A világ Franciaországra figyel, ahol elkezdődtek a nyári olimpiai játékok. Ám Párizsban még megannyi felfedezni való vár, többek között a világhírű francia gasztronómia. Bemutatjuk azokat az ínycsiklandó fogásokat, amelyeket semmiképpen se hagyj ki, ha a Szajna partján elterülő „fények városában" jársz.
Francia hagymaleves
A francia hagymaleves a magyarral ellentétben sokáig készül, ugyanis a különleges ízvilágát a hosszú ideig kevergetett, előtte karamellizált hagyma adja, amihez fehérbort öntenek és friss bagettel tálalják.
Cassoulet
Ez a francia étel közeli rokonságban áll a sólettel. Rengeteg kolbász, főtt sertéshús, bab, virsli és répa alkotja ezt a gazdag, ám cseppet sem könnyű egytálételt.
Croissant
A bagett mellett a legismertebb francia péksütemény, amely hazájában is számtalan ízben kapható. Franciaországban jellemzően reggelire fogyasztják a leveles tésztából készült finomságot, amely lehet sós vagy édes, de egyre megy, mert minden variációban isteni finom.
Francia citromos pite
Az édesszájúak kedvéért bemutatunk egy cukros édességet is. Párizsban is nagy sláger a francia citromos pite, amely omlós vajas tésztából készül, amire rákerült a mennyei citromos krém. Tökéletes nyári édesség!
Ratatouille
Mi magyarok nagyon szeretjük a lecsót, olyannyira, hogy az ügyes háziasszonyok még télire is eltesznek belőle. A francia lecsó azonban némiképp különbözik a magyartól: nincs benne hús, valamint helyben termő zöldségekből készül, például padlizsánból, gombából és cukkiniből. Tálalhatnak hozzá külön főtt tojást és főtt rizst is, hogy laktatóbb legyen az ízletes zöldségragu.
Ha kedvet kaptál az otthoni elkészítéséhez, nézd meg az alábbi videót:
Coq au Vin Jaune
A borban főtt kakas egy hagyományos francia étel, amely a különböző régiókban eltérően van elkészítve. Van ahol pezsgőbe, fehérborba vagy vörösborba áztatva puhítják meg a kemény kakashúst.
Borjúragu
A hús azonnal szétomlik a szánkban, annyira puhára főzik! Az omlós borjúhús zamatos tejszínes-gombás szószban várja, hogy a szánkba vegyük és megízleljük.
Soup au Pistou
A pesztóleves elég hasonló az olasz változatához, akik minestrone leves néven emlegetik. A francia pesztóleves egy tipikus Provence-i étel, amely tele van friss, nyári zöldségekkel. Igazi vitaminbomba!
Escargot à la bourguignonne
A francia csigatál burgundi módra az egyik legismertebb recept, ha az éticsiga elfogyasztásáról van szó. Bár talán ez áll a legtávolabb a magyar gyomortól, egyszer érdemes kipróbálni.
A főtt csigákat vajas-fokhagymás-petrezselymes mártásban kínálják, ami jó zamatot ad a csigahúsnak. Az éttermekben egy speciális tányéron tálalják, ahol a csigákat kis mélyedésekbe helyezik a héjukkal együtt. A pincérek hoznak egy fogót és egy kis méretű villát is. A fogóval fogjuk meg a csigahéjat, majd nyúljunk be a kis villával a héjba, forgassuk meg, hogy a hús könnyedén kijöjjön a héjból.
Nézd meg, hogy készíti el a neves séf, Ludo Fefebvre: