A kakaó ára meredeken emelkedik felfelé, ami komoly aggodalomra ad okot. Sokan tartanak attól, hogy a csoki vagy eltűnik a boltokból vagy nagyon megdrágul. A Magyar Édességgyártók Szövetsége választ ad a találgatásokra és megjósolják a szaloncukor várható árát is, de a kakaót helyettesítő alternatív termékekről is szó esik.
A kakaó világpiaci ára folyton változik, például a 70-es években is volt egy nagyobb kilengés, amikor a kakaó tonnánkénti ára 6 ezer dollár közelébe ugrott. Az árfolyam alakulását nemcsak a kínálat és a kereslet, hanem például a várható változásán túl számos más tényező, köztük a részvénypiac is befolyásolja. Ez viszont átmeneti és feltehetően így lesz ez a kakaópiacon is.
A Magyar Édességgyártók Szövetségének szakértői az év végi szezonra a szaloncukor 10 százalék körüli drágulását valószínűsítik. Emellett arra is számítanak, hogy mivel a magasabb kakaótartalmú termékek előállítása költségesebbé válik, ezért azokból kevesebb fogyhat, miután a kakaópiaci árrobbanás hatása eléri az üzletek polcait. A gyártóknak eközben új termékeket is fejleszteniük kell, de ilyen körülmények között nehezebb az innováció – írja a mindmegette.hu.
Kakaóbab és csoki helyett alternatív megoldás
A világ kakaótermelésének felét mindössze két ország, Elefántcsontpart és Ghána adja, Kamerunnal és Nigériával együtt ebben a nyugat-afrikai régióban terem a kakaóbab több mint 60 százaléka. Ez a földrajzi koncentráció komoly kockázatok forrása.
Bár a kakaó exkluzív élvezeti értéke, kedvező élettani hatása és a feldolgozására szolgáló technológiák kiforrottsága miatt aligha pótolható a csokoládégyártásban, a piaci szereplők már a múltban is kerestek alternatívákat – mutat rá dr. Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Élelmiszer-mérnöki Intézetének egyetemi docense. A hetvenes évek végi, említett válság idején az észtek például kamával – a nemzeti konyha rozst, búzát, árpát és borsót tartalmazó lisztkeverékével – készítettek kakaót nyomokban tartalmazó csokoládét. De sörgyárak is próbálkoztak már azzal, hogy árpából és malátából álkakaót állítsanak elő, és a karob – a szentjánoskenyérfa termése – is ismert csokipótló.
Ugyanakkor fontos kiemelni, és ezt maguk az újítók is hangsúlyozzák, hogy az alternatívák nem a kakaó kiváltását célozzák, csupán új ízt visznek a palettára. Elsősorban környezetünk kímélésére és megőrzésére kell törekednünk, hogy a jövő nemzedékek is olyan világban élhessenek, amelyben a kakaócserje megterem, az egyedülálló és pótolhatatlan kakaóból készült csokoládé élvezhető és elérhető marad.
Ha megkívántad a csokoládét és egyszerűen elkészítenéd a tökéletes csokimázt, nézd meg a Mindmegette videóját: