az Olimpiai Lovasstadionban található . Ide még saját sátrat sem kell hoznod, ugyanis bérelhetsz a helyszínen. Az úgynevezett alpesi kunyhókban és a Wies'n-Loftban is találhatók parkolóhelyek lakóautóknak, valamint pop-up kabinok és ágyak. Az S2-vel 20 perc alatt eljuthatsz az Oktoberfest helyszínére.

Ha mindez túl nagy felhajtás számodra, kereshetsz helyet a környező, csendesebb kempingek valamelyikében. Például az Obermenzing kempingben (az üzemeltető szerint nincs szükség foglalásra) vagy a Nord-West kempingben (oda mindenképpen foglalj).

Óriáskerék és mindenféle szórakozási lehetőség az OktoberfestenForrás: Shutterstock/Foottoo

7. Mennyibe kerül a sör? Hol a legolcsóbb?

Egyes sátrakban ma már 15 euró felett van egy liter sör. A legdrágább sört 2024-ben a müncheni Stubnban szolgálják fel 15,30 euróért . A legolcsóbb sör 13,60 euró. A legerősebb , 6,3 százalékos alkoholtartalmú Oktoberfest sör egyébként a Hofbräuhausból származik.

8. Mennyibe kerül az étel az Oktoberfesten?

Az Oktoberfesten az étkezés terén is mélyen a pénztárcádba kell nyúlni: a Schottenhamelben például egy fél csirke 17,30 euróba kerül. A borsos árlista végén van egy jó hír: idén is lesznek ingyenes ivóvíz-automaták – írja a Reisereporter.

 Nézd meg egy magyar vlogger élménybeszámolóját az Oktoberfestről:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek