Tippek grillezéshez, hogy fergeteges legyen a kerti parti!

Nyáron az egyik legjobb program kétségtelenül a grillezés, ami a családi- és baráti összejövetelek fénypontja. Viszont könnyen rémálommá is válhat a sütögetés, ezért adunk pár tippet a grillezéshez, hogy semmi ne ronthassa el a bulit.

Tippek grillezéshez -  például a saslik kiváló grillételForrás: shutterstock.com

Mivel gyújtsunk be a grillezéshez?

A legjobb ha faszenet használunk, ami nyaranta a legtöbb élelmiszer- és barkácsboltban megvásárolható. Ez adja a grillételek jellegzetes zamatát és relatíve egyenletes hőmérsékletet biztosít a sütéshez. Érdemes lecsukható tetejű grillsütőt venni, mert puhábbá válnak az ételek.

Az elektromos és a gázgrillezők szintén nem rosszak, főleg ha valaki az erkélyén akar sütögteni, így nem keletkezik az égésből származó füst, ami zavarná a szomszédokat.

Mit grillezzünk?

Grillezni szinte bármit lehet: sajtokat, különféle húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket. A nyári szezonban a boltok számtalan direkt grillezésre való ételt kínálnak, amelyek sokkal alkalmasabbak a grillezésre, mint mezei társaik.

A különböző húsokat – csirkemell, comb, sertéstarja – érdemes előre bepácolni, akár már előző este, hogy átjárja őket a fűszer. Amelyik igényli, ki lehet klopfolni, hogy még omlósabb legyen. Sót kevesebbet használjunk, mert kiszáríthatja a húsokat. Ha bacon-be tekered a husikat vagy például a spárgát, további mennyei ízt kapsz.

Ha a grillrácson sütsz, érdemes olajjal megkenni vagy szalonnával megdörzsölni, hogy ne tapadjon rá a hús.

A sertéshús nagy kedvenc a kerti partikon - illusztrációForrás: Unsplash

Begyújtjuk a grillt

Nem érdemes nyílt lángra tenni a sütnivalókat, mert elégnek. Ezért érdemes a sütés előtt 30-40 perccel begyújtani a faszenet. Akkor kezdjük el a sütést, ha a szén parázslik. Bizonyos ételeket – például krumplit, hagymát – be lehet csomagolni alufóliába és úgy megsütni a parázsba téve.

Hogyan süssünk a grillen?

Nem kell folyamatosan forgatni a hússzeleteket, elég egyszer, amikor a hús a hőtől elfehéredik. Sütés közben ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, mert kiszárad. Csak lapáttal vagy csipesszel forgassunk rajta. Ha a hús a legvastagabb részén megnyomva kemény, akkor már kész, a hal pedig akkor, ha a húsa már nem áttetsző.

A zöldségeknek elég az alacsonyabb hőfok és rövidebb sütési idő, így ezeket gyengébb parázson a felső grillrácson süssük, mert ha túlsülnek, keserű lesz az ízük. Nyugodtan kísérletezzünk gyümölcsökkel is, almával, körtével, barackkal, ezek is nagyon finomak grillezve akár édességként, akár baconbe tekerve sós fogásként. A lényeg, hogy túl sok mindent ne rakjunk egyszerre a rácsra, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak – írja a feol.hu.

Grillezés mesterfokon: Kocsis Bálint mesterszakács az alábbi videóban megmutatja az omlós tarja elkészítésének titkát:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek