Bográcsozás a hosszú hétvégén? - Ezekre figyelj, hogy tökéletesen sikerüljön

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén, az egyik legjobb családi és baráti program a közös bográcsozás. Viszont ahhoz, hogy mindenki megnyalja mind a tíz ujját, ismerned kell pár trükköt, mutatjuk miket. 

Bográcsozás a hosszú hétvégén? Van pár tippünk hozzáForrás: Shutterstock / Készítette: Alexander Gustav

Íme a tökéletes bográcsozás trükkjei:

Első a forma

Bográcsból kétféle létezik, de az sem mindegy, hogy milyen anyagból van. Forma alapján kettőt különböztetünk meg: bajai és alföldi. Az előbbit halfőzőként is ismerik, ami már árulkodik arról, hogy mit szokás benne készíteni. Az alulról felfelé keskenyedő üstben a lé több és magasabb hőfokon tudd forrni anélkül, hogy elpárologna. A másik népi neve gulyásbogrács, ez az előbbinek pont az ellentéte: alulról felfelé szélesedik. Ebben pörköltet, gulyást, lecsót vagy paprikáskrumplit szokás főzni, de igazából bármi elkészíthető, amit a lakásban fazékba tennénk.

Többféle anyag

A forma mellett az anyagra is figyelnünk kell, ami már nehezebb választás. Létezik vas, zománcozott, rozsdamentes és réz. Az első különbség közöttük az ár: a rozsdamentes és réz az átlagán drágább árkategóriában vannak. A vas bográcsokat nehéz tisztítani és az első használat előtt ki kell égetni. Első üstnek a zománcozottat ajánljuk, mert jó az ár-érték aránya, egyszerű tisztítani és használni is. Viszont arra figyelj, hogy ha megreped a zománc, akkor már nem használható.

Rögzítsd alaposan

A bográcsok rögzítésekor a bele kerülő súllyal is kalkulálnia kell. Alaposan rögzítsd minden esetben, nehogy beleessen a tűzbe. Ha a tüzet a földön rakod, akkor a legbiztonságosabb a hagyományos háromlábú állvány. Vaslánc segítségével strapabíróbbá teheted a rögzítéseket, illetve szabályozhatod, hogy meddig lógjon le az üst.

Olaj helyett zsír

Mielőtt bármit is pirítani kezdünk, előtte a serpenyőbe, fazékba olajat öntönk, hogy ne égjen oda az alapanyag. A bográcsba azonban ez nem való, a hagyomány és az ízek kedvvért zsírt használj.

Fontos az időzítés

Az alapanyagok nem egyszerre főnek vagy pirulnak meg a bográcsban, ezért nagyon fontos az időzítés. Legyen meg a pontos sorrend, hogy mi miután kerül a tűzre. Ne felejtsd, hogy itt nincs lehetőséged egyszerre több edényben főzni, ezért fontos, hogy minden egyszerre legyen kész.
Rend a lelke mindennek

Használat után jobb minél előbb elmosni az üstöt, nehogy bele ragadjon a maradék. Amennyiben erre nincs rögtön időd, akkor áztasd be mosogatószeres vízbe. Ha mégis megtörténik a baj, akkor a hideg zsíroldó csodákra képes.

A közös bográcsozás összehozza a családot - illusztrációForrás: Pexels / Pixabay

Ezekre lesz szükséged

A bográcsozáskor szinte a tűzön múlik minden, ezért fontos, hogy tökéletes legyen. Ehhez szükséged lesz papírra, vékonyra aprított fára, faszénre és gyújtófolyadékra. Először gyúrd galacsinokká a papírt és tedd rá a vékony fadarabokat. Ezután egy kevés faszenet önts hozzá, majd jöhet a gyújtófolyadék. Óvatosan gyújtsd meg öngyújtóval vagy gyufával. Ha már biztosnak tűnik a tűz, akkor tegyél hozzá még több faszenet, hogy legyen kellő mennyiségű parázs.

Óvatosan a gyújtófolyadékkal

A gyújtófolyadék nagyon hasznos találmány, kifejezetten egyszerűvé teszi a tűzgyújtást. Azonban nagyon kell vele vigyázni, mert veszélyes lehet, ha nem megfelelően használjuk. Sokan azt hiszik, hogy minél többet raknak belőle, annál jobban ég majd a fa, ez azonban nem igaz! Ha túl sokat öntesz, akkor a láng óriási és használhatatlan lesz. Figyelj rá, hogy ne csöpögjön a rakóhely mellé, mert akkor tovább terjedhet a tűz.

Hagyj neki időt

Hiába lobognak már a lángok, a tűz még nem feltétlenül elég meleg. Főzés előtt várj legalább 20-30 percet, hogy fa és szén átizzon és parázs keletkezzen. Enélkül a tűz hamar leég és elölről kell kezdeni a gyújtást.

Így szabályozhatod a lángokat

Fával tudod szabályozni a lángok méretét. Minél többet raksz rá, annál nagyobbak lesznek. Viszont ne tegyél rá egyszerre túl sokat, mert akkor a tűz elalszik. Porciózd szét őket kisebb és nagyobb darabokra. Ha már az egyik adag átizzott, akkor jöhet a következő.

Ne érj a bográcshoz

A tűz méretét úgy szabályozd, hogy a láng ne érjen hozzá az üsthöz. Tévhit, hogy így jobban és hamarabb megfő az étel. Inkább pont az ellentéte lesz az eredmény. A lángok tönkreteszik a bográcsot, illetve az étel is odaég benne. A legjobb, ha a láng és a főzőedény között minimum 10 centiméter van.

Pár egyszerű szabály betartásával mennyei étel készül a bográcsbanForrás: Facebook / Udruženje ORIGO Egyesület

Csak a kijelölt helyen

Az erdőben tábortüzet gyújtani vagy bográcsozni kiváltképpen hangulatos, azonban a szabályokat be kell tartani, mert különben baleset történhet. A fák között tüzet gyújtani csak a kijelölt helyen szabad! A lángot tilos őrizetlenül hagyni, még rövid időre sem. Ha feltámad a szél, akkor azonnal el kell oltani, nehogy más is lángra kapjon. Az eloltásnál nagyon alaposnak kell lenni. Inkább ellenőrizzük le többször, hogy biztosan elaludt-e.

Építs tűzrakó helyet

Mielőtt nekiállnál a tűzgyújtásnak építs neki helyet. Először tisztítsd meg a terepet, pakold el az ágakat és leveleket, illetve figyelj arra, hogy legalább 3 méter sugarú körben ne legyen fa vagy bokor. Ha van kéznél tégla, akkor ebből könnyedén építhetsz egy saját kis rakóhelyet. Viszont előfordulhat, hogy nem találunk, ilyenkor ássunk egy gödröt és ebben keltsük életre a lángokat.

A biztonság az első

Ha odafigyelünk, akkor nem történhet baleset, viszont mindig legyünk felkészültek. Tartsunk magunk mellett kerti slagot, poroltót vagy egy lavórnyi vizet, hogy ha baj történne, akkor azonnal tudjunk cselekedni.

Íme a tökéletes bográcsban főtt babgulyás receptje:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek