Ez a tortacsoda lett az idei Magyarország Tortája

Idén is megválasztották Magyarország Tortáját. Végül a hat döntős közül a Mákvirág lett a befutó.

A Mákvirág lett Magyarország Tortája 2024-benForrás: Gergo Kapas/Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldala

Az első ország tortája versenyt 2007-ben rendezték meg, akkor a budapesti Zila Kávéház Madártej tortája nyerte el a megtisztelő címet. A megmérettetés azóta hagyománnyá, sőt az ország egyik legszínvonalasabb cukrászversenyévé vált. A versenyzők az ország minden pontjáról idén 31 cukrászati remekművel neveztek, melyek közül a szakmai zsűri hatot választott ki a végső megmérettetésre. A döntőbe jutott alkotások közül ma győztest hirdettek.

A szakmai zsűri döntése alapján a 2024-es Magyarország tortája címet Kovács Alfréd és az Édes Vonal cukrászda Mákvirág nevű tortája nyerte el. A második a Rigófütty lett, a harmadik helyen pedig a Fekete gyöngy végzett.

A győztes tortát megálmodó Kovács Alfréd így mesélt alkotásáról: „Mesebeli torta, melyben gyermekkorom meghatározó ízei jelennek meg. A fehér csokoládés krém lágy textúrája mellett ott van a fanyar feketeribizli ízvilága, a mandulalisztes mákos piskóták és a fekete szezámmag grillázs ropogós élménye. A mákos tészta emléke és a kertben leszakított feketeribizli is a friss süteménnyel kínáló nagyanyámat idézi. Számos variációt követően találtam meg ezt a harmonikus összeállítást."

Az indulóknak, mint minden évben, idén is különböző kritériumoknak kellett megfelelniük. A 2024. évi verseny témája a „szuperélelmiszer" volt, mellyel a szervezők a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra szeretnék felhívni a figyelmet. Olyan kreatív újdonságokkal lehetett nevezni, amelyeket az alábbi hazai „szuperélelmiszernek" számító alapanyagok alkotják, a felsoroltak közül legalább kettőt kellett felhasználni.
• bogyós gyümölcsök: áfonya, feketeribizli, csipkebogyó, szeder,
• gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
• zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
• olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.

Alapanyagként javasolt további szuperélelmiszerek: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.

A 2024-es győztes tortát és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny nyertes tortáját is augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.
A tortákat árusító cukrászdák listája augusztus 17-től ide kattintva érhető el - írja a mindmegette.hu. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek