Ezeket a francia ételeket mindenképpen kóstold meg ha Párizsban jársz

A világ Franciaországra figyel, ahol elkezdődtek a nyári olimpiai játékok. Ám Párizsban még megannyi felfedezni való vár, többek között a világhírű francia gasztronómia. Bemutatjuk azokat az ínycsiklandó fogásokat, amelyeket semmiképpen se hagyj ki, ha a Szajna partján elterülő „fények városában" jársz.

Francia hagymaleves

A francia hagymaleves a magyarral ellentétben sokáig készül, ugyanis a különleges ízvilágát a hosszú ideig kevergetett, előtte karamellizált hagyma adja, amihez fehérbort öntenek és friss bagettel tálalják.

A francia hagymaleves az egyik legismertebb leves a világonForrás: mindmegette.hu

Cassoulet

Ez a francia étel közeli rokonságban áll a sólettel. Rengeteg kolbász, főtt sertéshús, bab, virsli és répa alkotja ezt a gazdag, ám cseppet sem könnyű egytálételt.

Croissant

A bagett mellett a legismertebb francia péksütemény, amely hazájában is számtalan ízben kapható. Franciaországban jellemzően reggelire fogyasztják a leveles tésztából készült finomságot, amely lehet sós vagy édes, de egyre megy, mert minden variációban isteni finom.

A croissant világszerte elterjedtForrás: montatip lilitsanong / Unsplash

Francia citromos pite

Az édesszájúak kedvéért bemutatunk egy cukros édességet is. Párizsban is nagy sláger a francia citromos pite, amely omlós vajas tésztából készül, amire rákerült a mennyei citromos krém. Tökéletes nyári édesség!

Ratatouille

Mi magyarok nagyon szeretjük a lecsót, olyannyira, hogy az ügyes háziasszonyok még télire is eltesznek belőle. A francia lecsó azonban némiképp különbözik a magyartól: nincs benne hús, valamint helyben termő zöldségekből készül, például padlizsánból, gombából és cukkiniből. Tálalhatnak hozzá külön főtt tojást és főtt rizst is, hogy laktatóbb legyen az ízletes zöldségragu.

A francia lecsó, a ratatouille gratnírozott változataForrás: mindmegette.hu

Ha kedvet kaptál az otthoni elkészítéséhez, nézd meg az alábbi videót:

Coq au Vin Jaune

A borban főtt kakas egy hagyományos francia étel, amely a különböző régiókban eltérően van elkészítve. Van ahol pezsgőbe, fehérborba vagy vörösborba áztatva puhítják meg a kemény kakashúst.

Borjúragu

A hús azonnal szétomlik a szánkban, annyira puhára főzik! Az omlós borjúhús zamatos tejszínes-gombás szószban várja, hogy a szánkba vegyük és megízleljük.

Párizsban is kedvelt étel a borjúraguForrás: mindmegette.hu

Soup au Pistou

A pesztóleves elég hasonló az olasz változatához, akik minestrone leves néven emlegetik. A francia pesztóleves egy tipikus Provence-i étel, amely tele van friss, nyári zöldségekkel. Igazi vitaminbomba!

Escargot à la bourguignonne

A francia csigatál burgundi módra az egyik legismertebb recept, ha az éticsiga elfogyasztásáról van szó. Bár talán ez áll a legtávolabb a magyar gyomortól, egyszer érdemes kipróbálni.

A főtt csigákat vajas-fokhagymás-petrezselymes mártásban kínálják, ami jó zamatot ad a csigahúsnak. Az éttermekben egy speciális tányéron tálalják, ahol a csigákat kis mélyedésekbe helyezik a héjukkal együtt. A pincérek hoznak egy fogót és egy kis méretű villát is. A fogóval fogjuk meg a csigahéjat, majd nyúljunk be a kis villával a héjba, forgassuk meg, hogy a hús könnyedén kijöjjön a héjból. 

Nézd meg, hogy készíti el a neves séf, Ludo Fefebvre:

 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek