Ezért kerül ennyibe egy lángos a Balatonon

Mi magyarok imádjuk a lángost, fokhagymásan, tejfölösen, sajtosan, sőt, már egyéb ínycsiklandó variációk is kínálják magukat a tóparti büfékben. Azonban évek óta súlyos kritikák érik a balatoni büféseket, hogy drágán adják a lángost. Most viszont a másik oldalt is meghallgathatjuk, ugyanis egy Balaton-parti település büféjének tulajdonosa megosztotta a tapasztalatait és gondolatait a lángosevési szokásokról és az árképzés mögött álló tényezőkről.

A lángos nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe - illusztrációForrás: Lady Joannie / Shutterstock

A Veszprémhez közeli település büféjének legnépszerűbb lángosa egyértelműen a sajtos-tejfölös, amelyet szorosan követ a lila hagymás változat. Amikor a veol.hu a büfé sikerének titkáról kérdezte a tulajdonost, elmondta, hogy az igazi titok a szívvel-lélekkel készített lángosokban rejlik.

 Minőségi alapanyagokat használunk, és a receptünk már húsz éve titkos családi örökség. Mi magunk is mindennap meg tudjuk enni, és nem untuk meg – meséli mosolyogva. Hirdetésre sincs szükségük, hiszen az emberek ajánlás útján találják meg őket. – Az emberek küldik egymást, ajánlanak minket, és ha valaki egyszer evett nálunk, évek után is visszatér – tette hozzá büszkén.

A lángos árával kapcsolatos kritikákra reagálva a tulajdonos hangsúlyozta, hogy tapasztalata szerint sokszor csak a média gerjeszti a balatoni lángosárakkal kapcsolatos hisztit. – Nekünk nem szoktak panaszkodni, sőt, mindig mondják, hogy az ár-érték arány megfelelő. Bár viszonylag drágák vagyunk, de az emberek elismerik, hogy a bőséges, jó minőségű feltét és a kiváló tészta megéri az árát – magyarázza.

A tulajdonos szerint ugyanakkor bosszantó, hogy mindig a lángososokat bántják, miközben a kritikusok nem látják, milyen munka van a háttérben, és mennyi egyéb költséggel jár az üzemeltetés. – Az alapanyagokon kívül sok más költség is van, például a munkaerőköltség, a bérleti díj, az energia és a karbantartás ára. Összeszámolni is nehéz lenne, hány tételből áll a kifizetnivalók listája.

A balatoni lángosok ára mögött tehát sokkal több tényező áll, mint amit elsőre gondolnánk. Ugyanakkor a minőség és a vendégszeretet is fontos szerepet játszik abban, hogy a vendégek elégedetten távozzanak és visszatérjenek. A lángos tehát nemcsak egy egyszerű strandétel, hanem egy olyan finomság, amely mögött rengeteg munka, elhivatottság és szeretet áll. A kritikusoknak érdemes lenne ezt a perspektívát is figyelembe venniük, mielőtt ítéletet mondanak.

A lángosra sokféle feltét kerülhet - illusztrációForrás: Marcus Z-pics / Shutterstock

Érdekességként: fenti büfében a sajtos-tejfölös lángos ára 2290, a lila hagymás-sajtos-tejfölösé 2600 forint. Végigjárva a büfésort, egy másik, néhány méterre található büfé ugyanezen lángosai forintra pontosan ugyanennyibe kerülnek.

Az a vendéglátóegység, ami szintén itt található, de mintegy öt méterrel még távolabb a parttól, a sajtos-tejfölöst 2000, a lila hagymás-sajtos-tejfölöst 2300 forintért árulja. Minél távolabb helyezkedik el egy büfé a parttól, annál olcsóbban adja a lángost, van ahol 1900-ért ehetünk itt lángost. 

Ha otthon elkészítenél egy különleges lángost, nézd meg az alábbi videóban, hogyan varázsolhatod az asztalra:

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek