Így készíts otthon balatoni lángost

A lángos a nyár egyik legnépszerűbb étele, amit egyszerűen nem tudunk megunni! Készülhet fokhagymásan, telfölösen, sajtosan, lilahagymával és baconnel megszórva. Egyetlen falat a legszebb nyári emlékeket juttatja az eszünkbe, amelyeket akkor is át szeretnénk élni, ha éppen nem a vízparton vagyunk. Ha megkívántad a balatoni lángost, mutatjuk, hogyan készítsd el.

A balatoni lángos az egyik legfinomabb nyári étel, ha jól van elkészítveForrás: Wikipédia/sikeri

A kívül ropogós, belül puha tésztát bizony könnyű elrontani, számos buktatója lehet a balatoni lángos elkészítésének.

Lángostészta

Fontos, hogy a liszt ne legyen hideg és mindig szitáljuk át, mert így jóval lazább lesz, és könnyebben megkel. A begyúrt lángostésztát hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le és 2-3 órát várjunk, amíg legalább a kétszeresére dagad. Figyelem, miután megkelt, már ne gyúrd újra!

Vízbe mártott szedőkanállal szaggassunk ökölnyi darabokat belőle – ezeket tegyük bevizezett deszkára és hagyjuk további 20 percig még kelni. Sütés előtt vizes kézzel ajánlott kinyújtani, megformázni a lángosokat.

A lángos sütés fortélyai

Nagy serpenyőben, forró napraforgó olajban süssük a lángosokat, és gyorsan süssük meg őket. Így nem szívják meg magukat nagyon az olajjal.

Így szedd ki és tárold

A kész lángosokat soha ne egymásra pakoljuk, mert a tésztából kijövő hő megpuhítja őket és nem lesznek ropogósak. Ezért állítva, egymástól papírszalvétával elválasztva sorakoztassuk őket.

Állítva tároljukForrás: Ivana P. Nikolic / Shutterstock


Íme a balatoni lángos receptje:

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 ek. olaj a tésztába
5 dl olaj a sütéshez

Elkészítése:

Futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Adjuk a liszthez a sót, a felfutott élesztőt, 5 ek olajat és annyi langyos tejet, amennyit még fölvesz. Gyúrjuk össze, könnyű tésztát kell kapnunk. Letakarva két órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát osszuk 8 felé, mindegyik részt sodorjuk gombóccá. A darabokat közvetlenül sütés előtt formázzuk kör alakúra. A megformázott lángosok mindkét oldalát forró olajban süssük aranysárgára. A kész lángosokat papírtörlőre szedjük ki. Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk - írja a borsonline.hu. 

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek