A nyaralás hizlal, a balatoni strandok meg pláne

Sokan csak most, augusztus 20. után indulnak nyaralni, mert szeretnék elkerülni a hatalmas tömeget. A vakáció időzítését nem csak a zsúfoltság befolyásolja, hanem a programok minősége és a gasztronómiai kínálat is, ugyanis sokan tartanak attól, hogy a nyaralás hízlal, a balatoni strandok meg pláne. Ám ez nem feltétlenül van így.

A nyaralás hizlal, a balatoni strandok meg pláne - ám ez nem feltétlenül van így, egyre több az egészségtudatos étterem és büfé - illusztrációForrás: Wikipédia/sikeri

 Fesztiválok a Balatonnál

Augusztus 20. után számos olyan program várható, amely komoly érdeklődésre tarthat számot, de nem a "tömeges" kultúra része. Ilyen például Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen, (augusztus 22–25. ) Salföldön a Szakcsi Rádió Jazz Fesztivál (augusztus 29-31.) Ugyanezen a hétvégén rendezik meg a boglári Családias népzenei-világzenei fesztivált, a Balaton-felvidéken, Gyulakeszin összművészeti fesztivált tartanak a Csigó Malomban. Ezzel párhuzamosan pedig beindul a szüreti mulatságok szezonja is.

Most jönnek a tudatos utazók a Balatonra

Éskovács Péter, a Balatoni Turizmus Szövetség tanácsadója szerint: az ilyen rendezvényekre járók fogyasztói szokásait már több alkalommal is próbálták feltérképezni. Ők azok, akik jóval tudatosabban választanak maguknak szállást, nem riadnak meg attól sem, ha mondjuk kerékpárra kell ülni, hogy elérjék a partot, ha nyaraló néhány kilométerrel távolabb van a Balatontól. Ők azok, tudatosan utaznak, és megtalálják az olcsóbb szállásokat is.

Az éttermek, büfék tekintetében is rendkívül kritikusak, árérzékenyek, és nem mindegy nekik az sem, milyen minőségű ételt tesznek az asztalukra. Tudják, hogy a nyaralás hizlal, ha nem vigyázunk. Számos kutatás bizonyítja, hogy vakáció közben hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val többet eszünk és nagy melegben kevesebbet mozgunk. Mindez egy-két kiló felesleget is jelenthet a nyaralás végére, ha nem vagyunk elég tudatosak.

A nyaralás hizlal, a balatoni strandok meg pláne?

Éskovács Péter szerint a jövőben egyre több lesz az egészséges életmódot előnyben részesítő turista is a Balatonon. Ők lesznek azok, akik nem elégednek meg hekk-hurka-lángos-palacsinta menüvel. A változás jelei sok helyen megjelentek, a büfék kínálatában is fel-fel tűnnek az egészségesebb gyümölcsös és zöldséges ételek. Egyre több helyen lehet laktóz- vagy gluténmentes ételeket is kapni, ám az étkezési problémákkal küszködő turisták még gyakorta panaszkodnak szűkös kínálat miatt.

Összességében azonban elmondható a Balatonról, hogy azok, akik tudatosan, előre megtervezik utazásukat, azok mind árban, mind minőségben megtalálhatják azokat a helyeket, amelyekkel elégedettek lehetnek. Ez az állítás nem csak a nyári időszakra igaz, egyre többen vannak nyitva az év mind a négy évszakában. Így már egész évben kiváló úti cél a Balaton az egyébként rendkívül kritikus, tudatosan utazók számára is.

Nézd meg a Balaton legszebb tájait az alábbi videóban:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek