Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezésre került az Év Fagylaltja verseny, aminek célja a hagyományos, kiváló minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. 2024-ben 26. alkalommal, 5 kategóriában, 90 nevezéssel összesen 130 féle hűs édesség közül kerültek ki a győztesek. Ezekből finomságokból ajánlunk most néhányat.
Az év legjobbja
Fantázianév: Tökmag sorbet piros bogyós gyümölcsökkel
A szakmai különdíjat is bezsebelő tejmentes édesség a közönségkóstolások szerint selymesen lágy textúrával rendelkezik. A tökmagkrém alapú különlegesség korábban is megtalálható volt a cukrászda kínálatában, de ezen a nyáron még nagyobb népszerűségnek örvend majd.
Alkotó: Bergmann Nándor, cukrász
Ahol megkóstolhatjuk: A kis Bergmann Cukrászda – 8230 Balatonfüred, Zsigmond u. 1., és országszerte több fagylaltozóban is
Ezüstérmes kedvenc
Fantázianév: Meggyes pekuccino
A Balaton Fagyija 2024 díjat is birtokló kávéház az előző években is izgalmas ízkombinációkkal indult a versenyen, ahol ezúttal egy karamellizált pekándiós kávés, meggyöntettel megbolondított fagylalttal zsebeltek be elismerést.
Alkotó: Vadócz Jenő, fagylaltmester
Ahol megkóstolhatjuk: Promenád Kávéház – 8313 Balatongyörök, Füredi út 50.
A dobogós nyalánkság
Fantázianév: Szerenád
A harmadik helyet elnyerő karamellás mogyorós tonkababbal készült finomság már most a kézműves fagyi rajongók kedvence. Nem is véletlenül: az élelmiszermérnök és cukrászmester az egyedi ízpárosítás mellett a természetes alapanyagokra esküszik.
Alkotó: Damniczki Balázs, cukrászmester
Ahol megkóstolhatjuk: Damniczki Cukrászda – 8000 Székesfehérvár, Rózsa u. 2., és Új Csóri út 146.
A mentes aranyérmes
Fantázianév: Sárgabarack lime maracuja
Az Év Mentes Fagylaltja kategória győztese hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélkül készül, így remek választás azoknak, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek, de mégsem szeretnének lemondani a fagyizás élményéről.
Alkotó: Marsa Éva Heléna, cukrász
Ahol megkóstolhatjuk: Vanília & Gelarto – 8730 Nagykőrös, Széchenyi tér 3.
A sárgabarackos bajnok
Fantázianév: Mámoros Marillen
Idén a verseny házigazdája, Kecskemét város tiszteletére vezették be a szervezők a sárgabarack fagylalt kategóriát, amelynek nyertese a háromszorosan is sárgabarackos fagyi kreáció. Az intenzív barackos íz az alapfagylaltnak, a likőrbe áztatott vaníliának, és az aszalt gyümölcsnek köszönhető.
Alkotó: Márton Sándor, fagylaltkészítő
Ahol megkóstolhatjuk: Bagaméri Fagylaltozó – 8230 Balatonfüred, Kisfaludy u. 2.
Ha kedvet kaptál és gyorsan elkészítenél egy jeges finomságot otthon, nézd meg a mindmegette.hu videóját a málnás-vaníliafagyis shake-ről: