Ha Olaszországban jársz, ezeket az ételeket mindenképpen kóstold meg

Az olasz konyha nem véletlenül világhírű. Karakteres ízvilága, finom tészta-és húsételei, mennyi tengeri herkentyűi, ízletes pékárui és olíva olajai szinte bárkit levesznek a lábáról, legyen kisgyermek vagy aggastyán. Összegyűjtöttük az általunk legjobban szeretett ételeket, amelyeket mindenképp meg kell kóstolnod, ha Olaszországban jársz.

Az olasz konyha nem véletlenül örvend hatalmas népszerűségnek - illusztrációForrás: Shutterstock/CreatoraLab

Fagylalt

Az olaszokkal nem lehet felvenni a versenyt, ha fagylaltról van szó, világelsők benne! A tradicionális olasz fagylalt tejszínes, gyümölcsös, nem tolakodóan édes. Krémes állaga miatt lapáttal kenik fel a tölcsérre. A fagylaltot állítólag Néró császár találta fel, mikor az egyik hadjárata során havat kevertetett össze borral, mogyoróval és mézzel.

Carbonara spagetti

Ez az étel sokszor generál vitákat, hogyan kell elkészíteni. Ezért több magyar étterem levette a kínálatából, mert a vendégek folyton beleszóltak az elkészítésébe. Ez a finom és viszonylag egyszerűen elkészíthető étel is Olaszországból származik.

Itthon gyakran gombával és tejszínnel készítik, de ott egészen más a helyzet. A Rómából származó étel központi eleme a frissen kifőtt tészta hőjére krémesre fővő tojás. A sűrű szószt tehát a sajt, a tojás és szalonna alkotják. Nem hangzik bonyolultnak, de a helyes arányok betartása a kulcs, amit egyáltalán nem egyszerű eltalálni.

Pizza

Ez az étel is Olaszországból indulét mindent elsöprő hódító útjára. Ha szereted ezt a változatosan elkészíthető ételt, mindenképpen kóstold meg, ha Olaszországban jársz. Ám vigyázz, az élmény, teljesen más lesz, mint amit megszoktál! Az igazi olasz pizzatészta ugyanis szinte papírvékony, sokszor törhető állagú és a feltétet sem viszik túlzásba.

Két pizzának van a legnagyobb hagyománya. A Margarita paradicsomszószt, mozzarellát és friss bazsalikomot tartalmaz. A Marinara pedig paradicsomot, fokhagymát, oregánót és extra szűz olívaolajat. Bár ezek itthon talán túl szimplák, ott érdemes megkóstolni!

Pármai sonka

Az immáron védett termék a Római Köztársaságig visszanyúló tradíciókkal rendelkezik, előállítása hosszadalmas és szigorú feltételekhez kötött. A különleges étrenden nevelkedett (nem csak takarmány, hanem zöldség, gyümölcs, és a parmezán sajt gyártásakor visszamaradt tejsavó is), szintén környékbeli disznóknak, legalább 9 hónaposnak és 160 kilósnak kell lenniük.

A vágás után az úgynevezett sómester kevés tengeri sóval bedörzsöli a sonkákat, ezután 100 napig hagyják állni egy megfelelő hőmérsékletű és páratartalmú szobában. A következő lépés a szárítás, aminek minimum egy évig kell tartania, és a levegő keringésének gyorsasága is pontosan szabályozva van.

Egy kész sonka kb. 10 kilót nyom (csonttal együtt), és a són kívül semmilyen más fűszert vagy mesterséges anyagot nem tartalmazhat. Ezután kerülhet rá az eredetét igazoló pecsét melyen az 5 ágú királyi korona látható. Csakis az ezzel fémjelzett sonka mondható igazi pármai sonkának. Érdemes megkóstolni!

A pármai sonka igazi különlegesség - illusztrációForrás: Shutterstock/Miguel Valls

Limoncello

Ezt a finom sárga színű citromlikőrt általában desszertitalként ajánlják az éttermekben, mert segíti az emésztést. Citrom héjának felhasználásával készítik, hagyományosan sorrentoi citromból alkohol, víz és cukor hozzáadásával, viszont nem keserű, mert nem tartalmaz citromlevet.

A 20% körüli alkoholtartalmat finomszesz vagy vodka használatával érik el. Legjobban hűtve, akár lefagyasztva élvezhető, kitűnő frissítő nyári estéken - írja a mindmegette.hu. 

Ha elkészítenéd otthon az eredeti carbonara spagetti receptjét, kattints az alábbi videóra: 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek